Една от важните задачи на майката е да просвети младото момиче относно промените, които настъпват в неговия организъм във времето между детството и половата зрялост. Пубертетът се характеризира със зреенето на половите клетки и редица видими телесни и психични промени.

При момичетата тези промени се извършват много по-бурно, отколкото при момчетата. За момичетата менструацията е един от важните признаци за започващата зрялост. Първата менструация обикновено се явява между 11-15-годишиа възраст. Тя е в зависимост от расата, онаследените фактори и редица географски и климатични условия. Върху появата на първата менструация могат да дадат отражение също и  прекараните болести, общото състояние на организма социално-битовите условия, храненето.

Други промени, които настъпват при момичетата, са женските вторични полови признаци: типичните закръглени форми на женския пол – кръгли рамене, закръглени хълбоци. Оформят се гръдните жлези, които се уголемяват и изпъкват, тазът се развива повече в ширина, появява се характерното окосмяване.

Момичетата имат още детски вид

при първата менструация, след това те се доразвиват постепенно. Много често менструацията в началото е нередовна – понякога идва през 2-3 месеца, друг път през 6 месеца, дори и през година.

Продължителността и силата също са различни. Душевното състояние и външните фактори оказват силно влияние върху протичането на менструацията. Всяка майка трябва да знае, че менструацията е указател и за общото състояние на организма на момичето. Неправилното протичане на менструацията, особено по-обилните маточни кръвотечения, трябва да насочат майката за съвет при лекаря.

Тук е мястото да обърнем внимание на майки, които или от нехайство, или от

неоправдан срам

неправилно постъпват към момичетата си, които ще бъдат утрешни майки и които трябва сериозно да погледнат на този важен процес.

Майката трябва без стеснение да запознае момичето си с редицата хигиенни изисквания при появата на първата менструация. Неподходящите обяснения на приятелките могат да причинят някои нервни смущения у момичето.

Общата съпротивителна сила на организма намалява по време на менструацията. Ето защо тогава е необходимо да се намалят умствените и физическите усилия. Не бива да се отива до крайност, разбира се. Оставането на легло, спирането на всякаква умствена и физическа работа са съвсем неуместни.

До опасности от замърсяване

на половите органи, и от там до някакво по-сериозно страдание, може да доведе  неспазването на изрядна чистота по това време. Всяко момиче и жена при менструация трябва добре да се измива по два-три пъти на ден  и да сменя редовно помощните материали.

Освен тези промени, от особено голямо значение са промените в психиката на момичетата и момчетата. Характерна е промяната на душевните им интереси, силното изразяване на чувствата. Проявите на замечтаност, неопределен копнеж н незадоволеност са типични за пубертетната възраст. Честа е смяната на лошо с добро настроение и обратно.

За правилното развитие на организма през пубертета е необходима разнообрази и качествена хран.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара