Пектинът, вид влакно в клетъчните стени на растенията, играе основна роля за структурата им. Ябълковият пектин се извлича от ябълки, които са едни от най-богатите източници на фибри. Приблизително 15-20% от пулпата на този плод се състои от пектин.

Пектинът се съдържа и в корите на цитрусовите плодове, както и в дюлите, черешите, сливите и други плодове и зеленчуци.

Ябълковият пектин доказано има няколко ползи за здравето, включително по-нисък холестерол и подобрен контрол на кръвната захар.

Ето 10 обещаващи ползи и приложения на ябълковия пектин:

Може да насърчи здравето на червата

Чревният ви микробиом се нуждае от пребиотици и  пробиотици, за да бъде здрав.

Пробиотиците са здравословни бактерии в червата, които разграждат определени храни, убиват опасни организми и създават витамини. Пребиотиците могат да помогнат за подхранването на тези добри бактерии.

Тъй като стимулира растежа и дейността на полезните бактерии, ябълковият пектин се счита за пребиотик. Нещо повече, той може да спомогне за потискане на растежа на вредни бактерии, като Clostridium и Bacteroides, в храносмилателния тракт.

  • Ябълковият пектин е пребиотик, който подпомага здравето на червата, като подхранва полезните бактерии в храносмилателния тракт.

Може да подпомогне загубата на тегло

Ябълковият пектин може да подпомогне загубата на тегло, като забави изпразването на стомаха.

По-бавното храносмилане може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време. Това от своя страна може да намали приема на храна и да доведе до намаляване на теглото.

В едно двудневно проучване 74 възрастни са приемали 5-20 грама пектин с портокалов сок след нощно гладуване. Дори тези, които приемали най-малката доза, изпитвали по-голяма ситост и намален прием на храна.

При 3-седмично проучване при 11 възрастни обаче се отбелязва, че приемът на 27 грама пектин от цитрусови кори дневно не е повлиял на пълнотата или загубата на тегло.

Ето защо са необходими допълнителни изследвания.

  • Пектинът може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време, което може да подпомогне загубата на тегло. Резултатите обаче са противоречиви и са необходими допълнителни проучвания.

Може да контролира кръвната захар

Смята се, че разтворимите фибри като пектина намаляват нивата на кръвната захар, което може да подпомогне заболявания като диабет тип 2.

В малко, 4-седмично проучване, 12 души с диабет тип 2 приемат по 20 грама ябълков пектин дневно и се наблюдават подобрени реакции на кръвната захар.

И все пак в един преглед се отбелязва, че стандартните дози от който и да е вид пектин изглежда не намаляват нивата на кръвната захар.

В този смисъл са необходими допълнителни проучвания.

  • Ябълковият пектин може да подпомогне контрола на кръвната захар, но са необходими допълнителни проучвания.

Може да подпомогне здравето на сърцето

Ябълковият пектин може да подпомогне здравето на сърцето, като понижи нивата на холестерола и кръвното налягане.

Това вещество се свързва с жлъчните киселини в тънките черва, което може да спомогне за подобряване на нивата на холестерола.

Анализът на 67 проучвания, проведени при 2990 възрастни, установява, че пектинът намалява LDL (лошия) холестерол, без да засяга HDL (добрия) холестерол. Като цяло, пектинът има тенденция да понижава общия холестерол с 5-16%.

Това е важно, тъй като повишените нива на общия и LDL (лошия) холестерол са основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

При други проучвания върху хора и животни са наблюдавани подобни резултати.

Нещо повече, ябълковият пектин може да повлияе на кръвното налягане, което е друг рисков фактор за сърдечни заболявания.

Преглед на 43 проучвания показва, че 9 грама пектин на ден в продължение на 7 седмици понижават както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане – съответно горното и долното число в показанията. Този ефект е особено изразен при хора с високо кръвно налягане.

  • Ябълковият пектин може да намали рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително кръвното налягане и общия и LDL (лошия) холестерол.

Може да облекчи диария и запек

Запекът и диарията са често срещани оплаквания. Всъщност около 14% от хората по света се сблъскват с хроничен запек.

Ябълковият пектин може да облекчи както диарията, така и запека.

Като гелообразуваща фибра пектинът лесно абсорбира вода и доказано нормализира изпражненията.

В 2 проучвания хората, които са приемали 24 грама пектин дневно, са имали по-малко симптоми на диария и запек.

  • Ябълковият пектин е гелообразна фибра, която лесно абсорбира вода, като помага за облекчаване на запек и диария.

Може да подобри усвояването на желязото

Има някои изследвания, които показват, че ябълковият пектин може да подобри усвояването на желязото.

Желязото е основен минерал, който пренася кислорода в тялото и създава червените кръвни телца.

Това може да е особено важно за хората с анемия – състояние, свързано със слабост и умора, което често се дължи на недостиг на желязо. По-специално, Световната здравна организация (СЗО) твърди, че над 30% от жените в света, които са в детеродна възраст, са анемични.

Хората, които имат менструация, и всички, които спазват веганска или вегетарианска диета, са изложени на особено висок риск от недостиг на желязо. Менструацията може да предизвика загуба на желязо, а желязото, съдържащо се в растителните диети, не се усвоява толкова добре, колкото желязото от животински храни.

И все пак изследванията върху ябълковия пектин дават смесени резултати.

Докато едно проучване върху плъхове показва, че пектинът подобрява усвояването на желязото, друго не го прави.

Следователно са необходими изследвания, които да включват хора.

  • Ябълковият пектин може да подобри усвояването на желязо, но резултатите са смесени. Затова са необходими повече изследвания.

Може да подобри киселинния рефлукс

Пектинът може да подобри симптомите на киселинен рефлукс.

Около 20% от възрастните в САЩ имат киселинен рефлукс – състояние, при което стомашната киселина се надига в хранопровода. То може да доведе до киселини в стомаха или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), когато се появява твърде често.

При изследване на 18 деца с церебрална парализа, хранени със сонда, при тези, които са получавали пектин в хранителните си формули, са наблюдавани по-малко и по-слабо изразени епизоди на киселинен рефлукс.

Въпреки това, поради ограничения характер на това проучване, са необходими допълнителни изследвания.

  • Ябълковият пектин може да подобри киселинния рефлукс, но са необходими допълнителни изследвания.

Може да укрепи косата и кожата

Косопадът засяга милиони хора и се счита за трудно лечим.

По непотвърдени данни ябълковият пектин се свързва с укрепването на косата и кожата. Той дори е добавян към козметични продукти, като шампоани, с обещанието за по-пълна коса.

Въпреки това няма научни доказателства за връзката между пектина и здравето на косата или кожата.

Най-добре е да консумирате цели ябълки, тъй като съдържанието на витамин С в тях поддържа здрава кожа.

  • Много хора вярват, че ябълковият пектин укрепва здравето на косата и кожата, но понастоящем проучванията не подкрепят това твърдение.

Може да има противораково действие

Диетата играе роля в развитието и прогресирането на рака, като повишеният прием на плодове и зеленчуци може да понижи риска.

Изследвания в епруветки показват, че пектинът може да се бори с раковите клетки на простатата и дебелото черво.

Едно проучване върху плъхове разкрива, че цитрусовият пектин намалява разпространението на рака на простатата – но не успява да повлияе на първичния тумор.

Въпреки че тези проучвания са обещаващи, необходими са допълнителни изследвания.

  • Няколко проучвания върху животни или в епруветки показват, че пектинът може да има противораково действие, но са необходими допълнителни изследвания, включително върху хора.

Лесен за добавяне към храната

Пектинът е често срещана съставка в конфитюри и пълнежи за пайове, тъй като спомага за сгъстяването и стабилизирането на хранителните продукти.

Ябълковият пектин се предлага и като хранителна добавка.

Освен това целите ябълки осигуряват пектин.

Лесно е да ядете ябълкови резени сурови, да ги печете с канела или да ги добавяте към смутита. Можете също така да ги смесите с овесена каша.

  • Лесно е да добавите ябълков пектин към диетата си като добавка, въпреки че целите ябълки също предлагат високи количества.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара