Ако предните години не спираше да се оплакваш от непрекъснатите коледни песни във всяко кафе, офис партитата, които нямаше как да пропуснеш, и всички останали празнични задължения – тази година спокойно ще можеш да си отдъхнеш от всичко това.

Коледните празници тази година ще са по-тихи, по-домашни и в по-тесен кръг. Дългите зимни вечери вкъщи обаче не задължително трябва да са скучни. Тъй и тъй ще сме си у дома през повечето време, дали сами или с близки роднини и приятели, лесно можем да направим това време по-забавно.

За целта сме ти подбрали няколко идеи, подходящи както за подарък, така просто ей така, да си ги имаш вкъщи, и в правилния момент да ги извадиш, за да разчупиш атмосферата. Май започна да се досещаш – нашите предложения са за настолни игри и други начини за домашно забавление.

Пъзели

Класика в жанра – пъзелът е супер начин да направиш една зимна вечер по-интересна. Най-хубавото е, че можеш да си го редиш сам, с любимия, или пък направо с цялото семейство.

Ако вкъщи нямаш нито един пъзел, спокойно. Не ти трябва да ходиш много далече, за да започнеш да попълваш колекцията си – виж в кауфланд брошура от следващата седмица има доста предложения покрай празниците.

Освен че с реденето на пъзели ще убиеш доста време по един много приятен начин, те са и супер начин да тренираш мозъка, да подобриш паметта си и да се почувстваш по-добре! Ето и няколко ползи от реденето на пъзели:

  • Тренировка за мозъка – подреждането на пъзел е пълно упражнение за мозъка, тъй като в дейността участват и двете полукълба, които си комуникират и работят заедно, като увеличават когнитивната функция
  • Внимание към детайла – особено когато парченцата са много сходни, е важно да обръщаш внимание на най-малките разлики в цветовете или формите
  • По-добра памет – когато търсиш подобните парчета от пъзела, визуализираш цялостната картина и упражняваш онази част от мозъка, отговорна за краткосрочната памет
  • Повишено IQ – изследване на Университета в Мичиган установява, че 25 минути дневно, прекарани в редене на пъзели, може да повиши IQ-то ти с 4 точки
  • Подобрена способност за решаване на проблеми – когато редиш пъзел, търсиш различни начини, за да разрешиш конкретния проблем, което е упражнение за критичното мислене и адаптивните умения
  • По-добро настроение – реденето на пъзели повишава нивата на допамин в мозъка, хормонът, който регулира настроението. Всеки път, когато поставиш парченце на правилното му място, малко количество допамин се отделя, за да те стимулира да продължиш
  • По-малко стрес – по време на реденето на пъзел, мозъкът минава от “бета” състояние в “алфа” състояние – състоянието, в което се намираш, когато сънуваш.

Предостатъчно причини, за да подредиш един пъзел, не мислиш ли?

Jenga

Дженга е класическа игра, с която дори Кубрат Пулев запълва свободното си време. Лесно ще разнообразиш зимната вечер, като включиш цялото семейство или приятелите, които са ти на гости. Ако досега не си пробвал Дженга – загубил си доста!

Представлява дървени блокчета, които поставяш едно върху друго, построявайки кула. След което започваш да изваждаш блокчетата отдолу и да ги подреждаш отгоре, като правиш кулата все по-висока. Целта е да бъдеш последният, който ще сложи блокче, без кулата да се срине!

За да успееш в Jenga, е нужно да имаш спокойна и стабилна ръка, както и достатъчно концентрация и спокойствие. Като цяло – увлекателен и приятен начин за забавление, с не малко напрежение и весели моменти!

Карти Uno

Картите Уно са мега забавни и нямат нищо общо с обикновените карти, с които си свикнал. Перфектен вариант за домашното парти! Няма ограничение колко човека ще участват, а може и да се играе с повече от едно тесте карти, така че няма опасност картите да не стигнат.

Картите в тестето са в различни цветове – синьо, червено, жълто и зелено, като всяка карта има номер, а има и още няколко специални карти. В тестето има и черни на цвят карти, които се използват, за да прецакаш другарче.

В началото на играта се раздават по 7 карти на всеки играч, а на масата се поставя една открита карта и тестето с останалите карти. Първият играч трябва да постави карта, която да отговаря на цвета или номера на обърнатата карта (например ако на масата има зелена тройка, трябва да поставиш или карта в зелен цвят, или такава с номер 3). Черните карти могат да се играят винаги, а специалните карти ти дават възможност да обърнеш реда, да смениш цвета, или пък следващия играч да си тегли две карти и да пропусне ред.

Целта на играта е да останеш без карти, а това, което не трябва да забравиш, е когато останеш с една карта в ръката, да извикаш “Уно!” – ако пропуснеш, всеки от останалите играчи може да те накара да изтеглиш 2 карти от тестето. Така със сигурност няма да си победител в играта!

Тъй като главната ти мисия в играта е да прецакаш останалите, Уно е супер начин да си прекарате весело с приятелите, без да усетите кога ще се изниже вечерта.

Dixit

Диксит е игра за хора с въображение – ако ти и приятелите ти сте от тях, значи гарантирано ще си прекарате добре! Играта е супер популярна по цял свят, а има и българско издание.

Представлява колекция от карти с различни илюстрации. В рисунките няма смисъл – те са основата, на която този, който държи картата, ще построи историята си. Когато изтеглиш карта, трябва да я разгледаш и да я поставиш на масата, без да я показваш на никого. След това трябва да я опишеш по някакъв начин – може да е една дума, може да е с няколко изречения, жест, или каквото ти идва отвътре. Останалите играчи също си теглят по една карта и я поставят на масата. Когато картите се обърнат, играчите трябва да познаят коя е картата, която си описал като разказвач.

Ако всички успеят да познаят картата ти, не получаваш точки. Но не получаваш точки и ако никой не успее да познае картата ти. Затова целта е описанието ти да е едновременно ясно и недостатъчно конкретно, така че само част от останалите играчи да успеят да познаят картата ти. Вдъхновяващ, забавен и стимулиращ въображението начин да разнообразиш зимната вечер!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара