Италианската актриса Джина Лолобриджида почина на 95-годишна възраст, съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенция АНСА.

Снимка: Ivo_Lollobrigida, Уикипедия

На 4 юли 2022 г., когато отпразнува 95-ия си рожден ден, Лолобриджида каза, че е решена да продължи артпроектите си, сред които и фотографията, с които се зае след епохата, в която бе смятана за секссимвол, пише АНСА, цитирана от БТА.

Наричана „Bersagliera” на италианското кино – прозвище, което й остана след изиграването на едноименната роля, Лолобриджида каза: „Рожденият ми ден е важен момент, но аз продължавам да работя… Подготвям книга с илюстрации, скици в червена охра“.

Богинята на киното, обявена за „Най-красивата жена в света“ след едноименния филм с Виторио Гасман от 1955 г., добави: „Чувствам, че има много неща, които мога да кажа, и се надявам да имам време, за да изпълня целите, които съм набелязала“.

Говорейки пред торта с форма на сърце, украсена с ягоди, Лолобриджида допълни: „Чувствам се много обичана и развълнувана, защото има много хора, които искат да отбележат рождения ми ден“.

По повод празника й гилдията на италианските киносценаристи награди Джина Лолобриджида със „Сребърна лента“ за професионални постижения, отбелязвайки, че това отличие се връчва в Рим от 1946 г. – годината, в която е започнала кариерата на актрисата.

Последната публична поява на Лолобриджида беше на 21 ноември 2022 г., когато тя избухна в сълзи по време на неделното шоу, излъчвано по една от италианските телевизии. Поводът беше дългата съдебна битка, която изправи актрисата срещу сина й внука й. Лолобриджида включи бившия си асистент в завещанието си.

„Имам прави да живея и да умра в мир“, проплака тя, разказвайки за съдебните битки със сина й Милко Скофич и внука й Димитри, след като е обявила, че оставя на дългогодишния си асистент Андреа Пиацола голяма част от парите си.

Водещата на неделното шоу Мара Вениер се опита да успокои актрисата, казвайки: „Стига, никога не съм те виждала с толкова нисък дух, нали помниш, че си Барселиера“. Тази роля е най-запомнящата се в кариерата на Лолобриджида.

Тогава тя сподели, че е „унизена“ от отношението на семейството към наследството й. „Съмнявам се, че ще успея да се справя с това“.

През октомври Върховният касационен съд потвърди, че Лолобриджида има нужда е от попечител, който да възпрепятства незаконното облагодетелстване от състоянието й.

Синът на Джина Лолобриджида – Милко Скофич, чиято връзка с майка му винаги е била трудна, се обърна към съда с искане за попечителство, за да защити собствеността й.

Според решението на магистратите актрисата не е била умствено безпомощна, но медицинската експертиза я е определила като уязвима по отношение на коректна преценка на действителността. Това означава, че заинтересовани хора биха могли да се възползват от нея.

Звездата на една от легендите на италианското – и европейското – кино изгря през 50-те години. По-късно се оттегли от света на филмите, стана скулптор и фотограф.

Родената като Луиджа Лолобриджида в Субиако, Централна Италия, актриса израства в заможно семейство, което обаче губи цялото си богатство във Втората световна война. Едва на 20 години, през 1947-а, се мести в Рим, където започва да учи изящтни изкуства със спитендия. Разказва в биографията на официалната си страница, че семейството ѝ живеело в една мъничка стая и се хранело с каквото можело.

Записването в Академията за изящни изкуства в италианската столица обаче е преди да бъде забелязана в конкурс за красота от италианския режисьор Виторио де Сика. След това започва стремглава кариера, която е превръща в една от най-известните актриси в Европа през 50-те и 60-те години.

Наричана от някои музата на европейското кино, в средата на века тя подписва договор с американския магнат и продуцент Хауърд Хюз за седем години, но се оттегля от него, за да остане в Европа – до 1959 г. До смъртта си тя бе сред последните живи звезди на златната ера на холивудското кино.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара