100 г сусамово семе съдържа около 19,5 г белтъчини, 64,5 г мазнини и 13 г въглехидрати. Целулозата е около 3,9 г, а минералните вещества – около 4,7 г. По съдържание на минерални соли сусамът е на едно от първите места не само сред маслодайните и черупчестите растения, но и сред останалите плодове и зеленчуци. Той съдържа, наред с голямото количество макроелементи (калций, калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор и др.), и редица ценни микроелементи като желязо, мед, манган, цинк, ванадий, молибден. Те играят извънредно важна роля в обмяната на веществата.

sesame-316590_640

Най-голямо значение като хранителна съставка имат белтъчините на сусама. Те са пълноценни и се доближават до животинските – белтъчините на рибата, месото, яйцата, млякото. От гледището на науката за храненето са подходящи в диетичното и всекидневното хранене на деца и подрастващи, на хора в зряла възраст, при стари и остаряващи, както и при бременни и кърмачки.

Втората по важност съставка на сусама са мазнините, които са в значително количество. При изстискване на сусамовите семена се получава много ценното сусамово масло. То снижава рисковете от поява и развитие на атеросклеротични промени в кръвоносните съдове. Освен това е ценно за диетичното хранене при сърдечно-съдови, чернодробни и жлъчни болести.

oil-316591_960_720

Сусамовото масло е много добро салатно масло, което по нищо не отстъпва на маслиненото. Използува се в хранителната индустрия, в производството на най-качествената халва.

В народната медицина сусамовото масло се използува външно, тъй като успокоява болката и сърбежа. При възпалителни изменения на лигавицата на устата, при амфодонтоза и алвеоларна пиорея, гингивити и др. Може да се прави жабурене с една лъжица сусамово масло всяка сутрин и вечер за около 15 минути в течение на 15-20 дни. Научни изследвания показват също, че това масло увеличава броя на кръвните плочки — тромбоцитите, и подобрява съсирването на кръвта. Така че то е полезна храна – лекарство при смущения в кръвоспиращата функция, при склонност към кървене и т. н. Приема се по 1 супена лъжица три пъти дневно след храна. Болните от чернодробни и жлъчни заболявания могат да приемат 1 супена лъжица сутрин на гладно. При язвена болест или гастрит дозата е същата – 1 супена лъжица сутрин на гладно, в продължение на 2-3 месеца.

tahini

Най-голямо значение има сусамът като източник за получаване на тахан. Този продукт представлява гъста белезникава или тъмнокафеникава течност. Извънредно богат е на белтъчини, мазнини, минерални соли и целулоза.

Проведените изследвания показват, че сусамовият тахан намалява значително стомашната киселинност, тъй като белтъчините му имат  алкализиращо и противокиселинно действие. Те неутрализират стомашната солна киселина и това се отразява много благоприятно при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника. Стомашната лигавица се успокоява, по-бързо оздравява язвата. За това допринася и значителното съдържание на витамин А в тахана. Доброто му лечебно действие беше установено при клинични изпитания в Катедрата по гастроентерология и диетика на ИСУЛ. Установи се, че таханът е добра храна-лекарство и се препоръчва в диетичното меню и на болни от язвен колит, ентероколити, при начални форми на атеросклероза, повишено ниво на мазнините и холестерина в кръвта и др.

Във всекидневното хранене таханът може да се дава самостоятелно или под формата на смес от сусамов тахан и чист пчелен мед (по равни части). Това смесване на двете храни-лекарства повишава извънредно много хранителните качества на сместа, уравновесява я по отношение на основните хранителни съставки. Комбинацията се доближава до рационалното съотношение между белтъчини, мазнини и въглехидрати – 1.1:4.

honey-1006972_960_720

Смес от сусамов тахан и пчелен мед се използува също при болни с различни форми на туберкулоза, при слаби деца с увеличени лимфни жлези, безапетитие, както и след тежки инфекции и оперативни намеси, при изтощени организми, за засилване на имунитета и профилактично против бактериални и вирусни инфекции.

От сусамов тахан по специална технология се приготвя извънредно вкусната тахан-халва, която е истински деликатес на нашата трапеза.

Рецепти

Смес от сусамов тахан и мед

100 г сусамов тахан и 100 а пчелен мед се смесват и се бъркат на една страна с дървена лъжица, докато се получи еднородна смес. С нея се намазват филии хляб или се поднася като десерт (по няколко чаени лъжички дневно). Извънредно полезна за деца, подрастващи, бременни и кърмачки.

Вместо с мед, таханът може да се смеси с глюкоза.

Печен сусам

Това е едно лакомство, което се приготвя лесно и бързо. Сусамът се очиства и се измива със силна струя вода. Отстраняват се семената, които са изплували на повърхността на водата – те са негодни за храна. Пече се в тава на тънък слой от 1-2 см, като се бърка от време на време. Внимава се да не прегори, тъй като добива горчив и неприятен вкус. Че сусамът е вече готов ще покаже извънредно приятният мирис, който се носи от фурната.

Печен сусам с мед

Продукти: 100 г изпечен сусам и 100 г пчелен мед.

Медът и изпеченият сусам се разбъркват и сместа се използва за намазване на хляб или като десерт, поднесен в малки чинии за сладко.

Попара сос сусамов тахан

Продукти: 100 г (половин чаена чаша) тахан, 1 л вода (5 чаени чаши), 1/2 кг сух хляб, малко сол.

Хлябът се начупва на малки парчета и се поставя в дълбока чиния или купа, като се залива с тахана и вряла вода. Попарата се посолява и се поднася гореща.

Друга попара със сусамов тахан

За една порция са необходими 2-3 филийки бял хляб, 3 кафени лъжички сусамов тахан, 50 г сирене, 1 супена лъжица захар и 1 1/2 чаени чаши силен чай.

Хлябът се накъсва на парченца, смесва се с натрошеното сирене, отгоре се слагат таханът и захарта и всичко се залива с горещия чай. Изчаква се да се напои хлябът и попарата се разбърква добре. Може да се нарежат и малки парченца лимон.

pretzel-1209345_960_720

Сусамови гевречета I вид

Продукти: 1/2 кг прясна свинска мас, 1/4 чаена чаша пудра захар, 4 яйца, 2 праха ванилия, 1 лъжичка амонячна сода (бакпулвер), прясно изстискан сок от половин лимон, брашно, колкото да се получи тесто, което може да се точи.

Разтопената свинска мас се разбива много добре с пудрата захар. Прибавят се едно по едно четирите яйца. Поставят се при непрекъснато биене амонячната сода, ванилията и лимоновият сок. Накрая се прибавя и брашното. Тестото се разточва на кора с дебелина около 1 см. От него се изрязват гевречета или курабийки с помощта на водна и ликьорена чаша. Потапят се в мляко и след това се овалват в сусам. Пекат се в умерено силна фурна. След като изстинат, се нареждат в стъклен съд с похлупак. Запазват се дълго време.

biscuit-93171_960_720

Сусамови гевречета II вид

Продукти: 2 кафени чашки захар, 1 кафена чашка топено краве масло, 1 кафена чаша кисело мляко, 2 яйца, сусам, 1/2 лъжица бакпулвер, 2 ванилии или настъргана лимонова кора, брашно колкото поеме.

Яйцата, захарта, маслото и киселото мляко се разбиват добре. Прибавя се толкова брашно, колкото да се получи тесто, което да се разточва Заедно с брашното се прибавят амонячната сода, ванилията или настърганата лимонена кора. Всичко се смесва добре. От разточеното тесто се изрязват гевречета или курабийки с различна форма. Намазват се с разбит жълтък, поръсват се със сусам и се пекат на умерено силна фурна.

Сладки със сусам

Продукти: 100 г краве масло, 10 супени лъжици кристална захар, 1/2 пакетче бакпулвер, 2 яйца, брашно и сусам.

Маслото се разбива заедно със захарта. Към сместа едно по едно се прибавят яйцата и брашното, колкото да се получи меко тесто, заедно с по-ловината пакетче бакпулвер. От тестото се правят 2-3 топки, всяка от които се разточва на дебелина 3-4 мм. Корите се нарязват на пръчици, които се овалват в сусам и се нареждат в тавичка, намазана леко с масло. Изпичат се в умерено силна фурна. След като изстинат, се при­бират в добре затворен съд. Запазват се пресни дълго вре­ме.

Домашни сусамки

Продукти: 6 супени лъжици захар и 6 супени лъжици сусам.

Сусамовите семена се измиват добре в няколко води. Изсушават се във фурната, докато леко се запекат. Захарта се стопява в тиган до леко карамелизиране. Изсипва се сусамът и се разбърква добре. Сместа се излива в плоска тавичка, предварително намаза на с масло. Изравнява се и се реже с намокрен във вода нож на ромбчета или на ивици.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара