Лятото и есента са сезоните на слънчевите дълги дни, на пътуванията, на пикниците, на фестивалите на открито, на новата реколта. Дали събираме приятели на грил парти, дали разпъваме одеяло на концерт, или пътуваме по близки и далечни страни, през лятото и ранната есен складираме слънце и енергия за настъпващите зимни дни. Есента предлага освен новата реколта и насладата от младите вина и доста винени фестивали, на които имаме възможност да опитваме познати и непознати вкусове и стилове.

Една от най-важните задачи около формирането на винена култура у нас е да се премахне страхът от виното като сложна напитка за ограничен кръг хора (според клишето – над 40 години и с костюми), проумявайки, че виното не е приятел на претенцията. Виното е за всеки. Подхожда му да се пие по дънки, съвсем непринудено. Не е нужно да е скъпо, не е нужно да е сложно и не е нужно непременно да сме експерти, за да го “разберем”. Важна е правилната компания и правилната температура на консумация.

Виното е интересно,

носи култура в себе си, има история. Пък и е по-полезно от друг алкохол – когато не се прекалява. Виното е едно от най-големите удоволствия за пътуващия човек, защото то се прави буквално навсякъде по света, включително в страни като Индия, Япония и Дания. Виното и храната са най-директният и приятен път до културата на страните, през които пътешествате.

Един от най-честите аргументи защо да не вземем вино на път е тежката стъклена бутилка. Струва ни се неудобна, не всеки може да я отваря, изисква наличието и на тирбушон, и на чаши. Съвременните производители обаче са помислили за нас: вино съществува в различни формати, начини на затваряне и на бутилиране. Ето някои от тях.

Винтова капачка

Тук оставаме при добрата стара стъклена бутилка, но с решаващото улеснение на винтовата капачка. Тя представлява дългопола алуминиева пластина, която се поставя на гърлото на бутилката. Слой от синтетичен материал или корк се използва като уплътнение. Главното й предимство е, че вината, затворени с нея, никога няма да бъдат „корквани“ – онзи неприятен дефект във виното, при наличието на който то мирише на мухъл и нещо мръсно, превръщайки го в негодно за консумация. Към това предимство се добавя възможността да я пренасяте и съхранявате във всякакво положение и да я отваряте и затваряте колкото пъти пожелаете или за колкото пъти има вино в нея.

NB! Вината, затворени с винтова капачка, НЕ са по-евтини или с по-ниско качество от затворените с корк. Решението е много повече технологично и стилистично: иновативни страни като Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Швейцария и Австрия използват винтова капачка за над 80% от вината си, докато традиционни производители като Франция, Италия и Испания (България се числи към тази група) предпочитат корковата тапа.

Чаши

Чашата има голямо значение за оптималното удоволствие от виното. Големината и формата на балона поставят виното върху точно определена част от езика ни, така че да му се насладим максимално. Винена чаша с каквато и да е форма е в пъти по-удачна от чашите за безалкохолни, които са вездесъщи при всички поводи навън. Никой не иска да носи стъклени чаши за вино: искат специално място, деликатни са, а и опасни при счупване. Добрата новина е, че няма нужда да жертваме формата заради материала: пластмасовите чаши за вино са последният хит на пазара, защото при виното формата наистина има значение. Можете да намерите всякакви чаши: от тънка или по-дебела пластмаса, във всевъзможни цветове и форми, с разглабящи се столчета, така че пренасянето им да е лесно.

Температура

Хладилната чанта е решение за големи компании и със сигурност не допринася за мобилност, внезапни хрумвания и лекота. Аксесоарът за тези случаи се нарича неопрен – под формата на плътно прилягаща миничанта с дръжки или на „дреха“ за бутилката с цип. Има го дори за алтернативни винени формати, за които ще стане дума в следващите редове.

Кенове

Да, прочетохте правилно – вино в кенове. Звучи еретично за традиционалистите, но кеновете са алтернативната опаковка за вино, която бележи най-сериозен ръст в разпространението си. В САЩ, например, кеновете с вино заемат пазар от над 69 млн. долара към 2018 г. Освен очевидните си предимства – забравяте за тирбушон и чаша, опаковката има по-нисък въглероден отпечатък поради по-лекото си тегло и се

рециклира по-лесно.

Всичко това, а и начинът на живот на съвременния човек, който много по-често е на път и сред природата отколкото предците си в недалечното минало, кара дори реномирани изби да обърнат внимание на тази алтернатива за бутилиране на виното. Избата на режисьора Франсис Форд Копола в Сонома Вали, Калифорния, пуска на пазара пенливото си вино „Sofia“ в кен още през 2004 г.

Особено добре в тази опаковка се приемат пенливите вина, а също белите, розетата, безалкохолните или ниско алкохолните вина.

Безалкохолни и ниско алкохолни вина

Споменаваме тези две категории, защото макар и да не напива, виното опива и не винаги искаме това да ни се случи в колата или на концерт.

Безалкохолните вина са произведени по класическата технология, като алкохолът в тях е отнет в последния етап преди бутилирането, но след ферментацията, а понякога дори след отлежаване. Именно затова се различават от обикновения гроздов сок – гроздето при тях преминава сложния процес на ферментация, който резултира в различни вкусове и аромати. В най-добрия случай те носят същите вкусови характеристики като „нормалните“ вина и са

вариант за бременни жени

или хора със здравословни проблеми (а също и успокоение за чиста шофьорска съвест). Ако сте здрав и прав човек и нямате намерение да седнете зад волана, препоръчваме ви следващата категория.

Ниско алкохолните вина най-често варират според локацията ни. В САЩ и Австралия за такива се считат европейски вина като немския ризлинг, чийто алкохол е между 7 и 9 градуса, или класическото червено Бордо, което има 13,0% алкохол. Но в самата Европа за ниско алкохолни се считат вина от типа на Natureo De-alcholised Muscat на испанската изба Торес с 0.5% алкохол.

Пътувайки, ние искаме обаче да видим преди всичко вина от локални лозя, да пробваме интересни и нови сортове и вкусове. В Европа има доста фестивали за вино, които заслужават внимание и ако сте наоколо през този период, непременно се отбийте до някои от тях.

През октомври в Испания може да се насладите на CAVATAST, във Виена по това време организират незабравима дегустация на оранжеви и натурални вина, а в Тоскана си струва да идете на фестивала за вино и храна BOCCACCESCA.

Ако пък решите да останете в България от септември до ноември, бъдете нащрек за няколко забележителни винени събития. Традиционната грандиозна

дегустация на австрийски вина

е в софийския хотел „Хилтън” на 27 септември 2019 г. Отскочете и до Пловдив за празника на младото вино (15-17 ноември), но не забравяйте да се върнете до столицата за следващия уикенд, защото на Дивино Тейст от 22 до 24 ноември в Интер Експо Център ще се запознаете с почти всички вина и изби на българския небосклон.

Виното определено е навсякъде, независимо дали сме на път или не. Трябва само да се огледаме и да му обърнем заслуженото внимание. Без излишни претенции, въоръжени само с лекота и любопитство.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара