Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество, която ще се проведе на 15 май 2019 г. за 14-и пореден път.

Тази година се очаква да се включат 250 български дерматолози, които предлагат безплатни консултативни прегледи за рак на кожата. За XIV-та поредна година Лаборатории Avene са партньори на БДД в провеждането на кампанията Евромеланома в България.

Целият списък с клиники, предлагащи безплатни прегледи на 15 май 2019г. можете да откриете на уеб сайта на Eau Thermale Avène и уеб сайта на Евромеланома 2019. На същия сайт можете да откриете Световното UV приложение за смартфон, създадено от Асоциацията на Британските Дерматолози (АБД), което предоставя безплатни ежедневни прогнози за UV лъчите на над 10,000 места по света.

UV прогнозата определя силата на UV радиацията от слънцето на определено място в определен момент.

Прогнозата се основава на UV индекса, международно призната скала за измерване нивото на ултравиолетовата радиация от слънцето на определено място в определено време. Индексът варира от 1 до 11 – колкото е по-висок, толкова е по-голям рискът от увреждане на кожата.

И  не забравяйте, че трябва да си създадете трайни навици да оглеждате кожата си – сантиметър по сантиметър, за да не пропуснете съмнителна бенка. Обръщайте внимание на всички зони от тялото си. Консултирайте незабавно с Вашия дерматолог всяко кожно образование с асиметрична форма, неправилни очертания, нехомогенен цвят или други особености.

Няколко дни по-рано се проведе пресконференцията по случай откриването на 14-тата Национална кампания за профилактика на рака на кожата – Евромеланома 2019.  Дермато-венеролозите, които взеха участие и запознаха аудиторията с проблема са: чл.-кор. проф. д-р Николай Цанков, дмн.; доц. д-р Румяна Янкова, дм. ; д-р Валерия Матеева, дм.; д-р Иван Богданов, дм.; доц. д-р Развигор Дърленски, дм.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара