Всеки от нас поне веднъж седмично си мисли, че би искал да чете повече, но просто няма време. Когато сядаме пред телевизора или компютъра, за да гледаме сериал или предаване, или докато скролваме през новините, понякога се чувстваме виновни, че сме можели да прекараме това време в четене.

Няма нищо лошо в гледането на сериали, потреблението на развлекателно съдържание и социалните мрежи – понякога мозъкът ви има нужда от почивка в края на дългия ден. Оказва се обаче, че ако отделите само малко от това време за четене, можете да направите много добри неща за здравето си.

Ето какво трябва да знаете за ползите от четенето и за това как да превърнете четенето на книги в навик.

Защо е добре да се чете

Четенето може да ви помогне да научите нови неща, да развиете въображението си и да засилите вниманието си. Но не само това. Оказва се, че четенето има още четири напълно неочаквани ползи.

Четенето се бори с болестта на Алцхаймер и деменцията

С напредването на възрастта и хормоналните промени, като например менопаузата, паметта може да започне да се влошава. Четенето може да помогне за забавяне на този процес. Проучване от 2013 г. установява, че при хората, които четат редовно в зряла възраст, загубата на памет и деменцията, свързани с възрастта, са с 32% по-бавни.

Друго проучване установява, че колкото повече участници са се занимавали с четене на възраст между 20 и 60 години, толкова по-малка е вероятността да заболеят от болестта на Алцхаймер, което доказва, че можете да започнете да четете по всяко време и да извлечете полза от четенето за мозъка си.

Четенето понижава кръвното налягане

Независимо дали високото кръвно налягане е резултат от стрес или от генетични причини, контролирането му помага за предпазване от множество здравословни проблеми.

Проучване на учени от Ню Джърси установява, че четенето в продължение на 30 минути значително намалява кръвното налягане и острия стрес. Друго проучване в Обединеното кралство установява, че четенето намалява нивата на стрес на участниците с 68%, което е по-ефективно от ходенето пеша, пиенето на чай или слушането на музика. Участниците в теста трябваше да четат безмълвно само шест минути, за да забавят сърдечния си ритъм и да облекчат мускулното напрежение. Това означава, че кратковременното четене е достатъчно за здравето ви, но е по-добре да го правите редовно.

Четенето подобрява съня

Добрият нощен сън може да има голямо значение за вашето благосъстояние. Изследванията показват, че много жени, особено по време на менопаузата, имат проблеми със заспиването, което може да предизвика стрес, депресия и тревожност. Но четенето преди лягане може да помогне за преодоляване на тези проблеми. Бразилско проучване установява, че четенето преди лягане успокоява мислите и помага да заспите, а проучване в Обединеното кралство установява, че тези, които четат преди лягане, имат по-добро качество на съня от тези, които не четат преди лягане. Така че, ако не можете да заспите, вземете книга

Четенето ви кара да се чувствате по-добре като цяло

Четенето може да ви помогне да живеете по-добре и по-дълго. Четенето помага за развиване на емпатия и за борба със самотата, което допринася за чувството на щастие и за по-голяма социална ангажираност. Твърди се също, че любителите на четенето се справят по-добре и имат по-високо самочувствие. Проучване на Йейлския университет дори показва, че четящите хора живеят средно с четири месеца по-дълго от тези, които не четат.

Как да се научите да четете повече

Тъй като четенето изисква концентрация, време и тишина, намирането на време за него може да се окаже доста трудно. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

 • Аудиокнигите се считат за четене. Хубавото на аудиокнигите е, че можете да ги слушате, докато вършите домакинска работа, тренирате, ходите на работа или готвите.
 • Не завършвайте книга, която не ви харесва. Ако дадена книга не ви харесва, захвърлете я. Не превръщайте четенето от удоволствие в задължение.
 • Опитайте с поезия. Поезията може да се чете между романите. Обикновено е много по-кратка, което означава, че няма да ви отнеме много време да я прочетете. Поезията може да ви накара да видите познати неща по нов начин.
 • Смесете жанрове. Четете извън зоната си на комфорт. Следващата ви любима книга може да е от жанр, който никога не сте опитвали да четете, а разширяването на кръгозора е лесен начин да научите повече за предпочитанията си.
 • Направете клуб за книги. Четенето на книга в група е полезно и добавя елемент на забавление и социализация. Споделете мислите си и чуйте реакциите на другите за книгата.
 • Удовлетворете интересите си. Четете това, което ви харесва, и не се притеснявайте за мнението на другите.
 • Създайте кът за четене. Създаването на уютно пространство с всички удобства на една ръка разстояние може да ви мотивира да четете повече. Намерете място в дома си, където се чувствате удобно и нищо не ви разсейва.

Как да изберем книга за четене

В днешно време има толкова много хартиени и електронни книги, че ориентирането в това море от книги може да бъде трудно, особено ако сте нов в тази област или сте чели предимно класиката. Ето няколко насоки за тези, които тепърва ще откриват света на литературата.

 • Доверете се на избора на професионалисти. Разгледайте списъците с най-добрите книги, като например бестселърите на „Ню Йорк Таймс“, много от които са преведени.
 • Следете публикациите на рецензии за книги. В много издания има актуални предложения за книги.
 • Следете за опитни читатели. Можете също така да се абонирате за публикации на блогъри, които страстно обичат да четат, те обикновено преглеждат и препоръчват книги, често в интерактивни, симпатични и естетически приятни публикации и видеоклипове.
 • Регистрирайте се в тематична общност. Общността на читателите в социалните медии ще ви даде възможност не само да получите препоръки, но и да прочетете мненията на голям брой читатели и да споделите своите. Това може да ви насърчи да четете още повече. Или пък да ви откаже.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара