Константин Драгов и Сана Алсбей-Драгова са сертифицирани инструктори и преподават курсове към международна фондация „Изкуството да живееш“. Основана от Шри Шри Рави Шанкар, „Изкуството да живееш“ е най-голямата доброволческа организация в света с дейност в 180 държави.

„Процес за интуиция“ е курс за деца, по време на който те научават лесни, но мощни техники, които им дават възможност да отключат, да развият и да поддържат вродената им интуитивна способност. Чрез редовното практикуване на техниките, научени в програмата, децата постигат по-голяма яснота на ума и концентрация, подобряват способностите си за учене, вземане на решения и лидерските си умения, укрепват самочувствието си и социалните си умения, стават свободни от страха от неизвестното и отключват истинския си потенциал.

Шри Шри Рави Шанкар казва, че процесът на интуиция ще създаде революция в областта на образованието. А когато образователната система се промени, нашите ценности ще се променят, приоритетите ни ще се променят, икономиката ще се промени, политиката ще се промени – всичко ще се промени.

Какви ползи сте забелязали у децата, преминали програмата за интуиция?

С интуицията децата знаят кое е истина, не могат да бъдат излъгани, знаят бъдещето и по този начин страховете в тях изчезват. Те самите стават по-уверени в себе си и по-лесно учат. Няма нужда да бъдат затормозявани да зубрят много неща наизуст. Реално човешкото съзнание е като компютър. Когато се изчисти ума, когато е спокоен, тогава те имат достъп до цялата информация в него.

Съвременно изследване показва, че едно малко дете се усмихва 400 пъти на ден, един младеж – 17 пъти, а един възрастен по-малко от 4 пъти на ден. Изглежда, че нашата образователна система вместо да прави децата по-щастливи и успешни, ги затормозява и стават по-нещастни. Носят големи раници, големи учебници… и ентусиазмът и радостта им се стопяват.

Има ли ограничения за възраст във вашия курс?

Да, имаме две възрастови групи. Едната е за деца от 5 до 7-годишна възраст, а другите, като навършат 8 години, влизат към втората група, която е до 17-годишни.

Какво точно е интуицията?

Ние дефинираме интуицията в това да имаш правилната мисъл в правилния момент. Интуицията преминава през интелекта, но е отвъд него. Интуицията не е нещо, което можеш да разбереш чрез логиката. Интуицията е най-висша форма, кулминацията на развития интелект. Нещо, което идва от интуицията, винаги е правилно. Нашият успех в живота зависи от интуицията ни. Действията ни се увенчават с успех. Това е интуицията. Кулминацията на действието в успех е интуитивно действие.

Как работи интуицията?

Всъщност, за да се случи една интуитивна мисъл, трябва 16 импулса на церебралния кортекс да се срещнат в мозъка със скоростта 10-30 цикъла в секунда. За да се случи това, мозъкът трябва да бъде много буден и в същото време в спокойно състояние. Това, което ние правим на нашите курсове, е да активираме мозъка, за да се събуди и в същото време  децата да са в спокойно състояние на медитация.

Какво възпрепятства интуицията?

Това, което възпрепятства интуицията, са големият стрес и забързаният начин на живот. Човек не може да улови интуитивните мисли, защото те са мигновени. Идват за една стотна от секундата и много пъти ние не ги улавяме. След това идва втората мисъл, третата мисъл…, а те вече са от интелекта, и тогава  вземаме грешни решения. Всяко правилно решение, което човек е взел, е дошло от нивото на интуицията.

Как ще знаеш, че една мисъл е интуитивна?

Ако резултатът е бил правилен. Ако е грешен, не си успял да хванеш интуитивната мисъл и си действал по интелектуалната мисъл. Всички ние имаме интуиция. Примерно, идва ти мисъл за някой човек и по-късно го срещаш. Идва ти мисъл да направиш нещо, но например не го правиш, и след това виждаш, че е трябвало да го направиш и съжаляваш. Въпросът е да уловим и да следваме тази първа интуитивна мисъл.

Другото, което възпрепятства интуицията, са всички впечатления, които са натрупани в ума – не харесваме някои неща и желаем други. Децата нямат толкова много отпечатъци в ума. Те нямат големи амбиции, интелектът им е много свеж и в него няма жадувания и неприязън. Тяхното его също е много свежо и по-леко, така че те могат да получат достъп до вътрешното пространство и интуитивните им способности се увеличават неимоверно.

Те нямат задръжки, така че много бързо се научават да усещат шестото си чувство. Умът им е много тих, неподвижен и нямат горещина в главата. Те могат да виждат и да отгатват неща със затворени очи. Шестото им чувство се активира много по-бързо. Могат да четат книги със завързани очи, могат да знаят какво е в съседната стая. Те развиват различни умствени способности.

Разкажете ни как събуждате интуицията при децата.

Чрез специфични упражнения за тялото, упражнения с дишането, релаксация и игри. Целта е мозъкът да се активира и да е много буден и в същото време да е в спокойно състояние. Тогава интуитивните мисли – правилните мисли, се появяват в правилния момент.

Всички деца ли успяват да развият своята интуиция?

Да, всички успяват, няма ограничения. Единственият им враг е тяхното съмнение. Това е нашата работа в курса – те да разпознават какво е интуиция, защото интелектът ни заблуждава, нашият ум ни заблуждава.

Как можем да си обясним интуицията?

Интуицията е друг начин на възприемане на информация. Има три начина, по които човек получава информация. Първият е със сетивата. Виждаш, че Слънцето се движи – изгрява и залязва, но истината е, че Земята се върти около Слънцето. Този първи начин на получаване на информация чрез сетивата е първичният. Вторият начин е знанието от науката, когато примерно знаеш, че Земята се върти около Слънцето, дори и да не изглежда на пръв поглед така. Третият начин за получаване на информация е от тихото и спокойно състояние на ума – както са възникнали всички открития и гениални изобретения – от тишината. Интуитивните мисли принадлежат към този трети начин на получаване на информация.

Когато човек е в пълен покой, има достъп до цялото знание. Примерно, хората в древността са знаели, че Юпитер има 64 луни.  Това се казва субективен начин на получаване на информация.  Другият е обективен – когато изследваш научно. При субективния начин, древните йоги или мъдреци са били в дълбок покой или медитация и са знаели размера на атома дори преди десетки хиляди години. Така например са открили познанието за древните календари като българския, който е толкова точен.

Може ли след като развиеш интуицията си да знаеш език, който не си учил?

Това е една от големите ползи. Интуицията на деца, които преминават курса, става много силна и след това много по-лесно учат езици. Има деца, които като им покажеш йероглиф и ти казват какво означава.

Ние им даваме думи, написани на различни езици, които по принцип децата не би трябвало да знаят, понеже не знаят тези езици, но те просто интуитивно казват значението. Например „Това означава любов“.  И като ги питаме: „Как знаеш?“, те споделят „Не знам, просто ми дойде.“

Занапред никой няма да може да ги излъже в живота. Ще взимат правилни решения. Това е може би е най-важното.

Златина Димова за дъщеря си Йоана, която е била в курса:

Йоана премина през обучението по интуиция, когато беше почти 9 годишна, през февруари 2020 в София. Точно преди да започне ковид пандемията в България и първия локдаун. Докато бяхме затворени вкъщи, всеки ден си правеше упражненията сутрин и вечер и разви уменията си изключително бързо, в рамките на около месец-два. Първоначално разпознаваше цветове и картинки със затворени очи, после букви, постепенно започна да срича и накрая да чете книга с превръзка на очите.

Когато я питам как точно вижда, когато има превръзка на очите си, тя споделя, че всичко се визуализира като на екран. Достатъчно е само да прокара пръсти през листа и може да прочете всякакъв текст включително на чужд език, дори и много ситен по размер текст. Сякаш възглавничките на пръстите й са чувствителни и може да усети и “види” всичко.

Първоначално дори аз се съмнявах в това умение, звучи невероятно и на пръв поглед направо е сюрреалистично. Тя все още развива уменията си и много често я улавям, че отрича интуитивно информацията, която получава. Самата тя се съмнява в себе си, но силно вярвам, че с времето ще овладее това умение и ще й помогне в живота да взема правилни решения и да бъде по-уверена в себе си.“

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара