Две години, след като представи мултимедийния си спектакъл Heart eclipse пред българска публика с голям концерт и самостоятелен албум, пианистката и композитор Мария Каракушева се завръща с много личен проект, вдъхновен от новата й роля – тази на майка.

„Nine е най-разкриващият личния ми живот проект, с койтоискамдапредамсъвсемновопослание – нов живот за мен, нов живот вътре в мен и несъмнено една променена Мария като артист с обогатена чувствителност и познание за света. Това е най-дългото ми пътуване навътре в мен. Музиката се появи по време на бременността ми и разбрах, че това е произведението на бъдещия ми син, неговата вибрация.“

Композицията, написана от Мария в съавторство (чрез вдъхновението) от вече няколкомесечния й син Кристо, оживява като самостоятелно видео, заснето от фотографа, с когото Мария работи през годините – Енчо Найденов.

Девет е неслучайно число в музикологията на Мария. „Символичното име Nine се появи естествено – 9 месеца – най-красивия съзидателен период, а освен това е моето любимо число и винаги ме е притегляло (припомням, че и албумът Heart eclipse  e с 9 произведения).“

Продуцентът и диджей Иван Шопов е любимият й музикален партньор, който се включва и в супер личния проект Nine.

Музикалната композиция,  посветена на едномесечния син на Мария – Кристо, ще е водещата нишка в предстоящия пиано– рецитал на 4 декември, в Sofia Live Club.

Почитателите на Мария могат да споделят музикалното й пътешествие от 19 часа.

Билети може да се закупят от тук

https://www.eventim.bg/bg/bileti/maria-karakusheva-piano-recital-sofiya-sofia-live-club-596277/

Девет е магична серия в  музикалното ти творчество. Девет композиции в Heartе clipse, девет е името на композицията, вдъхновена от появата на Кристо. Как се случват музикалните и житейски трансформации при теб?

По най-вълнуващия начин! Сякаш всичките положени усилия през годините над различни музикални проекти и натрупан опит се сляха в един общ поток с ясна посока. Не се изненадвам, че професионалните промените вървят ръка за ръка с личните – вдъхновението да имам семейство е свързано и с помъдряването ми като творец. Резултатът е една по-щастлива Мария и израснал артист.

Сякаш човек узрява за еволюцията си.Как се реши успоредно с бременността да започнеш едно ново образователно предизвикателство – онлайн курс в университета Бъркли. Какво те подтикна за тази важна стъпка и какво промени тя в теб като музикант?

Бъркли е бенчмарк за качество, когато става въпрос за музика, и особено в сферата, в която бързо навлизам  – филмовата музика. От доста време обмислях тази стъпка и реших да запиша магистратура още преди да разбера, че съм бременна.Това, че бях одобрена успоредно с научаването на новината, че ще имам дете, за мен беше знак – очакваха ме големи промени и предизвикателства. Бъркли ми показа какво е наистина високо ниво и бързо ме подготви за трудностите,  свързани със създаването на музика за филми, като например да съм изключително ефективна и бърза, и да се справям с кратките срокове, типични за тазии ндустрия. Най-голямата и ценна промяна е в нагласата ми,  че вече не съм само солов артист, но и композитор, който е част от нещо по-голямо и целият екип работи сплотено за постигането на една обща цел. Няма място за его.

Артистичното его може да бъде голям бич. Как го опитомяваш?

Невероятно е, че написах горното преди да прочета този въпрос. Вече дадох пример за един от начините – работата в екип. Научена съм да полагам много труд, за да постигна каквото и да е още от малка – класическата школа и безкрайните часове, прекарани пред пианото не оставяха пространство да се развивам в грешната посока. Ако се възприемаш като “вечният ученик” в живота, имаш десетки причини и възможности да започваш от нулата.Мисля,  че това е добра формула за опитомяване на его.

След появата на Кристо, музиката ли продължава да бъде голямата ти любов?

Много труден въпрос! Не мога да ги сравнявам – музиката е мой дългогодишен партньор, а Кристо е моето продължение. Последният ми сингъл NINE e пример, че сърцето знае как да съчетава и да дава достатъчно любов на всички важни неща и хора в живота ни.

Девет е специална композиция, много емоционална и дълбока връзка с плода на вашата любов с Пламен. Имаше ли нещо и какво бе то, което ти подсказа, че това е твоят човек и баща на детето ти?

Цялото съчетание и синхрон между нас показваше еднозначно, че сме един за друг. Винаги съм искала да имам дете, само ако е създадено без никакви съмнения и от истинска любов, и това се случи – Кристо е с възможно най-високата вибрация и енергия. Страхотен старт и то със саундтрак!

Много емоционално признание направи от сцената в Sofia Live Club, на представянето на композицията Nine, че българската публика е твоят фаворит и оставаш тук, донякъде и заради нея. Какво й е специалното на българската публика?

Българската публика е свидетел на първите ми стъпки като пианист и композитор. Тя ще остане завинаги в сърцето ми и ценя високо нейната признателност и подкрепа. Важно е да помним откъде сме тръгнали. Еволюцията и промяната във вкуса на публиката се случва с мен или без мен. Важно е всеки артист да го разбере и приеме, и да не натоварва пространството с излишни очаквания. В последните години имах възможността да представя авторската си музика и в други страни, и да бъда изключително добре приета. Успехите извън “у дома” са много сладки, но в никакъв случай не ме главозамайват, а напротив – карат ме още повече да запазя и подчертавам корените си. Има много талантливи пианисти и композитори по света, културата е именно това, с което се отличаваме.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара