По традиция дните около Коледа и Нова година са изпълнени с гледане на филми, които сме пропуснали през годината. Премиерната книга на издателство „Милениум“ „Великите филми, които никога няма да гледате“ обаче отправя едно по-различно предизвикателство към всички киномани с въпроса „Кой е любимият ви неосъществен филм?“. Тя ще ви помогне да намерите своя фаворит измежду нереализираните шедьоври от историята на седмото изкуство.

Луксозното цветно издание идва на български език с превод от Павел Иванов и корица от талантливата Фиделия Косева.

Какво пречи на един филм, който има всички качества да спечели рекорден брой оскари, да види бял свят?

Защо амбициозният „Ленинград“ на Серджо Леоне

пропада само дни преди началото на снимките? Кой спира „Калейдоскоп“ на Алфред Хичкок? Какво не позволява на странния „Рони Ракетата“ на Дейвид Линч да бъде заснет?

Един филм може да има легендарен режисьор, качествен сценарий, най-страхотния актьорски състав, но проблеми с бюджета или творчески сблъсъци – заедно или поотделно – могат да му попречат да се случи. Дори когато снимките вече текат, събитията извън снимачната площадка могат да го опропастят и никой никога да не види заснетия материал. Тази книга разплита в детайли споровете, скандалите и съдбоносните събития, които обричат на забрава някои от

най-великите филми, които така и не са създадени.

Внушителният том излага на показ любопитни факти около идеите на някои от най-знаменитите имена в Холивуд от 20-те години насам, както и пикантни подробности от живота на и извън снимачната площадка. В книгата ще прочетете за незавършени филми на Орсън Уелс, Федерико Фелини, Стивън Спилбърг, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Франсис Форд Копола, Алфред Хичкок, Стенли Кубрик, Стивън Спилбърг, Серджо Леоне, Дейвид Линч, братята Коен, Федерико Фелини, Ридли Скот, Тим Бъртън и много други.

В някакъв смисъл всички тези нереализирани филми представляват

алтернативна история на киното.

Това впечатление се подсилва от луксозното издание на книгата, която включва богат цветен снимков материал, както и плакатите за всяко едно от заглавията.

Авторът на книгата Саймън Бронд е англичанин, който живее в Лос Анджелис. В продължение на 10 години е редактор и автор в Empire – водещото списание за кино в Обединеното кралство. Има многобройни публикации в издания като вестниците The Sunday Times, The Observer, както и в списанията Q и Time Out.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара