Помните ли най-красивата учителка на 15 септември? Силвия Зубева стана печално известна в интернет, защото си позволи да е красива на първия учебен ден. Но докато интересът към стройната фигура на Силвия отшумя, то любовта на дечицата към нея е все така трайна.

15sept1

Защо избрахте да бъдете учител? Какво ви мотивира?

Това за мен е мечтана професия. Мотивира ме любовта към децата. Обичам професията си и смятам, че за да бъде човек добър учител, трябва да бъде много търпелив, обичащ и подкрепящ учениците си. Според мен учителството е призвание, а не професия.

Какви според вас са проблемите на българското образование и с какво изоставаме от световните стандарти?

Проблемите са доста. Голям проблем е липсата на учебно време за повече упражнения по даден предмет. В новия закон това е решено, тъй като има ново процентово съотношение  между урок и упражнение. Информацията трябва да се отложи в дълготрайната памет на учениците и периодично да се повтаря. Българската образователна система не дава голяма възможност за това.

Друг проблем е невъзможността да се обръща индивидуално внимание на всяко дете, поради големия брой деца в клас и отново заради липсата на време. Такова внимание може да се отделя в определеното време за консултации, но на практика рядко се осъществява.

start

Какви трудности срещате в професията?

Трудности при усвояването и разбирането на учебния материал. Понякога има проблеми, свързани с дисциплината на децата, недостатъчно партньорство от страна на родителите. От всяка сфера в обществото се опитват да се намесят в работата на българския учител. Съвременните деца искат да им бъде забавно и интересно в училище, лесно се разсейват и губят желание за работа и това е предизвикателство пред всеки от нас. Аз, като млад учител, се старая да включвам повече иновативни методи на обучение, за да може учебният материал да бъде поднесен под интересна за учениците ми форма. Проблемите с дисциплината могат да се преодолеят чрез разговори, беседи, даване на личен пример и една спокойна работна атмосфера.

Освен учител вие сте и логопед. Как това помага в професията ви? Задължително ли е родителите да се обърнат към специалист при подобен проблем с детето им?

Логопедията не ми помага в педагогиката. Разбирам, когато дадено дете има наличен проблем, но не давам мнение или диагноза, без да ми бъде поискана.

Често родителите не искат да признаят, че детето им има проблем, вероятно за тях е болезнено, затова отлагат посещението при специалист с идеята, че нещата ще се оправят с времето. Но е важно да знаят, че ранното диагностициране на проблема и навременната терапия помага за по-бързото му преодоляване.

Как си обяснявате липсата на млади кадри във вашата сфера?

Липсата на млади кадри си я обяснявам заради ниското заплащане на българския учител. За която и да е професия това би било демотивиращо. Отговорностите, изискванията и предизвикателствата пред съвременния учител са много. В училището, където аз преподавам, има много млади учители. Добра практика на директора ни е да дава шанс и да назначава млади, модерни и амбициозни хора. Това е възможно, тъй като нашето училище е базово и наблюдаваме стажантите, съответно и те виждат при нас различно училище, в което си заслужава да започнат кариерата си.

work

Вие сте красива жена, това помага ли ви, или по-скоро вреди? И изобщо трябва ли красотата да има някакво значение?

Красотата има значение, но не основно. Мисля, че на децата им е приятно, когато техният учител е млад, поддържан и модерен. Той е пример за подражание и модел на поведение. Както е казал народът: „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Поддържането на добра визия допринася за цялостното изграждане не само като умни, а и като обръщащи на себе си внимание личности.

Наскоро нашумя скандалът с „неприличните“ снимки на ваш колега. Как бихте коментирали случая?

Не бих искала да коментирам случая, защото той вече е решен и приключен. Изключително грозно е, когато се опитват да изложат публично един изключително добър човек и професионалист.

Вие самата наблюдавате ли тенденцията, че учениците все повече губят интерес към училището? Ако споделяте същото мнение, имате ли обяснение от какво се поражда това?

В началния училищен етап не наблюдавам незаинтересованост и нежелание за работа от страна на децата. Това по-скоро е тенденция в по-горните учебни класове. Най-малките ученици  имат желание за учене, любознателни са, обичат да им се поставят задачи и да се изявяват. Идват с желание и са щастливи в училище.

15септтт 

Можете ли да се наречете приятел и втори родител на децата? Каква е отговорността от това?

Изключително близка съм с моите ученици. Когато говоря за тях, аз ги наричам „моите деца”. Изградили сме отношения на взаимно доверие. Те търсят помощ и подкрепа, споделят. Изключително важно е да се изградят такива отношения в клас. Учениците прекарват по-голямата част от деня в училище именно със своите учители. Аз винаги съм била честна и съм се опитвала да бъда подкрепяща и разбираща. Децата са много искрени създания и те правят най-добра преценка на това какво  е „добро„ и „лошо”, така чисто, по детски.

Кое е най-важното нещо, което се стремите да предадете на вашите ученици?

Искам моите ученици да станат достойни млади хора, част от българското общество. Искам да възпитам у тях ценности като морал, честност, доброта и толерантност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара