Многоцветно, пъстро и красиво – най-краткото определение за Spoga+Gafa панаирът в Кьолн за всички стоки, свързани с градинското оборудване цветя, мебели, аксесоари, барбекю, инструменти, поливни системи и т.н. Общата тенденция в сектора е създаване на максимални удобства и комфорт за живот навън сред природата. Прегрупирането на палатите, с цел подпомагане на търговци и изложители, даде своите положителни резултати. В панаира взеха участие над 2000 изложители от 60 страни.

1gar
Порцеланови гланцирани съдове в 10 размера, ръчна изработка. Колекция Passion for Pottery. NDT Германия.

Много полезни и добре приети бяха проведените дискусии и демонстрации в зоната на “Булевардът на идеите”. В нея бяха аранжирани и най-новите модели мебели и аксесоари на водещи фирми, очертаващи новите тенденции за пролетно-летния сезон на 2017 г. Като контрапункт на ежедневния забързан ритъм на живот смело се презентира “внимателното градинарство”. Мястото, където не просто свършваш една работа, а й се отдаваш съзнателно и с любов. Място, където можеш да създаваш и експериментираш в спокойна среда и да се завърнеш към корените си. Затова и в много страни започнаха да се засаждат традиционни зеленчуци и билки като салата, пащърняк или ряпа.

3gar
Маса и декорирани пейки модел Maximo. Плотове от камък, в някои модели с технология за състаряване. Zumsteg Швейцария.

Ретро стилът е силен и в сегмента “Градински мебели”. Classics reload е един от топ трендовете. Фирмите демонстрират своя интерес към хитови модели от историята на мебелите: например модните икони на 60-те холивудският люлеещ се стол и сгъваемият плажен стол са отново на мода. Холният диван от същото време е отново актуален, но като мебел за балкона и градината. Добрият дизайн винаги се връща. Удобството на модулните системи при дивани, маси и столове придобива все поголямо значение както за производителите, така и за клиентите, които търсят функционалност и уют.

5gar
Колекция Ethno от декоративни възглавници и килими в различни щампи. Artevasi Португалия.

The Modern Country е стилът, който носи много топлина и е в пълна симбиоза с природната среда. Цветовете са земни, меки. Преплитат се дърво и метал. Мебелите са в кафяво и сиво, прекрасно сливащи се с околната среда. Новите модели са олекотени и удобни за преместване. За почитателите на “цветния живот” препоръчителен е стилът Pleyful is in.

8garМодата в момента е шикозно-мечтателна – комични щампи, рисунки, фламингови цветове и флорални мотиви. Изборът на дизайнерите варира от многоцветни столове до дивани – пъзели, които с прегрупиране могат да задоволят всеки каприз. Оптимистичният весел тренд предлага и смешни аксесоари като възглавници и саксии с очарователни животинки от комикси. Повечето водещи компании са верни на Green line пестене на ресурси чрез производство на базата на рециклирани материали. Производителите на чадъри са открили вълшебната дума “многофункционален”. В допълнение към класическата им задача да предоставят сянка, днешните модели са с вградени светодиоди, инфрачервени отоплители или аудиоколони.

При аксесоарите и декорациите стилът се определя като приказно изискан. “Дневната” на балкона или терасата е изпълнена с много допълнения вази, възглавници, хамаци, лампи, чаени свещи, факли, подноси и кашпи. В съответствие с модната тенденция, ярко оцветените продукти са задължителни за новия сезон. Всичко, свързано с осветлението, е много важно от висящите лампи, през настолни до специални цветни, осветяващи растенията.

2gar
Модулна система за оформление на външни пространства Modulo. Типът „лего” дава възможност за голяма свобода, както в размерите, така и във височините при сглобяването. Дървото е обработено със специални лакове срещу метеорологичните условия, Fleur Аmi – Дюселдорф.

Urban градинарството е ключова дума. Много усилия и ресурс са хвърлили компаниите за отглеждането на растения в градска среда. В съответствие с тенденцията Green life, кашпите и саксиите се правят с естествени материали като дърво, гранит, бетон и камък, с грапава повърхност, която напомня за селския живот. Теракотата става все по-популярна. Съчетани с ракита изделия оформят стила Modern Country. В момента много актуални са пастелните цветове, лавандула и мента, както и силни зелени и сини нюанси. И тук има иновации, свързани с улесняване на поливането на растенията, както и предпазването им от силни дъждове. Има датчици за нивото на водата и влажността на кореновата система. Интелигентното градинарство намира приложение и в косачките. С приложението, валидно за Apple watch, може да конфигурирате, насочвате и наблюдавате работата на компютъризираната косачка през часовника си. А пък с приложението Via, може да следите влажността на почвата и температурата и да получите съвет кога да напоявате и да косите. Несъмнено всичко това е огромна крачка в развитието на градинарството в XXI век.

7gar
Дизайнерско барбекю Garden Sun на китайската марка Protoxtype събира до осем човека и има три позиции за печене. Дървената част е от бамбук, корпусът – от неръждаема стомана. Дизайн Gianfranco Reggiani.

Барбекю секторът става все по-мащабен, интелигентен и многофункционален. Всичко може да се прави навън печене, задушаване, пържене със специални уок съдове. Не са нужни различни оборудвания. Всичко е в един уред, който пести място и време за приготвяне на храната. Особени шик комбинации са грил и мангал. Фирмите предлагат и различни източници с палети, газ и ток. Това, което впечатлява, е, че се прави все по-голяма диференциация между отделните таргет групи. Водещите брандове се насочват към градските обитатели, предимно млади хора с висок стандарт. Предлагат се вафлени и сандвич преси, както и такива за бургери, което е хит на пазара. Бум имат “умните устройства”. Вече може контролът на готвенето да става и чрез мобилни устройства с Bluetooth връзка. Получава се информация дали се е сготвила храната, или кога да започне процесът на скарата. Всичко, представено на панаира Spoga+ Gafa в Кьолн, показва, че връзката между човека и природата е повече от необходима и при добро желание можем да направим живота на самите нас и децата ни много по-уютен и зелен…

6gar

От сп. „НАШ ДОМ“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара