Може би сте чували статистиката, че всеки 19 от 20 човека, които успяват да отслабнат, благодарение на „специална“ диета, възвръщат загубените килограми в рамките на година или две. Истината е, че конвенционалните диети са изначално обречени на провал. Причината за това е, че повечето хора правят класическата грешка, подлагайки се на глад, за да отслабнат.

Но както знаем човешкото тяло е безпогрешна машина, която трудно бихте залъгали. Чрез ролята на хормоните, метаболизма и забележителния икономичен режим организмът ще направи всичко необходимо , за да ви предпази от глада и да ви помогне да поддържате сравнително стабилно тегло. Именно заради това е почти невъзможно да се отслабнете трайно и да изгорите мазнините чрез гладуване.

Що е то диета?

Но нека първо да разнищим в дълбочина думата „диета“. Под диета разбираме всяко ограничение на храна и/или калории за определен период от време.

Повечето популярни диети разчитат на изключително нисък енергоприем: 800-1000 или по-малко калории за жени и 1500 или по-малко калории за мъже. Когато ограничите калориите до такава крайност, няма начин първоначално да не отслабнете. Казвам първоначално, защото рано или късно организмът се приспособява и активира защитния си механизми.

Основните проблеми при диетите с гладуване са:

 • Първо, загуба на тегло не продължава дълго поради инстинктите за самосъхранение на организма. В повечето случай хората, които отслабват по този начин, връщат килограмите си, а понякога дори наддават (т. нар. йо-йо ефект).
 • Второ, голяма част от изгубеното тегло е чиста мускулна маса, а не мазнини.

Лъжливи обещания

Вече разбрахме защо хипокалоричните диети не работят. Но въпреки това популярността им сякаш не отшумява. Защо? Защото всеки един от нас иска да се радва на хубава визия и да се чувства добре в кожата си, но никой не е готов да положи усилията, необходими за това.

Мога спокойно да заявя, че съвременното ни общество е обществото на бързите и лесни решения. Затова и всеки ви убеждава и лъже колко лесно е да отслабнете с тази или онази магическа диета. Но, разбира се, магически диети НЕ съществуват!

Представете си колко години наред сте вредили на тялото си и сте се отнасяли лошо с него. Как тогава очаквате, че всичко да се поправи за 1 месец? Процесът на отслабване изисква време и са необходими воля и постоянство, за да извървите този път докрай.

Икономичният режим и гладът

Човешкият организъм може да оцелее в продължение на месеци без храна. Има документирани случаи на участници в гладни стачки, оцеляващи по два месеца без храна. А хората с висок процент подкожни мазнини могат да оцелеят дори повече от 200 дена.

Две са причините поради които е възможно оцеляването по време на продължителен глад:

 • В периоди, когато храната е в изобилие, човешкият организъм може лесно и ефекасно да съхранява излишната енергия под формата на телесни мазнини. Това е вид презастраховане срещу бъдещ недостиг.
 • Когато гладът настъпи и телесните мазнини са на изчерпване, защитните механизми на организма се задействат — метаболизмът се забавя (тоест, намалява разходът на енергия) и се увеличава желанието за храна (изпитваме „зверски“ глад).

Поколение след поколение хората са били излагани на различни неблагоприятни условия от околната среда като суши, природни бедствия и глад. Преди 10,000 години не е имало супермаркети! В онези време ако сме искали да ядем, е трябвало да си подсигурим храната сами. Именно механизмът за глад ни е помогнал да оцелеем.

Тялото не прави разлика между диета и глад

По време на гладуване тялото постепенно започва да се храни от себе си, горейки мазнини, мускули и в краен случай органи за енергия. Ако продължите да горите калории със същата скорост, запасите ви скоро ще свършат и ще умрете поради липсата на енергия. Ролята на икономичният режим е да забави метаболизма, позволявайки по-продължително оцеляване.

Ако решите да отслабвате в съвременни условия чрез нискокалорийна диета, същият този механизъм на глад може да ви изиграе лоша шега, защото за организма няма разлика между глад и диета – няма как тялото ви да разбере, че целта ви е да отслабнете, а не да се самоубиете чрез гладуване. Затова организмът решава да ви предпази.

Когато тялото усети, че не приема достатъчно калории, енергоразходът намалява. Организмът ви един вид си казва:

„Изглежда храната на разположение е наистина оскъдна…  По-добре да спра да горя толкова много калории и да започна да пестя енергия.“

Истински условия или диета с много ниско съдържание на калории ще доведе до този механизъм. Единственият начин е да не сваляте толкова рязко калориите, а да имате търпение и желание за успех.

10 причини да избягвате диетите с гладуване при отслабване

 • Крайните хипокалорични диети:
 • Обострят апетита и забавят метаболизма.
 • Водят до загуба на чиста мускулна маса.
 • Намаляват термогенезата.
 • Потискат функциите на щитовидната жлеза.
 • Увеличават шанса за връщане на старото тегло (йо-йо ефект).
 • Намаляват енергията и работоспособността.
 • Увеличават нивата на кортизол.
 • Понижават нивата на тестостерон и лептин.

В заключение

Надявам се научните факти да са ви убедили, че гладуването и крайните хипокалорични диети не са решението при отслабване. Ако наистина искате да се отървете от мазнините по един здравословен начин и да задържите резултатите за продължителен период от време, то решението за вас са тренировките и правилно конструираният хранителен режим.

Важно: Ако не сте запознати с фитнес храненето и тренировките, както и с устройството и начина на работа на човешкото тяло, НИКОГА не използвайте готови тренировъчни програми и диети, защото не знаете по какъв начин ще ви се отразят и дали няма да си изиграете лоша шега.

От Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара