„Мамо, нали първа ще ме вземеш? Мамо, не можеш ли да дойдеш на обяд, преди лягане?“

Замисляли ли сте се какво се крие зад тези думи, изричани храбро от малкия човек, изправен пред първата раздяла в живота си? Носталгия по безгрижните часове, прекарани с мама в кварталната градинка, или страх от неизвестното?

Или може би трогателно усилие да се задуши пораждащото се съмнение, да се потули тревогата. За някои деца този миг настъпва в най-ранна, яслена възраст. За други първата среща с колектива се осъществява едва на четири или петгодишна възраст. Но във всички случаи за всяко дете адаптационният период е индивидуален, различно дълъг. Има деца, които леко и без сътресения прекарват този период, свикват с раздялата, с новата обстановка и новите лица, с променения режим и различните изисквания. Но има и такива, които месеци наред силно се съпротивляват срещу наложената промяна.

Реакциите могат да бъдат най-разнообразни – от плахо подсмърчане до сърцераздирателен плач, от леко цупене до категоричен отказ да се посещава детската градина. Някои по-чувствителни деца започват да се напикават – било от стеснение или и от страх. било от превъзбуда. Други престават да се хранят, трети не спят, четвърти не играят с другарчетата си.

Възможно ли е тези реакции да бъдат предвидени и предотвратени?

Как да се помогне на детето да преодолее първоначалния стрес?

Подготовката на детето за детската градина не се състои само в купуване на подходящи дрешки и пантофки. Майката най-добре познава своето дете, тя най-точно може да прецени кога да започне да го подготвя за предстоящото събитие. Добре е за него да се говори като за „порастване“, децата обичат да се чувстват по-големи. Повечето от тях с радост възприемат факта, че ще бъдат „ученици“. Голяма помощ може да окаже примерът общуването с някое близко, роднинско или съседско дете, което вече посещава детска градина. Малките са склонни да подражават на по-големите и да се сравняват с тях.

Когато детето постепенно опознава обстановката, то по- бързо и лесно се приобщава към новата среда. Затова няма да са излишни разходките около и в двора на детското заведение, особено когато децата играят навън. Ако са заведени от учителките в градинката или парка, също не пропускайте случая да накарате детето да участва в игрите им.

Сближаването идва неусетно.

Понякога именно нуждата от съответна възрастова среда поражда у детето вътрешна убеденост да тръгне „на училище“, а когато има желание, стресовите реакции са по-малко.

За да се намали и омекоти разликата между родния дом и непознатата обстановка, учете детето отрано да се обслужва самостоятелно. Ако то се е научило самичко да се облича и обува, да се храни и мие, голяма част от притесненията му ще отпаднат от само себе си. Добре би било, ако подготовката вкъщи включва моменти от режима в детското заведение – от сутрешната гимнастика, която лесно се изпълнява при всякакви условия, до следобедния сън. Дори изучаваните там песнички и стихчета могат да се слушат у дома. Когато детето знае някои от тях, то бързо ще се почувства свойски в новата атмосфера, защото ще може да за пее заедно с другите деца.

И все пак някои деца са „труд-ни“. Понякога се налага да се прояви гъвкавост – детето да се взема от градината на обяд и да спи вкъщи. Така новите преживявания ще се поемат „на порции“, като ще се започва с най-привлекателните – сутрешните занимания и игри.

Обща тревога за повечето родители е

честото боледуване на децата

в първите месеци от постъпването в градината. Ето защо закалителните процедури трябва да започнат няколко месеца предварително. Това важи за всички деца, но най-вече за податливите към инфекции и простудни заболявания. На първо място стои въпросът за прекомерното обличане. Дебелите вълнени пуловери, колкото и да са красиви, изнежват. Лекото памучно облекло предпазва както от простуда, така и от обилно изпотяване. Наложително е детето да се извежда всеки ден на чист въздух, дори и в по-студено време. Най-важното за закаляването са водните процедури на принципа на постепенността. За обливане най-подходяща температура на водата е телесната, всеки изминат ден температура се намалява с около един градус, докато достигне до около 30. Препоръчват се също обтриване с влажна хавлиена кърпа.

И така, преди да поведем нашия „ученик“ към детската градина, трябва да сме сигурни, че той тръгва с радост и желание и е подготвен физически и психически.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара