„Да се събрем заедно е начало. Да останем заедно е прогрес.

Да работим заедно е успех.”

Хенри Форд

Изминаващата 2020 година се превърна в годината на домашната изолацията и на социалното дистанциране, все предизвикателства, на които съвременният човек не просто не е свикнал, а никога не е преживявал. „Нормално“ вече звучи доста абстрактно, далечно и неясно. COVID, като един строг, нормативен учител постави връзката с мен и другите на изпитание.

И сега, повече от всякога, отношенията във всяка една форма изглеждат трудни и на моменти невъзможни. За необвързаните, възможностите да срещнат половинката си през последната година сякаш са изгубени, двойките, които все още не живеят  заедно остават разделени от изисквания за карантина и социална изолация, а тези, които живеят заедно са принудени да прекарват по 24 часа с половинката си и може би други членове на домакинството. Като резултат – тази година

регистрирахме бум на разводите,

а пандемията дори направи възможни онлайн разделите. Казано така, изглежда, че независимо от семейния ни статус, всички ние сме поставени в една ситуация, в която единственият път е да погледнем навътре в себе си и да проверим и валидираме отношенията със себе си и другите.

Смело можем да кажем, че въпросът на 2020 година е „Как да живея в брака, партньорството или връзката си така, че да искам да съм в тях и след тази пандемия?

И тази, като всяка друга криза, е възможност да проверим, заздравим и изградим не само себе си, но и партньорството си. Има няколко психологически трика, които използвам в практиката си и които могат да ви помогнат в това начинание:

1. Определете кои са стресорите във вашата връзка

Преди всичко не бива да забравяме, че кризата, ще засегне онази част от отношенията, която е била нестабилна или несигурна и преди кризата, т.е. всяко едно нещо, което сме неглижирали преди сега ще вземе превес, просто защото няма накъде вече да му избягаме и ще обтяга отношенията с единствения стремеж да бъде разрешено като проблем. Много е важно да не забравяме, че кризата е шанс – има ли криза, има и възможност за разрешаване и подобряване. Обръщайки внимание на стресорите между мен и партньора ми ще дадем шанс на отношенията ни да се изгладят и да поемат в една нова посока.

  • Ето и едно упражнение, което може да ви помогне – намерете време и двамата напишете на отделни листчета това, което ви стресира във връзката с другия.

Сложете листчетата в купа и разиграйте теглене, като се редувате. Опитайте се да отгатнете какво е имал предвид партньорът ви с това, което е написал и го обсъдете. След това заедно изгорете листчето. Направете това с всички листчета. Може да направите същото упражнение с колега, дете, родител или друг близък, с когото сте в обтегнати отношения.

2. Любов по време на COVID

Психологическите изследвания, а и личният опит показват, че хората, които са били в щастливи връзки преди пандемията се справят добре с кризата, за разлика от тези, които са имали проблемни отношения и са неглижирали това. Двойките, които вършат повече неща заедно изглежда се справят и по-добре с трудностите. За да минете и вие по-лесно през този период, направете опит да се включите в дейностите на партньора си, както и той във вашите. Създайте си навик да правите редица неща заедно и да се опознаете и видите в една друга светлина. При всички положения това ще ви остави без време да скучаете, а и ще ви даде време, което да прекарате заедно.

3. Пространство за Теб и Мен

 Най-ироничното е, че преди тази пандемия в кабинета чувах предимно: „Толкова искам да сме заедно, а все не мога да намеря време от ангажименти“. Последната, почти една година това изречение се замени с „ Постоянно сме заедно вкъщи, не мога за секунда да остана сам/а“. Знаем ли какво искаме всъщност? От психологическа гледна точка излиза, че физическото присъствие не е задължително да означава или да гарантира емоционално свързване. Основният компонент за една добре функционираща и здравословна връзка е

да виждаме партньора си като приемащ,

загрижен, разбиращ и подкрепящ или с други думи отговарящ на нуждите ми. Колкото и идеалистично да звучи, не е толкова трудно постижимо. Постига се „уговаряне“ на пространство за партньорите, в което уговорката е да не сме само физически заедно, но и емоционално. Това време и пространство е добре да се запълни с дейности, които не предизвикват стрес или се борят с него, като игра на съвместни игри или припомняне на хубави спомени, които сме имали заедно.

4. Създайте си рутина за време насаме

Така както имате време заедно, е важно да отделите време и само за себе си. Вземете съвместно решение с половинката си, че така, както ще намирате време за вас , така и ще намирате време да останете сами със себе си. Това е единственият начин, по който ще можете напълно да се насладите на времето заедно.

5. Толерантността е всичко…

Това май е думата на 2020 година – толерантност. Сега е време да не забравяме, че всички ние сме в тази ситуация и всеки един се справя по различен начин спрямо собствените си възможности. Разногласия и упреци ще има, за разлика от плановете и рутината, на които бяхме свикнали. Вашето оръжие сега е състраданието към вас и хората около вас.

За консултации с Галина Кабаджова – www.analysingminds.com

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара