Почти винаги, когато се доведе за преглед дете с кожен проблем то е осолявано и това далеч не е само сред етническото население в България. Колкото и странно да звучи родителите вярват, че по този начин потта на техните деца няма да мирише, когато те пораснат.

Статията е от личния сайт на дерматолога д-р Виолина Тодева.

Само по себе си в ерата на „свръх хигиената” това е абсурдно твърдение. С честотата на къпането днес се отмиват механично всички фактори отговорни за мирис – микроорганизмите, повърхностните слоеве на кожата и отделената пот.

Друго твърдение е, че осоляването предпазва от рахит – отново абсурдно, защото

солта не участва в обмяната на витамин Д,

който е причината за рахит. По третото мнение, че осоляването помага против уроки или че ако не се осоли детето няма да бъде християнче, вече трудно бих могла да кажа къде е истината, но предвид риска не мисля, че си струва да бъдем суеверни.

Интересен е фактът, че човешката, за разлика от тази на приматите, пот се откроява с високо съдържание на сол и логично идва въпросът, защо след като има високо съдържание на сол по кожата на изпотения човек, трябва да считаме че осоляването ще има благоприятно въздействие върху потенето?

Какви могат да бъдат последствията за детето след осоляване?

Последствията от осоляването на бебето могат да бъдат фатални за кожата и здравето на новородените деца. Това е етапът от време, в който техният организъм тепърва се развива. Те все още имат несъвършена регулация и всяко външно въздействие може да е пагубно за здравето. Естествено, външното въздействие е най-лесно осъществимо през кожата. Тя заема най-много площ, а и е най-достъпна.

Ще дам един прост пример с приготвянето на сухи меса, риба, сланина и т.н. Те се осоляват и се оставят да престоят. Какъв е резултатът – намаляване на обема няколко пъти заради

силното изсушаване и консервиране.

Подобно е и това, което случва с осоляването на децата, с тази разлика, че след като се преодолее кожата и нейната бариера, се продължава с въздействие върху вътрешността на организма и се достига до тежко обезводняване.

Какво става след осоляване – първо се изсушава кожата, а след това тя се разранява. Едва ли има човек, който да не помни как изглеждаше на снимката кожата на 3-месечното бебе от Стара Загора. Разранената кожа е идеалната входна врата за инфекция, а организмът отвътре се стреми по всякакъв начин да компенсира това агресивно въздействие и настъпва електролитен дисбаланс.

Всеки път, когато се случи нещо нередно, нашия организъм се стреми да се справи, просто защото е устроен така да противодейства на всяка промяна, че да се запази нормалното си съществуване. Естествено, докато се преодолеят всички защитни бариери, които не са малко!

Лъжица морска сол във водата за къпане няма да навреди на бебето.

Какво всъщност представлява готварската сол – това е химическото вещество натриев хлорид. Не може да се оспори, че натриевият хлорид е много важен за живота на Земята. Сол или натриев хлорид се съдържа във всички тъкани и телесните течности и концентрацията е пряко свързана с регулацията на течностите и електролитния баланс.

Натриевата сол в организма на човека е в концентрация 0,9%. Поради това тази концентрация се нарича физиологичен разтвор. Тук идва и отговорът – ако водата за къпане е с 0,9% концентрация на натриева сол, тя е безвредна за кожата. Дори се счита, че има и полезни свойства, а някои козметични фирми са разработили продукти, които съдържат физиологичен разтвор.

Какво означава 0,9 % – ако едно корито е с вместимост 10 литра, то да съдържа 90 грама натриев хлорид или това са около 6 стандартни супени лъжици.

Аз лично не бих препоръчала такова къпане за бебетата, защото ако не се спази добре съотношението може да се окаже вредно за кожата. Нека не забравяме, че за хигиена на бебето е напълно достатъчно да се използва течаща вода и не е необходимо да се престоява в корито или вана.

В България има и други традиции –

къпане с яйце, обтриване с ракия, оцет, мед, мазане на свинска мас.

За съжаление с осоляването и къпането във вода с яйце далеч не се изчерпва списъкът с народни средства. По-разпространено е мазането и обтриване с ракия, оцет, мед или дори пепел. Прилагане на свинска мас с или без невен, натъркване с чесън, къпане в прясно мляко или вода, в която е престояла орехова шума също заслужават споменаване.

Имайте предвид, че изредих все неща, които се прилагат върху кожата. Има още много други средства, които ежедневно се употребяват през устата или дори с поставяне в ануса.

Не бива да се отрича факта, че в някои от тези прийоми има истина, родена от народният гений, особено в години, когато те са нямали достъп до лекари и смъртността е била много висока сред новородените. Но всичко е толкова изкривено, че за да не навреди, трябва да се дискутира съвсем отделно, всичко което само споменах.

Яйцето например има изключително богат състав, някои от съставките в него имат благоприятно въздействие върху кожата, но да се счита, че те ще се резорбират и ще окажат въздействие и върху организма, особено при разтваряне на едно яйце във вода няма смисъл и единственото, което може да се постигне при неконтролиран произход на яйцата е тежка инфекция. За съжаление в България има и такъв пример с малко дете.

Какво препоръчвам за кожата на новородените деца и какъв е съветът към родителите?

Да не бъдем агресивни към нашата кожа и още по-малко към кожата на нашите деца. Тя тепърва се развива и нека не и пречим! Ние, лекарите имаме едно правило: primum non nocere! В превод означава: преди всичко не вреди! Апелирам за това и към майките!

За малките деца препоръчвам къпане основно с вода, за някои области като главичката и интимните части в допълнение подходящ измивен препарат, поставяне на емолиент според сезона и кожата на детето и грижа за областта под памперса.

Ежедневно се срещам с много „специалисти”, които винаги дават съвети какво да се слага върху кожата и то не само за безобидни състояния, а при сериозни заболявания. Естествено това се дължи на всеобщото схващане, че това което се поставя върху кожата е безобидно и само би могло да помогне. Това съвсем не е така, защото всеки един продукт, всяка една народна рецепта крият много капани, а и за неспециалистите всички кожни промени са идентични! Използването на грешни средства не само че няма да помогне, но ще бъде причина за задълбочаване на проблема или поява на нов.

Д-р Виолина Тодева – дерматология, венерология, естетична дерматология във Фейсбук

Facebook Twitter Google+

0 Коментара