Косопадът е проблем, който засяга както мъжкия, така и женския пол. Най-големият мит, който върлува сред човешката популация, е именно твърдението, че се среща само и единствено при мъжете. Истината е, че подобен проблем може да се наблюдава при всички нас, но в различна степен на изявеност. Добрата новина тук е, че в много случаи загубата на коса може да бъде прекратена с предприемането на подходящи мерки и да се превърне в обратим процес.

Снимка ViChizh / Shutterstock.com

Нормално ли е да имаме косопад?

Първата стъпка в справянето с липсващите кичури коса е определянето на цялостното ни състояние, което кара тези допълнителни косми да се задържат върху възглавницата, раменете и четката ни сутрин. Косопадът е нормален физиологичен процес. Всеки губи част от косата си поради естествения ѝ цикъл на растеж, който е силно индивидуален за всеки от нас.

Защо страдаме от косопад?

Много и разнообразни са проблемите, които могат да предизвикат косопад. Някои от тях са външни за организма ни – приемане на лекарства, прически, които опъват косата ни твърде силно, прекомерна употреба на увреждащи продукти за коса или инструменти като сушилни и други устройства, които загряват косата. В други случаи проблемът може е вътрешен – инфекция, нарушена функция на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, автоимунни заболявания.

Как можем да се справим с този проблем?

Лечението е пряко свързано с основната причина. Понякога повлияването на медицинското състояние, довело до загуба на косопад, е достатъчно, за да се наблюдава възвръщането на ефективен растеж на косата. В други случаи трябва да пристъпим към терапия, която помага при някои видове косопад или друго лечение за заместване или възстановяване на загубена коса.

Когато медицинските процедури не са достатъчни, можем да обмислим и козметични възможности, компенсиращи изгубената коса. Една от тях е високотехнологичната трансплантация на коса – хирургична процедура, при която се осъществява трансфер на фоликули от задната част на скалпа до области, където косата е по-тънка. В края на тази процедура косата започва да расте нормално.

Косопадът може да се повлияе на цялостното емоционално състояние и това да се превърне в проблем с психическа принадлежност. Важно е да започнем лечение, независимо кой метод ще има водещо значение в терапевтично отношение, защото само така процесът ще бъде стопиран още в ранните етапи на неговата поява, а така ще се чувстваме щастливи и удовлетворени от собствения ни външен вид!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара