Четенето на трилъри може да ви донесе много повече, отколкото си мислите. В един мистериозен трилър, какъвто е “Шифърът на Леонардо” на Дан Браун, няма да имате и представа какво ви очаква. Ще научите нови неща, ще предизвикате въображението си, а дори и можете да превъзмогнете някои от страховете си, като този от смъртта.

Оказва се, че реакцията на мозъка и сърцето към неизвестното, е полезно за психичното здраве. Интересно ли ви е защо? Ще разберете по-долу в статията.

С какво подпомагат трилърите за здравата психика?

Напрегнатото ежедневие на мнозина е причината за развитието на депресия и тревожност. Тези състояния са на приливи и отливи и обикновено могат лесно да се регулират с приятни занимания, когато не са в прекалено тежка фаза. Тук на помощ идват трилърите. Но защо точно те?

За човек, който страда от тревожност, е трудно да задържи вниманието си върху дадена дейност за дълго време. Това може да бъде четене, писане, рисуване и др. За да се справи със състоянието за тревога обаче е нужно мозъкът да има развлечения.

Прекалено леките книги не са достатъчно пленяващи, за да се концентрира читателят върху тях, а по-тежките четива могат да бъдат натоварващи. Трилърите са златната среда. Напрежението в тях и състоянието на постоянно очакване могат да повишат значително интереса и така читателят за миг да забрави проблемите си.

“Шифърът на Леонардо” и страхът от смъртта

Сред най-често срещаните причини за тревожност у хората е смъртта. Скорошно проучване показва, че хората, които имат страх от нея, са по-склонни да приемат част от конспирациите в “Шифърът на Леонардо” на Дан Браун.

Причината е, че колкото и нестандартни да са те, осигуряват усещане за комфорт. Книгата може да помогне на хора, които не са религиозни, да разберат повече за християнството и различния поглед върху него.

Защо е важно да попаднете на точния за вас трилър?

Тревожният ум е неспокоен ум, постоянно търсещ причини за притеснение. Хората с тревожност рядко могат да се отпуснат и да извършват релаксиращи дейности, а дори и да успеят, започват да търсят следващата възможност за отвличане на вниманието.

Ключовото обаче е да намерите книгата, която е подходяща за вас. Тя не трябва да е със съдържание, което смятате за плашещо и натоварващо. Открийте сами за себе си какво би било то.

Може да не сте готови за:

  • Криминални трилъри, които ви карат да се чувствате в опасност.
  • Гангстерски трилъри, които ви носят усещане за несправедливост.
  • Трилър ужаси, които могат прекалено много да ви стреснат.

Трилъри, които биха били по-подходящи за хора, склонни да проявяват тревожност, са:

  • Приключенски трилъри, които да ви отведат в нови земи и да ви срещнат със ситуации, които са непознати за вас.
  • Мистериозни трилъри, склонни да променят виждането ви за света такъв, какъвто го познавате.
  • Психологически трилъри, които ви дават шанс да видите отблизо мисленето на героите.

Четенето на книги, които нямат абсолютно нищо общо с ежедневието ви, могат да бъдат от голяма полза за менталното ви здраве. Разбира се, всеки е различен, затова е важно да намерите жанра, който отговаря на вашите предпочитания.

Разкривате ли предварително развръзката?

Един от основните проблеми на тревожността е несигурността. Хората с такива състояния искат да предвидят и контролират всичко. Именно заради това много от читателите, изпитващи чувство на тревожност, предпочитат първо да прочетат подробно какво се случва в книгата, за да се отпускат и насладят на историята.

На същия принцип работи препрочитането на любими книги, както и повторното гледане на любими филми – спокойствие и сигурност.

Накратко, да се грижите за менталното си здраве е от огромно значение за качеството ви на живот. Защо да не го направите с интересен трилър, под завивките, с чаша чай? Дайте на мозъка си материал, върху който да разсъждава, без да мисли за ежедневните проблеми.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара