Магически „суперхрани“, забранени храни, 10-дневни режими, бързи решения, безвъглехидратни диети и т.н…

За толкова много хора опитите да се хранят правилно и да контролират теглото си изглеждат като жонглиране с няколко ножа. Те преминават от една на друга диета, давайки си едни и същи обещания отново и отново, само за да намерят подходящ за тях режим, който да работи. Но в крайна сметка тези хора често се оказват там, откъдето са започнали, или дори по-назад.

Тази мания по контрола и ограниченията може дори да се сравни с пристрастяване – пристрастяване към диетите. А може би, ако намираш себе си в редовете до тук, е време да предприемеш нов подход за постигане на здравото, добре изглеждащо тяло, към което се стремиш. Подход, който действително да работи… Тази статия цели да ти помогне именно с това.

Тук не става въпрос за конкретен хранителен режим или диета, която да следваш при конкретна цел (отслабване, покачване на мускулна маса и т.н.) – за тези неща действително се иска повече контрол над храната.

Не – в тази статия искам да споделя с теб някои чисто практически съвети за това как да промениш подхода и мисленето си спрямо храненето и храната като цяло, за да се научиш да се храниш здравословно и пълноценно напълно интуитивно в дългосрочен план, за да си осигуриш здраве и жизненост, без да се налага да спазваш режим или диета цял живот.

Интуитивното хранене загърбва идеята за спазване на диети и ограниченията в храната и осигурява малко по-достъпен и много по-успешен подход, като се съсредоточва върху дългосрочните положителни навици за здравословно хранене и върху разпознаването на сигналите, свързани с храната, които ни дава тялото, за да се научим да се храним добре (здравословно, балансирано и без ограничения или прекаляване), доверявайки се изцяло на собствения си усет.

За да бъда напълно честен – този подход отнема време, постоянство и практика, като всяко друго нещо, което си струва, но веднъж изградил полезните навици, спазвайли принците, които ще споделя сега стеб, успешно ще постигнеш фигурата и здравето, които желаеш. И то веднъж и завинаги!

Преди всичко – сбогувай се с диетите

Първата стъпка към интуитивното хранене е да промениш начина си на мислене за храната. Спри да търсиш и следиш последните вестникарски тенденции и модерни диети и започни да мислиш в по-дългосрочен план. Не мисли каква диета можеш да вместиш в 2-те седмици до следващата важна дата, на която искаш да изглеждаш добре, а мисли за това как искаш да изглеждаш и да се чувстваш година, две или десет напред във времето. Искаш изморено, изтощено и отпуснато или здраво, стегнато и жизнено тяло?

След като осъзнаеш, че дългосрочните позитиви на пълноценното хранене по интуиция са много повече, ще можеш да продължиш спокойно напред към изграждането на този полезен навик.

Не се страхувай от глада

Това, че не си на диета, не значи, че ще си постоянно сит. Опитите да забравиш или пренебрегнеш глада, като че ли не съществува, само ще задълбочат проблема и в крайна сметка е много вероятно да преядеш. Така че обръщай внимание на глада и когато го усетиш – се постарай да заредиш тялото с енергията, която му е нужда, за да продължи да функционира пълноценно. Нещо повече – осигури си постоянен, равномерно разпределен прием на енергия през деня, с помощта на по-малки, но редовни и на г/д един и същи интервал от време хранения и гладът напълно ще изчезне, защото тялото ще е винаги заредено с енергия.

Не се ограничавай от определени храни

Самоналагането да се избягват някои храни и заклеймяването им като вредни бързо ще те наведе на мисълта, че се ограничаваш, а ограниченията изтощават. Както физически, така и психически. Именно затова крайните диети не са успешни – никой не може да изкара достатъчно дълго време с толкова ограничен хранителен прием, без да се поддаде в някакъв момент и да се откаже.

Със самозабраната за консумация на определени храни започваме да мислим в насока ограничения, а не в насока удовлетворение от храната. Така че, ако искаш да се храниш добре интуитивно, трябва да приемеш че няма позволени и забранени храни. Всичко е добре дошло в менюто, стига да е в подходящи според вида храна количества. Има храни, от които може да се хапва всеки ден и е добре да присъстват на масата, има и такива, които можем да си позволим от време на време, но без да прекаляваме с тях. Знаеш за какво говоря – бърза храна, захарни изделия, полуфабрикати и т.н…

Ако си забраниш тези храни изцяло – те започват да изглеждат все по-примамливи, а тези, които приемаш – все по-скучни и еднообразни. И този начин на мислене отново в даден момент води до слабост и поддаване – преяждане и прекаляване с по-нискокачествени храни и загуба на фокус и напредък към целта.

И обратното – ако си позволиш от време на време да се поглезиш с такава храна – бленуването за нея ще отслабне до минимум и ще ти е много по-лесно и леко да се храниш с качествени храни през останалото време, а това е победа в дългосрочен план!

Научи се да разпознаваш сигналите за засищане

Прави кратки паузи от 30-90 сек. докато се храниш, за да се замислиш и съсредоточиш върху това колко сит се чувстваш. Ако си се наял – не е грешно да спреш, дори да не си изял всичко. Повечето хора се хранят по интерция и бързо, а така е лесно да се прекали и в края на храненето да се почувства човек преял и подут.

Не се самообвинявай

Понякога се налага и е напълно приемливо изборът ти на храна да се продиктуван от обстановката и компанията, в която се намираш. Понякога с налага да се храниш на куверт, определен от други хора или пък от предварително подготвена блок маса, или с вкусните ястия на домакина, на когото си на гости. Това са напълно нормални ситуации от ежедневието, в които не винаги имаш контрол на съдържанието на чинията си, или поне не изцяло.

Така че когато ти се налага да се нахраниш така, с храна, която може би като количество и хранителен състав не съвпада напълно с това, което си си наложил за полезно и здравословно за теб, не трябва да се чувстваш виновен и да се опитваш да непременно да наваксваш след това, с пропускане или ограничаване на последващи хранения.

Просто приеми ситуацията, хапни спокойно, без да се притесняваш и се наслади на разнообразието.

Приеми и обикни тялото си

Този последен съвет не е свързан пряко с храната, но смятам, че е важно да го споделя:

Всички сме различни – визуално, физически, с различно мислене и разбира се – с различни тела. Всеки е уникален сам за себе си и ти не си изключение! На някои от нас им е отредено да изглеждат по един начин – на други по друг. Така че трябва да се научим да обичаме тялото си, да му даваме нужното, за да изглежда и функционира възможно най-добре, но и да си поставяме реални, постижими цели, спрямо възможностите, които ни е дала природата. За да избегнем раздразнението и отчаянието от това, че не можем да постигнем невъзможното.

В заключение…

Както виждаш, в тази статия няма конкретно начертани граници за храната и ежедневието, които да спазваш (за това вече съм писал много пъти преди).

Но ако се опиташ да последваш тези няколко прости принципа и ги превърнеш в свои собствени, това ще ти позволи да изградиш много по-здравословна и стабилна връзка с храната и със собственото ти тяло и да живееш малко по-спокойно и удовлетворено.

Иска се работа, постоянство и практика, за да промени човек мисленето си и да продължи напред по нов начин, но ти гарантирам че този начин си заслужава. Успех!

От блога на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара