Празниците са на прага ни…

А с тях, всяка година, неизбежно идват и редица препятствия, изкушения и усложнения за всеки, спазващ режим и/или тренировъчна програма. Така стоят нещата за много мои клиенти… а и за мен самия.

Вкусни празнични ястия, чести излизания със семейство и приятели, хапване и напитки навън, запълнен график и липса на време за тренировки и подготвяне на храната… Това са само част от оправданията, с които се залъгваме преди и по време на декемврийските празници, за да приемем отклоненията от програмата си по-леко и да се оправдаем къде пред себе си, къде пред своя треньор…

Празниците са нещо чудесно, но са свързани с толкова много усложнения, що се отнася до спазването на режим и програма, че много хора просто теглят чертата, зарязват всичко и си казват „От януари започвам на чисто…“. А този момент понякога изобщо не идва.

Ако намираш себе си в горните редове, а аз знам, че поне 1-2 от тях се отнасят и за теб, то имам добра новина!

Не е нужно да се отказваш от удоволствията и вкусотиите по празниците напълно, но не е нужно и изцяло да зарязваш постигнатото до момента, оставяйки режима и програмата си на заден план. Ако подходиш с правилната нагласа и с малко дисциплина, можеш да комбинираш нещата и да се насладиш напълно на празничния сезон, като в същото време запазиш и добрата си форма.

В тази статия ще споделя с теб 13 от най-честите извинения за нарушаване на режима по време на празниците, които съм чувал, както и техните прости, но много ефективни решения, с чиято помощта да запазиш контрола в свои ръце!

„Изкушенията са навсякъде и не мога да избягам от тях“

Така е, изкушенията ни обграждат от всички страни, но това не е специално само по празниците. Замисли се – в модерния свят ти си обкръжен от тях постоянно, освен ако не живееш в колиба в гората, без ток и интернет. През декември не е по-различно. Със спазването на режим и преследването на определена цел ти трябва да съумееш да изградиш и силни физически, емоционални и социални стратегии, които да използваш като щит срещу изкушенията, за да можеш да се съсредоточиш върху важните неща. В следващите точки от тази статия ще намериш много такива стратегии, така че сега е добър момент да започнеш!

„Не мога да устоя на празничните ястия, които хапваме само веднъж в годината“

Изненада! Не е и нужно! Разбира се, че можеш да си позволиш парче от вкусната торта на баба, или пък сочна сърма с боб. Защо да ги избягваш напълно и да се изтезаваш, когато можеш просто да си позволиш умерено количество, съобразено с калорийния ти прием за деня, което няма да те изкара от релси и да предизвика застой.

Е, окей, днес си хапнал парче торта… не е проблем. След ден-два ще хапнеш второ – отново не е проблем. Разбира се, че е отклонение от режима, но не е фатално и няма да загубиш постигнатото до момента. Най-много да позабавиш временно темпото. Просто внимавай с количествата и следи калориите! Особено ако отслабваш.

„На работа съм обкръжен от купища храна и се поддавам…“

Ако работиш като готвач – разбирам те, просто ти трябват железни нерви. Но тази точка е главно за хората, които работят в офис, а там по празниците (а и не само) често се носи и споделя храна. Съветът ми е просто да стоиш по-далеко от масата с вкусотиите. Храната, която е пред очите и в обсега на ръцете се яде лесно и често. Храна пред очите, но извън обсега на ръцете пак се яде, но по-рядко. Храна извън обсега на очите и ръцете вече не представлява проблем, защото не я виждаме, не мислим за нея и не ни изкушава. А и можем по-лесно да се съсредоточим над работата си и да останем продуктивни.

„По празниците съм от парти на парти, храната и алкохолът са проблем“

hora na masa praznik

Отново – не е нужно да се заключиш вкъщи. Излез на един-два купона, позабавлявай се с приятели. Но не е нужно непременно да присъстваш на всяко едно събиране, във всяка една дискотека и всеки един ресторант по време на празниците. А когато знаеш, че ще си на парти – хапни предварително нещо здравословно вкъщи. Така ще си сит и рискът да прибегнеш до неконтролирано преяждане с вредна храна е по-малък. Ако пиеш – ограничи се до чаша или две и избягвай коктейлите, тъй като освен алкохола, в тях се съдържат и много мазнини и захари. Дори и с чистия алкохол трябва да подходиш внимателно, тъй като хем е калоричен, хем обостря апетита. С алкохола често вървят и ядки. Те са чудесен източник на полезни мазнини, но са и страшно калорична храна, с която също много трябва да внимаваш.

„Хората ми се сърдят, че не им ям от специалните манджи и трябва да угодя“

Да, ама не. Не си длъжен да угаждаш на никого, още повече ако това застрашава резултатите, които си постигнал до момента. Ако ти се хапва – разбира се, опитай. Отново – съобрази грамажа и приблизително калориите и гледай да компенсираш за тях в храната си за деня, за да не прекалиш.

Но ако не искаш храната – любезно благодари и откажи. Не оставяй хората да влияят на решенията ти за здравословно хранене, само за да не нараниш чувствата им. Ако държат на теб – ще те разберат. Ако не – е, няма за какво да съжаляваш!

„По празниците обичам да си угаждам. От януари ще мисля за паласките и целулита“

Да ти призная, именно на това оправдание се дразня най-много. Защото ситуацията не е такава – не е нужно да избираш между полезното и приятното! Можеш да имаш и двете. Можеш да хапнеш вкусна храна по празниците и пак да запазиш добра форма, стига да останеш активен и да внимаваш с цялостните калории за деня. А ако изобщо не искаш да следиш какво ядеш и не ти се тренира – тук проблемът далече не е в празниците…

Освен това крайната ти цел трябва да е изграждане на цялостен здравословен начин на живот, а не временно преследване на краткотрайна цел, с хранителен режим и тренировъчна програма, които спазваш в определени месеци и забравяш в други. Това е начин на мислене и идеология.

„Всички около мен пият, особено по празниците… Само аз няма да мога, ако си спазвам режима“

В случая има една много точна фраза: „Ако следваш стадата, газиш в л…“ Както и да е. Идеята е отново да не позволяваш на другите да диктуват решенията ти.

Ако ти се пие – разбира се, можеш да си позволиш чаша или две за вечерта, просто внимавай с калориите и отново ги съобрази в цялостния си прием за деня, за да не прекалиш.

А ако наистина не искаш да пиеш, но те е срам директно да откажеш – има удобни оправдания: „На лекарства съм“, „Дойдох с колата“, „Утре ще ставам рано за работа“… Включи въображението си, за да се измъкнеш от базиците на приятелите и натрапчивото настояване да се присъединиш.

„Налага ми се да се справям с приятели-саботьори, подигравки и подмятания“

Това е нещо особено присъщо за мъжките компании – когато някой се опитва да се храни здравословно и да ограничи алкохола, става жертва на подигравки и подмятания, както и „приятелски“ натиск да се отпусне и да яде и пие безразборно заедно с всички останали. А понякога този натиск идва и от членове на семейството.

Безобидната приятелка закачка от време на време е едно… Но трябва много добре да преценяваш хората, защото някои от тях са чисто и просто саботьори – нямат волята и дисциплината да правят това, което правиш ти и се опитват да те принизят до своето ниво, за да не ги надминеш. Стой далеко от такива хора, те само ще те накарат да се чувстваш несигурен и нещастен без да има реална причина за това.

„Нали все пак става въпрос само за едно парче, едно хранене, един ден…“

chovek qde nekontroliruemo

Това оправдание го чувам постоянно, не само около празниците. Така е, едно парче храна извън режима, дори едно хранене или един цял ден едва ли ще те отклонят от целта в дългосрочен план, но наистина ли става въпрос за единичен случай? Особено през празничния сезон Едно може да се превърне в две, две в три… и така неусетно да загубиш контрол и да се засилиш назад, ако не внимаваш.

Така че тренирай и самоконтролът си. Ако го овладееш добре, няма да имаш проблем с единично отклонение или две тук-там, стига да съобразиш поетото с калорийния си бюджет за деня.

„Ще се храня на хотел/ ресторант/ гости и нямам контрол върху храната на масата“

Така е, в такива случаи не ти приготвяш храната и нямаш контрол на съдържанието и вида й. Но винаги имаш контрол над количеството, което ще изядеш! Много пъти съм казвал, че от храна не се дебелее. Дебелее се от излишните калории, независимо дали са от сладкиши или здравословна порция месо и картофи например.

Така че когато нямаш контрол над храната – хапвай контролирано и по малко, дъвчи бавно и спри преди да преядеш. Освен това ако се храниш на ресторант – имаш богат избор от опции в менюто, някои от които със сигурност ще са много по-подходящи за режима ти от други. Просто не претупвай нещата, само защото мислиш, че нямаш контрол.

А още съвети как да се храниш навън ще намериш в тази статия: 5 съвета как да се храниш навън!

„След първото си нарушение се чувствам виновен, ядосвам се на себе си и се отказвам напълно.“

Говорил съм за този проблем и в други статии. Много хора смятат, че след като веднъж са кривнали от режима си, вече всичко е загубено и няма смисъл да се опитват да продължат…

Това е още една форма на черно-бяло мислене. Нещата не стоят така. Едно хранене или ден извън режима няма да затрият всичко постигнато от теб до момента. Могат да те забавят малко, но не и да те спрат. Няма нужда и няма смисъл да се отказваш – прости си, забрави го и продължи напред! За няколко дни отново ще си в ритъм и форма и ще се радваш, че не си се предал.

„Обичам да тичам, но времето навън е ужасно и кардиото ми страда“

Това всъщност не е голям проблем. Просто заложи повече на силови тренировки през зимата или когато времето е лошо. Те горят също толкова, а и повече калории от кардиото, освен това оформят мускулатурата, стягат и тонизират тялото!

Но ако твърдо държиш на кардиото – можеш да заложиш на варианти за кардио вкъщи.

„Времето е лошо, не мога/нямам желание да ида на фитнес, а и нямам място за уреди вкъщи“

Комбинирам тези няколко оправдания в едно, защото отговорът ми е един и същ – за да останеш активен и поне да запазиш тонус и форма не са ти нужни големи фитнес уреди и много пространство. Пълноценна домашна тренировка можеш да направиш дори само с чифт дъмбели, а и дори и да нямаш нищо – може да заложиш на тренировка със собствено тегло. Има ли желание – има и начин!

В заключение…

Ако трябва да обобщя всички съвети и насоки дотук – остани верен на себе си и целта си, но се отпусни и си позволи малки удоволствия, запазвайки контрол. А дори и да изпуснеш за кратко юздите – не се отчайвай, а продължи напред.

Така ще можеш както да се насладиш на празничната атмосфера и настроение, така и да запазиш тонус и форма, продължавайки целеустремено напред през следващата година!

Весело и разумно посрещане на празниците и успех!

Сайтът на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара