Мирян Костадинов е един от най-разпознаваемите млади артисти на съвременната българска роксцена. Характерната дрезгавина в гласа му го отличава от повечето изпълнители, а текстовете на песните му са със силни социални послания и изследват човешките състояния по  дълбок и смислен начин. 27-годишният изпълнител има своя група MIRY, с която все по-често прави концерти из страната и в чужбина, и все по-често звучи в национален ефир. Групата се състои от четирима души – Мирян Костадинов (вокалист, китара), Пит Борисов (соло- китара), Свилен Ивов (бас китара) и Антони Трандев (барабани).

Мирян разказва за най-новата песен на групата Kinda Love You, за несигурността в любовта, какво е да свириш пред международна публика и още интересни подробности около него и групата.

Новият ви сингъл Kinda Love You набира популярност. В нея пеете за несигурността на любовта. Защо не е сигурна в себе си тя? 

Изключително сме щастливи, че толкова много хора слушат, гледат и гласуват за нашия нов сингъл в класации като БНР Топ 20 и Топ 5 на Cool-T, където вече достигнахме 2-ро и 3-то място измежду редица парчета на легендарни български изпълнители и групи. За нас е огромна чест и се радваме, че българският рок има място сред популярната музика в страната ни.

Темата на песента ни е несигурната любов, която все по-често се среща в наши дни. Не е задължително лош феномен, според нас е хубаво, от една страна, хората да си задават повече въпроси и да премислят изборите в живота си. Същевременно в песента ни има призив за смелост и отдаване на първичната ни емоция. Искаме да избавим нашите слушатели от нерешителност и въпреки че текстът гласи „май те обичам“, ние виждаме в развитието на видеоклипа една истинска саможертва, направена в името на любовта и категорично заявяване на чувствата. Любовта е прекрасна емоция и понякога нашата нерешителност може да бъде преграда в преследването на щастието ни. Ако успеем да се освободим от предпоставките, пречещи ни да бъдем смели, бихме могли да постигнем всичко, за което мечтаем.

Доколко историята в Kinda Love You е преживяна?

Ха-ха, ако условно разбием текста на отделни редове, огромна част от нещата са се случвали или сме ги преживявали под една или друга форма. Текстът на песента разказва за среща между мъж и жена в изоставен хамбар, пиещи вино, нямащи особено много материално имущество освен себе си, дрехите по тях, няколко цигари и идеята, че нещо би могло да се получи помежду им. Много пъти в живота си сме били в ситуации, когато е изглеждало сякаш нищо друго не ни е необходимо в този свят, освен идеята, че някой някъде там, когото „май“ обичаме, евентуално би могъл да обича нас. Клиширано е, глупаво е, романтично е, но е често срещано състояние. Относно текста на припева, мисля, че са думи, които никога не съм изричал на глас, но със сигурност са думи, минавали през главата неведнъж.

Докато се чудите дали сте влюбени, какво би било менюто за вечеря и какво – ако знаете, че сте влюбени?

Ха-ха, ако приготвям храна за някого, когото „май“ обичам, но все още не подозира, тя не би се различила от храната, която бих сготвил за някого, когото със сигурност обичам. Ако се чудя дали съм влюбен в някого, сигурно изобщо няма да се стигне до вечеря помежду ни.

Имали сте участия в Корея, и не само, били сте в различни краища на света, фестивалите не са ви чужди. Разкажете ни за разликите между континентите и усещането да свириш пред международна публика?

В нашия кратък житейски опит до този момент групата ни е имала честта да свири на международни фестивали като Hills of Rock, Hotalich Rock Fest, Cheonggyecheon Festival Seoul, a през 2019 г. бяхме хедлайнери на фестивалите Craft Beer Fest и Radio Park Fest в България. Споделяли сме сцена с имена като P.I.F., ФСБ, Ахат, Jeremy?, Остава и Planet of Zeus и се радваме, че в България се провеждат страхотни фестивали на световно ниво и че ние също взимаме участие в тях.

Свиренето пред международна публика е невероятно и сме щастливи, че сме имали възможността да бъдем в различни държави като Корея, Италия, Англия, Германия, Австрия и да представим своята музика пред местна публика, която засега винаги ни е посрещала изключително топло и уважително. Страхотно чувство е да посетиш непозната страна и да срещнеш разбиране в непознати очи в публиката. Музиката има силата да сплотява хора и това е една от основните ни причини да творим.

Относно екзотичните ни преживявания, светът е пълен с прекрасни места, които чакат да бъдат открити от всеки един от нас. Радваме се, че сме избрали професия, която ни позволява да пътуваме и се надяваме един ден да имаме възможността да обиколим света с нашата музика.

Емоционално или рационално е да бъдеш музикант в днешно време?

За да бъдеш музикант в днешно време, е необходимо да намериш тънката линия между емоционалност и рационалност, както и упорство да уцелиш правилната формула, за да създадеш нещо, с което да се гордееш. Със сигурност съществуват изключения и творци в двете крайности, но според нас музиката е емоция, а създаването и увековечаването ѝ – запис, обработка, разпространение – винаги са изисквали рационално мислене. Един музикант би могъл да създаде уникално рационално музикално произведение, но винаги нещо направено от неподправена емоция би привлякло вниманието на повече слушатели. В нашето творчество се стараем едновременно да използваме максимално емоционалността си и чрез рационално мислене да впрегнем своята креативност в създаването на нещо красиво.

А как обичате? 

Всеки обича по негов си начин, представата за любов в съвремието ни е изключително размита, пречупена, изкривена, но пък и доста често я срещаме съвсем чиста и искрена. Винаги ще съществуват хора, правилно отредени един за друг, имали щастието да намерят точния човек до себе си, който ще ги цени, обича и ще се грижи за тях безкомпромисно. Същевременно, все по-често чуваме за разбити семейства, загуба на доверие и изневери. Надяваме се, че както се случва в приказките, любовта все пак ще надделее и ще виждаме все по-често искрена и неподправена любов между хората около нас и ще я изпитваме и самите ние.

И заедно с две деца, куче и магаре, това ли е формулата на щастието?

Не съществува безупречна формула за щастие, или поне на нас не ни е известна. С две деца, куче и магаре е последният ред от куплета на песента ни и символизира спокойствие и налудничавост в едно хич-не-лошо бъдеще. Както споменахме, в песента е намесено онова чувство, което ни кара да изпитваме пълно щастие от любов в отсъствието на почти всичко. Формулата за щастие, формулирана по друг начин, би могла да бъде – намерете някого, когото обичате, намерете нещо, което обичате да правите, съществувайте заедно спокойно и споделяйте щастието си. Не знаем със сигурност, но бихме могли да предположим, че щастието ще бъде истинско, щом е споделено.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара