По-добре ли е да си по-голямото дете? Резултатите от ново проучване твърдят, че първородното дете получава повече внимание от родителите, резултатът от което е по-добри умствени способности в сравнение с по-малките братя и сестри.

Учени от Университета в Единбург и Университета в Сидни  установили, че по-големите деца имат по-изразени умствени способности и показват по-добри резултати на тестовете за интелигентност, отколкото по-младите си сестри и братя.

Очевидно това се дължи на факта, че по-голямото дете е по-активно стимулирано да се развива. И въпреки че родителите се опитват да поддържат емоционално всичките си деца, първите получават максимума от неподелено с никого внимание от страна на родителите, което влияе на умствените способности.

Изследването използва данни, събрани от Бюрото по трудова статистика на САЩ. В него са изследвани почти 5000 деца от раждането им до 14-годишна възраст, като са взети предвид семейната ситуация и икономическите условия.

По-големите деца получават по-високи резултати на тестовете, включително за езикови умения. Първите деца получават най-доброто образование, в тях се инвестира повече.

Но медалът има и обратна страна. Проучване от 2009 г. установи, че по-големите деца са подложени на по-силен натиск, заради по-малките си братя и сестри. Затова учените не препоръчват да се радвате или да скърбите, ако сте родени първи, средни или по средата – всяка опция има своите предимства!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара