Фондация „Академия класика“ си поставя за цел събиране на средства за закупуване на концертен роял за град Балчик. Фондацията е организатор на фестивала „Дни на класиката в Балчик“, чието осмо издание ще се проведе от 22 до 29 юли 2017 г.

balchik 1

Целта на проекта, наречен „Piano 24“, е да се привлече вниманието на обществеността към необходимостта от закупуване на роял за новата концертна зала на Културен център „Мелницата“ в Балчик. Началото на проекта ще бъде поставено с пресконференция на 29 март в БТА от 13 часа. Вече има открита дарителска сметка. Водят се разговори с потенциални донори.

Кулминацията на кампанията ще е на 25 юли, когато в рамките на фестивала ще се проведе своеобразен пиано маратон. „МОДО“ ще изнесат „Концерт на възглавници“. СБХ и Общинският детски комплекс ще нарисуват част от крайбрежната алея в пиано стил. Пешеходните пътеки в крайбрежната зона също ще бъдат с цветове на пиано-клавиатура.

Проф.д-р Борислава Танева ще организира майсторски клас за ученици и студенти от българските училища по изкуствата. Традиционния концерт от 19.30 ч. ще бъде посветен на трима от най-добрите ни млади пианисти – Надежда Цанова, Светослав Тодоров и Виктория Василенко. Тримата учат в различни европейски престижни учебни заведения, но с радост се завръщат в България, за да концертират.

Piano Cinema 88 ще се казва лятното кино в Балчик. От 21.30 ч. сцена „Мистрал“ ще се превърне в ретро лятно кино, където ще бъде излъчен култовият филм от 1993 г. „Пианото“.

094-Balcik

По време на фестивала 22-29 юли ще се изградят Piano Stations по крайбрежната алея. Ще се съберат стари пиана, които да се реновират. На определени места, където има най-много гости на града, ще се обособят пиано-спирки, на които хората да изявят свободно своята музикална дарба.

Piano Market e друга инициатива. Тип флашмоб ще бъде клавирната изява в магазин „Лидл“ и на рибния пазар в града. Там изпълнители, участващи в програмата на събитието, ще посвирят на клиентите на магазина и пазара.

Закупеният със събраните средства роял ще се съхранява при специални условия в новата концертна зала на града. Ще може да се използва за нуждите на многото фестивали и концерти в Балчик. Ще служи и за обучение на най-талантливите деца от школата по пиано, както и за майсторски класове на известни пианисти.

В рамките на фестивала са участвали пианисти като Людмил Ангелов, Дерек Хан /САЩ/, Габриела Монтеро /САЩ/, Юстус Франц /Германия/, Георги Черкин, Аглика Генова и Любен Димитров, Хориа Михаил /Румъния/, Йовчо Крушев, Ангел Заберски, Живко Петров и други. Всички те са на мнение, че Балчик има нужда от нов концертен роял, който да задоволява високите изисквания на публиката и е в съответсвие с художествените търсения на самите пианисти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара