Моркови

Те са ценно козметично средство. Богати са на провитамин А, витамини В, Н, Е, на калциеви, фос­форни и железни соли, пектин.

Сок от равни части моркови и портокали, из­пит сутрин на гладно, поддържа свежестта на кожата.

При дехидрирана кожа (мазна или суха) обтривайте лицето и шията два пъти седмично със сок от моркови.

Сокът от моркови, смесен с равни части сок от краставица и от ли­мон, освежава кожата, за­тяга разширените пори и лекува гнойни пъпки.

За уморена кожа праве­те маски от 1 сочен, на­стърган морков и бяло нишесте. Срещу бръч­ки – маска от по 1 супена лъжица сок от моркови и от лимон, кисело мляко и оризово брашно (счукан ориз).

Маската от ситно на­стърган морков и 1 жъл­тък е подходяща за вся­какъв вид кожа. След 20 минути се сваля с там­пон, натопен в топла во­да, и накрая лицето се наплисква със студена вода.

Ако на изгорено поста­вите веднага настърган морков, загънат в марля, няма да се образуват ме­хури. Компреси от марля, натопени в сок от мор­кови, действат добре при лечение на циреи и лишеи по кожата.

Цeлина

Съдържа етерични мас­ла, витамини А, В, С и К, много минерални соли.

На кожата благоприят­но действа водата, в коя­то е варена целина около 10 минути. С хладката течност се изплаква лицето и се оставя да изсъ­хне, без да се избърсва. Ако кожата ви е повяхна­ла, със сиво-жълтеникав тен, може да пиете от отварата по 1 чаша три пъти дневно.

За подобряване на хра­носмилането и за свеж тен залейте с 11/2 чаши вода 20 г изчистени коре­ни от целина и 1/2 чаена лъжичка ким. Щом заври, дръпнете от огъня. След 2 часа прецедете и пийте от отварата преди яде­не. Не бива да престоява, прави се само по една доза.

Сокът от целина е ефикасно средство про­тив възпаление на устна­та кухина и херпес.

Независимо дали кожа­та на лицето ви е суха или мазна, ще имате свеж тен, ако всеки ден ядете салата от моркови и целина.

Ябълки

Казват, че една ябълка дневно може да ни пред­пази от много болести: склероза, образуване на жлъчни и бъбречни камъни, смущения в храносми­лането. Това се дължи на богатото съдържание на пектин, плодова захар, плодови киселини, калие­ви соли, фосфор, вита­мини РР, А, В и С.

В козметиката ябълка­та е отлично тонизира­що средство. Предпочи­тат се киселите ябълки. За бързо освежаване на повяхнала кожа направе­те масаж на лицето и шията с резенчета от ябълка.

Маска за суха, бледа и отпусната кожа – сме­сете 1 настъргана ябълка с 1 чаена лъжичка мед и 1 супена лъжица овесени ядки.

Кашица от сварени ябълки действа благопри­ятно на много чувстви­телна кожа.

Маска от 1 печена или варена, пасирана ябълка, няколко капки зехтин и 1 лъжичка мед подхранва и освежава кожата и я прави еластична, забавя ста­реенето.

При изразено мазна ко­жа се препоръчват много кисели ябълки. Най-под­ходяща маска за такава кожа е каша от варена ябълка, смесена с разбит белтък.

За кожа, която се за­червява при промяна на температурата, се пре­поръчва маска от на­стъргана ябълка, смесена с малко прясно мляко и 1 жълтък.

С резен обелена ябълка дълго и енергично трий­те загрубелите ръце. След това ги измийте и намажете с крем.

Дюли

Съдържат много пек­тин и плодови киселини, действат добре против бръчки и повяхнала ко­жа – правете масаж с ре­зенче сочна дюля.

Лосион – залейте ко­рите от 2 дюли с ракия или спирт от 20 градуса. След 2 седмици прецеде­те сместа и прибавете същото количество ро­зова вода. Изтривайте лицето и шията с там­пон, натопен в лосиона, а след това намажете с подходящ крем.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара