Ако учителите искат да овладеят класната стая, не трябва да се държат като госпожица Трънчбъл от романа на Роалд Дал „Матилда“, съобщи сайтът на „Дейли мейл“, позовавайки на научно изследване. Децата са по-малко склонни да сътрудничат на учител, който им говори рязко.

учител в класна стая

Според изследването на учени от университета в Есекс и университета в Рединг, Великобритания, обхващащо 250 деца на възраст между 10 и 16 години, учениците реагират много по-добре на насърчаващ глас.

Децата са слушали записи на учителски гласове и са отговаряли на въпроси какви емоции предизвикват те у тях. Включени са въпроси, касаещи доверието и желанието за съвместна работа.

Учениците са много по-склонни да се разбунтуват, но не и да споделят проблемите си, ако учителите им са твърде стриктни.

Изследването е публикувано в „Бритиш джърнал ъф едюкейшънъл сайколъджи“.

Ние обръщаме голямо внимание на това какво казва учителят на учениците, но сравнително малко на това как го казва. За да може изреченото от нас да има ефект върху слушателите ни, трябва да контролираме гласа си, казва професор Силки Полман от университета в Есекс, която е сред авторите на изследването. Строгият глас се възприема като сигнал за опасност.

Учените, провели експеримента, се надяват резултатите да насърчат учителите да подобрят работата си в класната стая.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара