Още в древността са познати храни, които разхубавяват човека. В почти всички запазени от онова време лекарствени наръчници се съдържат раздели за козметични средства, измежду които обширно място се отделя на храната.

carrot-1085063_960_720

Много от хранителните продукти, например мляко, плодови сокове, разтрити животински вътрешности се използували и за външна употреба в състава на различни мазила и компреси. Известни са млечните бани, широко прилагани на Изток и в древния Рим.

Днес се знае, че кожата е сложно устроен орган с важни физиологични функции. Здравата нормална кожа е най-добрата украса. Качествата й са до голяма степен определени генетично –

има цели родове с хубава кожа.

beauty

Освен това, за правилната структура и функция на кожата са от значение редица вътрешни (заложени в организма) и външи фактори и въздействия.

През последните години към „отговорните“ външни козметични фактори бе „зачислена“ и храната. Бе доказано, че съставът й влияе върху важни биологични показатели на кожата – химичен състав (белтъци, мазнини, соли, вода), киселинност, кръвоснабдяване, възстановителен потенциал.

Недоимъчното хранене се отразява неблагоприятно върху кожата и подлежащите структури. Тя посърва, губи тургура си, изсъхва и се набръчква. Цветът й се изменя, тя става сивкава и безжизнена. Пагубното въздействие на недоимъчното хранене може да се види не само върху лицата на милионите гладуващи хора по земята, но и при неразумните „гладни“ диети за отслабване, широко разпространени сред съвременните млади жени.

Покрай общия хранителен недоимък върху биологията на кожата се отразява и недоимъкът на отделние съставки. От особено значение е нормалното съдържание на

висококачествени животински белтъци

и специално някой незаменими аминокиселини – триптофан, лизин, аргинин, цистин и цистеин. Подчертано благоприятен козметичен ефект имат млечните белтъци. Млякото и млечните продукти могат да се използуват не само като храна, но и за външно приложение в състава на кремове, лосиони, компреси. Особено подходящи са при повяхнала, застаряваща кожа и преждевременни бръчки. За козметични цели се препоръчва обезмаслено краве и козе мляко. В древността, а и досега още на Изток широко се използува камилско мляко.

milk-1385548_960_720

Прекомерната употреба на въглехидрати, особено на фабрична захар и гликоза, се отразява неблагоприятно върху кожата. Тя изсъхва, изтънява, появяват се множество дребни бръчки около ъглите на очите и устата, т.нар. „пачи крак“. Кожата се лющи и е подчертано чувствителна към гнойни и гъбични инфекции. Отделно от тези локални ефекти прекаляването с въглехидрати води до смущения в обмяната на веществата и в имунната система, отразява се върху фигурата.

Прекаляването с мазнини (твърди животински мазнини) е вредно не само за здравето, но и за красотата. Особено опасни са

пържените на свободен въздух мазнини.

При тази кулинарна обработка се образуват редица химични продукти, някои от които имат дори канцерогенно действие. Свръхупотребата на животински мазнини повишава секрецията на кожните мастни клетки. Кожата задебелява, загрубява, придобива „нечист“ цвят и е подчертано склонна към инфекции. По главата се образува мазен пърхот. От друга страна, течните растителни масла, поради високото съдържание на ненаситени – късо верижни мастни ки­селини (витамин F), имат бла­гоприятен ефект върху кожата.

olive-oil-968657_960_720

Незаменими за правилните функции на кожата и нейните придатъци са и някои витамини, соли и микроелементи. Витамин А е известен като „витамин на кожата“. Ако е недостатъчен, ко­жата изсъхва, загрубява, добива мръсносив цвят и започва да се лющи. Косите изгубват блясъка си, стават чупливи и окапват. Ранна проява на А-недоимък са и тежките кожни инфекции. Ви­тамин А се „изявява“ и при външно прилагане. Редица козметични кремове съдържат този фактор или неговия биологичен предшественик – каротина. Ефектно средство за подобряване вида на кожата е да се изпива 150—200 г прясно изстискан сок от моркови всяка сутрин на гладно.

carrot-juice-1623079_960_720

Измежду В-група витамини от значение за кожата и лигавиците са витамин В2, витамин В6, никотиновата киселина, пантотеновата киселина, биотинът. При недоимък на тези фактори, покрай общите изяви, „боледува“ и кожата – тя атрофира, изтънява, започва да се лющи, нарушава се нормалната й пигментация. Често се появяват червени петна. Нарушава се и секрецията на потните и мастните жлези. Лигавиците на устата, устните, устната кухина и езикът изсъхват, напукват се, появяват се крайно болезнени афти. Благоприятният ефект на пантотеновата киселина се използува широко в козметиката. Включват я в състава на кремове, тоалетни води, лосиони. Биотинът (витамин Н – от немското Haut – кожа) има подчертано въздействие специално върху функцията на мастните жлези. Витамин F (от Fatt – мазнина) също регулира функцията на мастните жлези. При недостига му кожата изсъхва, посивява и се напуква. Витамин F се използува широко в козметиката като съставка на кремове, лосиони, тоалетни млека.

И готварската сол е от значение за тургура на кожата

и за правилната функция на потните жлези. При продължителен недоимък на сол кожата изсъхва, изтънява, губи блясък и изобилно се лющи. Става податлива към инфекции. Но подобен ефект има и прекомерната употреба на сол.

Предполага се, че магнезиевите соли като регулатор на чревната функция подобряват външния изглед на кожата. Сярата под форма на минерални води за пиене и къпане или като съставка на храната е била използувана в козметиката от древността. Точните механизми на действието й досега не са установени. Но се знае, че тя подобрява чревните функции и активира мастните кожни жлези. Сярата се използува главно вътрешно – минерални води, серен прах, храни. Особено богати на сяра са говеждото месо, яйцата и някои зеленчуци – лук, праз, цветно и обикновено зеле, ряпа. Тя влиза в състава на голям брой мазила и лосиони.

Измежду микроелементите в храната

от значение е желязото.

Без него кожата изтънява, губи тургур, побледнява, лесно се лющи и инфектира. Лигавицата на устните, специално по ъглите, се напуква, устната кухина се разранява. Ноктите стават чупливи, космите също изтъняват, чупят се и изпадат. По-лекият железен недоимък може да се преодоле с храната. Богати на желязо са жълтъкът на яйцето, лещата, зрелият боб, спанакът, месото и вътрешностите, особено езикът. Съдържат го и някои минералн води. Тежките случаи налагат медикаментозно лечение. Желязото може да се използува като ценно козметично средств при увредени нокти и преждевременно окапване на косата.

Особен интерес представлява цинкът.

Този елемент се съдържа в крайно ограничени количества в организма и се набавя с храната. В последно време се установи, че при редица „кожни заболявания съдържанието на цинк в кръвта е значително снижено, а възстновяването му подобрява състоянието на болните. Любопитно е да се отбележи, че много мехлеми, използувани още от древността, се правят с цинков окис – „цинково белило“, което лесно се всмуква през кожата.

Козметично средство е и водата. Тя обуславя до голяма степен тургора, кръвоснабдяването, лимфния и венозен ток. При недоимък на вода кожата изсъхва и се набръчква.

Всичко това далеч не изчерп козметичните възможности на храната и хранителните състаки. Разбира се, специални „разхубавяващи храни, в които са вярвали древните, едва ли съществуват. Най-добро и сигурно козметично средство е нормалният хранителен режим с уравновесен състав, съобразен с възрастта, професията и влиянието на околната среда.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара