Настойка

Приготвяне

Смесват се 1 литър чист маслинен зехтин и по 3 супени лъжици от следните билки: ранилист, жълт кантарион, червен кантарион и салвия. Ври на водна баня 1 час и след 24 часа се прецежда чрез изстискване. Държи се на хладно, за да не вкисне.

ranilist2

Как се приема

Сутрин, обяд и вечер 30 минути преди ядене се взема по 1 супена лъжица.

Препоръка

При наличие на газове и киселини в стомаха заедно с горната смес се взема по 1 чаена лъжичка смес от: ленено брашно, сода бикарбонат, пудра захар и изгорен до черно картоф, стрит на прах – по 50 г от всяко, плюс 20 г рафинирана сяра на прах. Разтваря се с малко вода или чай от лайка.

Отвара

Приготвяне

Смесват се по 50 г от билките жълт кантарион, червен кантарион, живовляк-широколистен, синя тинтява, водно пипериче, смрадлика, мента-пиперита, бял равнец. От получената смес се вземат 3 супени лъжици, към които се добавят по 1 чаена лъжичка ленено семе и анасон-семе. Запарват се с 600 мл кипяща вода, врат на тих огън 10 минути и се прецеждат след изстиване.

Как се приема

Двадесет минути след настойката (сутрин, обяд и вечер) се пият по 75 мл.

Медена смес

Приготвяне

Смесват се по 250 г чист пчелен мед и прясно краве масло и се бъркат с дървена лъжица в продължение на 30 минути. После се добавя 1 супена лъжица сакъз, предварително счукан на прах, и се бърка още 30 минути.

Как се приема

Два часа след ядене (сутрин, обяд и вечер) се взема по 1 супена лъжица.

Важна добавка

При силни болки да се взема по 1 супена лъжица сок от суров кромид лук (от вечер­та се настъргват три глави на ед­ро ренде, поръсват се с 3 чаени лъжички пудра захар и на сутринта се изстискват през тънка кърпа). Сокът се държи на студено, за да не вкисне. Пие се няколко дни поред, докато болката премине. При же­лание се подслажда с малко мед.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара