Летният сезон наближава, а с него и нуждата от слънчеви очила от OpticMaG. Този малък аксесоар  е незаменим помощник в борбата с вредните слънчеви лъчи, но не винаги се замисляме как оптимално да се „погрижим“ за него.

Очилата са част от нашето ежедневие и ако искаме да им се радваме повече време, е добре да полагаме известни усилия, макар и минимални.

Едно от най-важните неща за осигуряването на здрави и качествени слънчеви очила си остава ползването на калъф. Много често той идва като подарък с покупката на аксесоара, но не винаги тези „безплатни“ калъфи са достатъчно добри.

Когато търсите калъф или ви предлагат такъв, гледайте външната му обвивка да е твърда, а подплатата отвътре мека. Твърдият слой ще предпази максимално лещите от надраксване и счупване, а меката повърхност вътре няма да допусне нараняване по никакъв начин. Не забравяйте да носите калъфа навсякъде с вас и да поставяте очилата в него, когато не ви трябват. Това важи особено на плажа, където пясъчните частици лесно могат да надраскат стъклата, дори и да не забелязвате на пръв поглед.

Често допускана грешка е хората да оставят слънчевите си очила на място, което е ярко осветено от слънце. Това може да е както в колата (където температурите са двойно по-високи заради пречупването на светлината от стъклото), така и някъде навън под директните парещи лъчи. Някои от вас ще си кажат: „нали очилата имат защити, какво им пречи да стоят на слънце?“. Защитата в лещите е факт, но тя може да бъде силно увредена и изхабена, ако имаме навика продължително да оставяме очилата си под ярка светлина.  Затова се препоръчва да поставяте в калъф очилата си и да ги прибирате в чанта или някъде на сенчесто място, когато не ги ползвате. Правейки това, ще успеете да се възползвайте дълго време от качествената UV защита и няма да увредите нито рамките, нито лещите.

Една от основните грижи, които редовно трябва да полагаме на оригиналните слънчеви очила е тяхното почистване. Тук  е важно да отбележим как е правилно да се прави. Стъклата са много чувствителни и лесно могат да се надраскат и увредят. Затова винаги, когато искате да ги почистите, използвайте мека кърпичка (най-добре да имате специална такава, която да ползвате само за тях). Ако има петно, което искате да премахнете или следи от пръсти, сложете очилата под топла вода (в никакъв случай гореща) и по желание може да нанесете малко сапун. Изплакнете и подсушете внимателно.

Има един лош навик, който повечето от нас правят и не усещат как увреждат формата на очилата си. Това е поставянето им на главата. Удобно е, изглежда красиво, а някои дами ги използват като диадема. Но знаете ли, че по този начин постепенно деформирате рамките, а лещите в стъклата отново са под директния „поглед“ на слънчевите лъчи? Най-добре е да приберете в калъф любимия ви аксесоар, колкото и красиво да стои на главата ви.

Накрая, но не на последно място, ви напомняме редовно да проверявате и преглеждате състоянието на очилата. Започнете от рамките, като установите дали не са изкривени или усукани, след това вижте винтчетата дали са стабилни и дали не са замърсени. Накрая хвърлете поглед върху повърхността на стъклата, има ли следи от надраскване или оцапване. Не препоръчваме да „ремонтирате“ сами очилата си. Потърсете специалист в някоя оптика, който бързо и ефективно може да ви помогне.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара