Сякаш всичко е наред: вкъщи царят любов и разбирателство, в службата ви предлагат повишение, а пък вчера фризьорката ви направи нова, страхотна прическа. Откъде е тази потиснатост тогава? Какво ви души вътрешно и пие енергията ви? Паднали сте в плен на лошото настроение и не можете да изплувате. Дали не е депресия? Възможно е, особено в днешно време. Но има и други, далеч по-реални причини. Много често, без да се замислим, хабим сили в безполезни и вредни душевни занимания. Вижте рейтинг на емоционалните привички, които гълтат най-много енергия.

  • I място. „Вътрешни монолози“

Тежкият разговор отдавна е приключил, а вие продължавате да се тресете от негодувание. Непрекъснато си припомняте нападките и своите отговори, преговаряте аргументите, за които не сте се сетили навреме. Повтаряте ги отново и отново – пред себе си, после пред най-близките си вкъщи, после пред приятелки. След това преминавате във втория етап на порочния кръг — зациклянето върху клетвени обещания, които започват със „следващия път аз ще…“. Това може да продължи със седмици, гарантирайки ви състояние на пълна обърканост и тъпчене на едно място.

Опитайте така:

Да, имате право да се възмущавате и да негодувате. Ядосайте се, поплачете, строшете някоя чиния, ако трябва – просто направете това, което ви се иска, не вреди на околните и ви носи облекчение. А после кажете „СТИГА!“. Психолозите определят като оптимален следния режим: гневен изблик, успокояване, анализиране, формулиране на изводи и… продължавайте напред. Но ако мислите ви все пак продължават да се отклоняват и се улавяте как отново задълбавате във вътрешни монолози, наложете си строг контрол: щом започнете мислено да спорите с човека, който толкова ви е наранил, веднага си наложете да се концентрирате върху нещо, което е по-важно в настоящия момент.

  • II място. „Болни фантазии“

Въображението обича да си прави лоши шеги с нервната система. Достатъчно е да сте под въздействието на постоянното облъчване с различни сапунени сериали, за да развиете силна впечатлителност и подулата се драскотина на палеца да започне да ви се струва като начало на гангрена. Или пък в навечерието на важно събитие да не можете да заспите от тревожни мисли и да си представяте един от друг по-страшни сценарии на провал – т. е. да планирате милион неприятности вместо разумни и практични варианти за непредвидени случаи.

Опитайте така:

Репетицията е перфектен начин да победиш страховете си от предстоящ провал. Тя дава солидна доза подкрепа на самочувствието и „изяжда“ времето за изживяване на страхове.

  • III място. „Самосъжаление“

Никога ли не ви е хрумвало, че човек, който успява абсолютно във всичко не съществува. Четете по-внимателно интервютата със звездите и преуспелите хора от световна величина — не пропускат да споделят, че има какво още да желаят от живота. Това, което ги отличава от неудачниците, е, че не губят време да страдат дълго над неуспехите си. И забравете веднъж завинаги формулировката „Ако не беше станало така…“.

Опитайте така:

Ако ви е нужно нещо, просто направете така, че да го имате. Дори и да вали навън, пак ще отидете на работа, нали?! Това не означава, че не трябва да променяте характера на действие, ако нещата не се получават както се надявате. Никой не очаква да се измокрите до кости под дъжда само защото трябва да отидете на работа: напротив, веднага ще откриете вярното ре¬шение за тази ситуация – ще се върнете да си вземете чадър или пък ще хванете такси. Проблемите и бариерите по пътя към постигането на дадена цел не ви превръщат автоматично в неудачници, а просто ви предлагат възможност да проявите находчивост.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара