„Врабчетата намаляват и това е факт“, заяви Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците БДЗП. Тя уточни, че през последните 10 години тяхната численост се е свила с близо 30%.

Именно този факт е реален показател за случващото се около нас и средата, в която живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи, високи нива на шума – това са само част от причините, поради които популацията на някои от птиците в градовете намалява. Експертните проучвания сочат, че негативните фактори, които влияят върху състоянието на популацията на врабчетата, са предпоставка за влошаване качеството и на живота на хората.

Сердика Център се включва в кампанията „Ние броим врабчетата“, която чрез доброволци има за цел да направи мониторинг на броя врабчета, за да бъдат установени тенденциите и предприети необходимите мерки за опазването на врабчетата и други видове птици в градовете.

На 12 май в Сердика Център, който иска може да се включи образователната кампания и да направи хранилки за птици. Представители на БДЗП ще запознават всички посетители с любопитни подробности за света на птиците, а специални награди ще очакват малки и големи. Работилниците за хранилки ще се проведат в уикендите 11-12 и 18-19 май.

Специална инсталация, посветена на кампанията, показва полета на птиците. 500 птици в полет са част от внушителното произведение, за чиято направа са ангажирани професионални архитекти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара