Продукти

За фалафелите:

700 г сладки картофи

15 г смлян кимион

15 г смлян кориандър

5 г канела

7 г кайенски пипер

1 скилидка чесън

200 г варен нахут

125 г брашно

0.5  лимон, настъргана кора и сок

10 г прясна мента

10 г магданоз

50 г сусамови семена

сол и черен пипер

За соса:

100 г сусамов тахан

150 г кисело мляко

1  лимон, сок

15 мл зехтин екстра върджин

сол на вкус

За салатата:

200 г сварена киноа

200 г краставици

200 г домати

50 г магданоз

25 г прясна мента

2  лимона, настъргана кора и сок

100 мл зехтин екстра

сол на вкус

Приготвяне

Измийте и подсушете сладките картофи и ги сложете в тавичка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.

В купа начупете с ръце зърната нахут. Настържете обелената скилидка чесън и кората на лимона. Изстискайте сока на лимона. Добавете всички смлени подправки и нарязаните на ситно пресни. Добавете брашното и обелените печени сладки картофи. Намачкайте ги, а след това разбъркайте сместа. Овкусете със сол на вкус.

Оформете топчета от сместа (по 50 г) и оваляйте всяко в сусам. Подредете фалафелите в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути.

За соса смесете сусамовия тахан, киселото мляко, лимоновия сок и зехтина. Овкусете със сол и разбъркайте до хомогенност.

За салатата сложете сварената киноа в купа. Отстранете семките на краставиците и доматите и ги нарежете на ситно. Добавете ги при киноата заедно с нарязаните на ситно магданоз и мента. Настържете фино кората на лимоните и изтискайте сока им. Овкусете със сол и зехтин. Разбъркайте добре.

Сервирайте фалафелите върху канапе от салата табуле, поръсени със сос и гарнирани с арабски питки, лют сос и зелена салата.

Рецепта от 24Kitchen

Facebook Twitter Google+

0 Коментара