Най-вероятно тази година ще се разминем с грипната епидемия. Такава прогноза направи по БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Към момента няма доказана циркулация на грипни вируси у нас, а противоепидемичните мерки са ефективни към всички респираторни вируси, посочи тя. Съм момента, по думите й, грипът се оказва изместен от коронавирусната епидемия.

„Не бива да пренасяме всичко, което знаем вече за грипа, към Covid инфекцията. Децата са уязвими за грипната инфекция, но не и за Covid, особено малките деца. Доброто, известно до момента е, че грипният сезон в южното полукълбо премина, без да има грипна епидемия в нито една от страните. Ако тази тенденция се запази, а към момента няма тенденция за разпространение на грип и в северното полукълбо, може би тази година ще имаме само една епидемия – това ще бъде Covid епидемията, но няма да се намеси грипният вирус“, коментира проф. Кожухарова.

Тя е категорична, че училищата не са рисковото място за разпространението на коронавируса, като се позова на последните проучвания, обобщаващи опита на държавите от Европейския съюз.

„Малките деца не само че не боледуват от коронавирусната инфекция, но и много рядко се заразяват и на практика не заразяват възрастните хора, поясни проф. Кожухарова.

„Учителите са сред приоритетните групи за ваксинация не защото са рискова професия, а защото това е изключително важна професия и „обществото им дължи този жест“, смята епидемиологът.

Относно плана за ваксинация специалистът коментира, че е важно бързото използване на наличните количества ваксини.

Запитана реалистично ли е да се очаква в края на май да започне масова ваксинация, проф. Мира Кожухарова заяви, че това е възможно при добро планиране и е въпрос на организация.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара