„Ама изглеждаш много добре, нещо да не си отслабнала“ – удивителна реплика, която може да предизвика хем радост, хем вътрешна почуда (абе преди зле ли изглеждах?). Понякога е комбинация от дрехи (райе), тен или просто спокойно лице. Понякога човек наистина е отслабнал, но какво прави този комплимент толкова… ласкав за външния вид и толкова смущаващ вътрешно?

Краткият отговор е, защото се

прави връзка между това да изглеждаш добре и да си слаб.

Но не всички слаби хора са щастливи нито всички, които са с тегло около обичайното или нагоре са нещастни. Факт.

Хората, които не харесват телата си са твърде много и това ги притеснява, че в момент в миналото – а ако не са на режим и в бъдещето, „няма да изглеждат добре“, а това е „зелено“ за поредица проблеми. С един такъв доброжелателен, а да не говорим за недоброжелателен коментар, може да създадете много по-голяма тревожност и самобичуване, отколкото може да си помислите.

Много по-важно е да си здрав, отколкото да си слаб. 

В не малко случаи, особено през тийн годините, неподходящата реакция на близки и връстници е ставала основа за изграждане на крайно лошо отношение към тялото, ненужно сваляне на килограми до появата на болест и т.н.

Как изглеждаш не определя кой или какъв си. 

Категорично грижата за здравето личи в поддържането на килограми, подходящи за всеки спрямо гените, личната му история, вкусове, стил на живот и медицински показатели – но не е редно, ако не знаете нищо за тях, да правите комплименти – или обиди. Как изглеждаш е само една част от човека. Една от многото. Срещите с хората би следвало да са заради това кои са, а не как изглеждат (на пост в инстаграм).

Няколко други изречения, които могат да бъдат приети за чисти обиди

  • „Настина ли смяташ да изядеш всичко това“. (Уха. Силно. Да, гладна съм, защо?)
  • „И днес пак си си взела сладолед?!“ (Да. Лято е.)
  • „В тези дрехи излеждаш по-слаба“. (Дебела ли ме наричаш?!)
  • Класиката – „Преди няколко години спрях да вечерям за няколко месеца и свалих всички ненужни килограми“ (Отивам да се удавя!)

Как да спрете коментарите

Сложете граници. Знам, че звучи трудно към невъзможно. Няколко реплики за вдъхновение

  • „Чувствам се по-добре от всякога“
  • „Този разговор не ми е приятен, нека спрем дотук днес“
  • „Ти как си? Случва ли се нещо ново при теб?“

От сайта на Детелина Стаменова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара