Разговор с Капка Георгиева, главен енолог, и Елина Спасова, директор Маркетинг и комуникации, на „Домейн Бойар“ и изба „Кортен“

Коя е Капка?

Родена съм в Поморие, завърших Технология на виното и високоалкололните напитки в университета в Пловдив. Работя във винения бранш от 1985 г., като професионалният ми път тръгна от Винпром Русе, продължи във Винпром Свищов, а от 2003-а съм в Домейн Бойар. През цялата 1996 г. специализирах в изби из Barossa Valley, Австралия, където научих много полезни неща, но бих казала, че и за тях беше интересно да видят нашия подход. Съпругът ми Росен Георгиев също е енолог – ние сме семейство винари. Той беше управител на изба Левента до 2015 г., а оттогава сме заедно във Винарска изба Кортен. Настоящата 2020 г. ми донесе наградата на DiVino за особени заслуги към българското винарство.

Коя е Елина?

Израснала съм в семейство, дълбоко потопено в музиката и изкуството въобще. Баща ми е след най-изявените представители на сцената на българската класическа музика, брат ми и братовчедите ми, които живеят в чужбина, също са музиканти, а майка ми управляваше няколко софийски галерии. Бакалавърското ми образование е театрално, специализирах и арт мениджмънт в Холандия, но след това се отклоних към света на рекламата и имам магистратура по масови комуникации в СУ. Определям се като екзотична смес между артистичен и бизнес човек. Творческият бекграунд ми е много ценен, главата ми ражда всякакви интересни идеи, но мога ясно да виждам кои от тях биха работили и кои – не.

Какво е виното за вас?

Капка: За мен виното е преди всичко професия, но и удоволствие, невероятни емоции. Защото при всяка кампания се изправяш пред нови предизвикателства и идеи, наслаждаваш се на това, което си направил, а в някои моменти се и терзаеш – от неудовлетвореност от резултата. Воден си от един непрекъснат стремеж да постигнеш по-добро качество, защото винаги може да се постигне повече и да се направи по-добро вино.

Елина: Виното е вдъхновение. Изкуство, затворено в бутилка. То е продукт, който се създава едновременно от природата и от човека, и именно това ражда уникалността на вината от всяка различна реколта. Същевременно е и бизнес, който има своите специфики. За мен виното е безкрайно ценен житейски опит, постоянно извисяване и приземяване във времето. Изисква много познания, визия, твърдост, но и финес. Много четене и наблюдения – за почвите, лозята, климата, природните процеси, различните райони по света,

сортовете, стиловете, хората…

Научих много, работейки в тази сфера. Научих, че виното се прави от екип, а добрият екип е мощен двигател – сила, която ражда идеи и движи нещата напред. Ако няма отбор и хората в него не са истински заедно, нищо качествено не може да се получи. Благодарна съм, че в Домейн Бойар имаме много добър екип. Качествата на отделните хора в него правят едно страхотно цяло, на което се дължат и нашите успехи.

Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин?

Капка: Защото във виното има една особена магия, която аз лично не откривам в другите напитки. В уискитата също се изисква голямо майсторство и опит, но виното за мен е много по-фина работа. Именно взаимовръзката между човека и природата, която е в основата на създаването на вино, продължава да ме вълнува силно вече толкова години. Също и дълбочината на съзряването му във времето, начинът, по който се променя – като човек…

Елина: Аз лично много обичам кафе. Рядко, но с удоволствие бих се насладила и на някое уникално уиски или на авторски коктейл с джин, но само виното ми дава тази дълбочина и познания за живота, от които имам нужда.

Преди 15-тина години имах щастието да стана част от едно пътуване до Бургундия с винени журналисти, (една от които Яна Петкова). За мен то беше първата ми сериозна школа. От Бургундия идват може би най-изисканите и дълбоки вина – тя е столицата на Пино Ноара и на прочутото Шабли. Там за първи път се обясних в любов на вино – „Шасан Мораше“ реколта 2003. Толкова много ме впечатли, че не можех да си представя какво още може да се иска от едно бяло вино. И възкликнах съвсем спонтанно: „Не мога да те произнеса правилно, но те обичам!“ Това беше първата ми „винена любов“- никога няма да го забравя.

Кой кого откри: вие – виното или то – вас?

Капка: Може би взаимно сме се открили. Почти на шега или по-скоро по стечение на обстоятелствата се насочих към института в Пловдив. Едва след като започнах работа като технолог, открих магията на виното. С всяка изминала година се отваряха нови хоризонти за професионално развитие и усъвършенстване: да се учиш от по-добрите, да прилагаш нови технологии, да правиш все по-добри вина, и така, неусетно открих своето амплоа. А може би изначално с името, което са ми дали моите родители, ми е било предопределено да се занимавам с вино :).

Елина: Първо то – мен, още като дете – и двамата ми дядовци имаха лозя край Русе. После аз – него, когато започнах на 24 работа в рекламната агенция, където се създаваше списание „Бакхус“. Така пред мен се отвори тази безкрайна за изследване материя – виното. В началото ми беше доста трудно да го разбера, изисква се време и натрупани познания, преди да започнеш да виждаш детайлите, да хващаш разликите в стиловете, произхода, тероара на различните вина. Започнах все повече да чета и да се задълбочавам, изкарах и пълната

поредица от курсове за дегустация.

Попътувах доста – това изключително помага на разбирането. Виното само по себе си е път – на сетивата из различните райони на света, и начин за среща с интересните истории на хората, които го правят. То изисква известна зрялост, за да го оцениш. След 30 самият ти натрупваш съдържание, което да кореспондира на виното. Животът сякаш става малко по-умерен и виното съвсем естествено се появява в предпочитаните ти напитки.

Има ли в България двоен стандарт по отношение на заплащането и възможностите за реализация на жените, как мислите?

Капка: В другите сфери може би има, но в нашия бранш – не. Ако си добър професионалист и имаш желание за работа и развитие, ще имаш големи възможности за реализация. Проблемът е, че въобще младите хора (не само жените) не желаят да навлязат надълбоко в тази професия. Все още тя не е толкова имиджова, както е в някои други страни.

Елина: Аз мога да кажа, че виното си е мъжки бизнес и за жените е доста по-трудно да се доказват и отстояват в него. Може би двойно повече усилия и работа трябва да свършат, за да получат признание. На мъжете много по-бързо им се случват нещата. Но, откриеш ли, че това е призванието ти, няма значение. А и винаги е безценно в един винен екип да има жени, защото те са много добри дегустатори и притежават оня фин усет, с който само те могат да уловят някои тънкости във виното. И като вкусове и аромати, и като начин, по който да се поднесе на хората….

Капка, разкажете ни повече за винарска изба Кортен – за концепцията й и плановете за бъдещето?

Изба „Кортен“ се намира в сърцето на Тракийската низина, на около 5 км от Нова Загора. Районът на Кортен има древни традиции в лозарството и винопроизводството. Моето начало в изба „Кортен“ през 2003 г. беше свързано с проекта Solitaire. Първите вина от тази серия бяха създадени именно там съвместно с известния енолог Димитър Панов.  Solitaire беше израз на стремежа ни да

правим наистина „Големи вина“.

Както и на философията, че създаването им започва първо от лозето, а после – с прилагането на методите на микровинификацията. Подбирахме най-доброто и качествено грозде от различни тероари стари лозя – за да се оцени потенциала им. Така се родиха вината Solitaire, подчинени на идеята „Single vineyards“. Следващата стъпка бяха вината от серията „Кортен“ – с фокус върху създаването на уникални по характер и произход вина, с ярко изразена сортовост и изява на тероара, с потенциал за развитие във времето.

Елина, „Домейн Бойар“ е познато име за повечето потребители в България, но кои са проектите, с които се гордееш особено и какво предстои?

„Домейн Бойар“ е първата частна винена компания, регистрирана след промените едновременно в София и Лондон през 1991 г. В онова време „Домейн Бойар“ има изключителни позиции на английския пазар, където е водещ износител на български вина и до днес. Може да се каже, че „Домейн Бойар“ е живата съвременна история на виното у нас и е наистина сериoзен играч не само на вътрешния пазар, но и на международните пазари. Историята й е респектираща:

Domaine Boyar e първото българско вино, влязло в TOP 50

в класацията на Nielsen, вина на „Домейн Бойар“ присъстват във всички големи търговски вериги във Великобритания. В компанията са работили най-значимите български енолози – много от тези, които сега оглавяват други изби, са минали школата в „Домейн Бойар. В продължение на 10 г. печелим наградата Superbrand в категорията „Вино“, както и BEST BUY в ТОП 100 на щатската класация за вино.

През 1998 г. „Домейн Бойар“ построи изба „Сините скали“ в Сливен, която и до днес е най-голямата инвестиция във винарството в България. „Домейн Бойар“ е и сериозно винено училище. Компанията ми даде възможност да разгърна своя потенциал, познания и опит по начин, който само изба и екип с такъв мащаб и опит в България биха могли да предложат.

Нашите енолози са изключителни и вдъхновяващи с вината, които създават.

Професионализмът им е безспорен.

Работата ми е свързана със създаването на марките, със стратегическото планиране и дирижиране на маркетинга и ПР комуникацията на продуктите и компанията като цяло – на всички пазари. Първият бранд, която създадохме с идването ми в компанията, е QUANTUM – и до днес сред водещите винени марки в средния сегмент у нас. Вината отлично се реализират и навън. За 11-те години, през които съм в „Домейн Бойар“, изцяло реформирахме портфолиото на компанията: Bolgare, Quantum, Rue Romance, Elements, Boutique Collection, Domaine Boyar Platinum, Korten Natura и Korten Wines (с изключение само на сортовите вина Domaine Boyar и Solitaire).

Особено се гордея с вината FRUTINO,

които успяхме да наложим като най-успешните плодови вина (с добавен натурален сок от плодове, които естествено допълват характера на винените сортове в тях). От 2012 г. развиваме и вносно портфолио в партньорство с някои от най-големите световни винени компании: Constellation Brands, Accolade wines, Barton&Guestier и др. Създадохме и наши марки вносни вина, които успешно продаваме: новозеландските (Sky Jack и Skywalker, Nelson Cliffs), френските (Paradiso Mediterraneo), италианските (Rive di Venezia), чилийските (Paralelo 33), испанските (Casa Robles). И разбира се, имаме много нови идеи.

Двете давате сериозна заявка за женско професионално присъствие в „Домейн Бойар“ и изба „Кортен“? Има ли други дами освен вас?

Капка: Да, в технологичния екип работят и други жени на важни позиции, от които много зависи стриктното изпълнение на технологичните операции и контрола върху качеството: Магдалена Михова – ръководител изба Сливен, Звезделина Стоянова – ръководител лаборатория и качествен контрол, Мариана Панева – ръководител цех бутилиране и др.

Елина: Мога да кажа, че близо 50% от работещите в „Домейн Бойар“ са жени. Моят маркетинг екип е изцяло женски и много се гордея с всяко от момичетата. Имаме много дами и в експорта, сред търговците и в администрацията.

Капка, трудно ли е да си жена енолог?

Професията е отговорна, изисква добра теоретична подготовка и опит, непрекъснато обучение за новите тенденции и технологии. При производството на вина са важни и най-малките детайли. Вина не се правят, те се създават – именно чрез безкомпромисен фокус към детайлите в целия процес. Важен е и усетът, т.е. да имаш вътрешното чувство какво може да сътвориш и как –

гледайки лозето и опитвайки гроздето.

Едно от големите предимства е свободата в работата, защото това е истински творчески процес, при който от теб зависят повечето неща, съобразно твоите умения и желания. Тук няма догми, а само основни правила, които трябва да следваш, всичко останало си ти и гроздето. А от другата страна е непрекъснатият труд – безсънни дни и нощи по време на гроздоберните кампании, непрестанни дегустации, съмнения и щастливи моменти – до мига, в който виното е вече в бутилката.

Виното запазена територия ли е?Какво мислите за представянето на жените на винената сцена в България?

Капка: Запазена е за тези, за които наистина е мисия и начин на живот. В нашата сфера има много блестящи жени енолози – доказателство за това са изключителните вина, които създават.

Има ли винена култура в България? Трудно ли се предава винено знание от жена?

Капка: Виното винаги е било част от културата. В България винената култура все още се изгражда – Слава богу, доста динамично в последните години. Все повече консуматори и ценители имат желание не само да се научат да дегустират вината и да ги разпознават, но да опознаят тяхната география, история, производствен процес. Изключителният интерес към винените изложения, вечери и курсове по дегустация много ме радва и вдъхновява.

Относно виненото знание, то не е женско или мъжко – жените са прекрасни учители във всяко едно отношение.

Кое беше най-предизвикателното събитие за изминалите 10 години?

Елина: През изминалите 10 години сме имали много значими моменти, най-вече 25-атата ни годишнина, когато за първи път сериозно се заявихме като вносител и представихме новосъздадените и вече утвърдени марки от портфолиото ни. На Spring Wine Tasting поканихме заедно с екипа на сп. DiVino всички наши чуждестранни партньори от Constellation Brands, Accolade wines, Lungarotti, Via Vines, Chateau de Bernes, Barton&Guestier, Il Palagio (Вината на Стинг) и др. Това беше сериозна стъпка в развитието ни като международна винена компания, която посока държим и до днес. „Домейн Бойар“ отдавна не е просто една марка вина.

Коя е Капка извън винения контекст?

И личният ми живот е отдаден на виното. Със съпруга ми работим заедно и дори живеем в изба Кортен. И свободното ми време е заето с дегустации, срещи с колеги, споделяне. Но освен това съм и щастлива баба на две прекрасни внучки – всеки момент с тях е безценен.

А коя е Елина извън виното?

Най-близките ме описват като момичето с широката усмивка, буйната коса и шеметния план за действие J Опитвам се да балансирам между постоянния екшън в работата ми и вътрешната устойчивост и баланс. Като козирог се чувствам най-добре сред природата и на път. Обожавам плаването с яхта. Карам ски, обичам да готвя. Аз съм бохем по душа, но промених напоследък фокуса си към повече спорт, йога, медитации…

Приоритет ми е вътрешната работа. Стойностният човек не показва, той просто е – към това се стремя. Но продължавам да обичам събиранията с приятели на маса и добрите ресторанти. И не мога без изкуство, закърмена съм с това.

Кой или какво ви вдъхновява?

Капка: Впечатляващи вина, направени от други колеги у нас и по света, лозя с потенциал. И, разбира се, моите внучки.

Елина: Децата, кучето, пътуванията, изкуството, любовта, виното, животът като цяло…

Кое е любимото ви вино, което ви описва най-добре като личности?

Капка: Все по-модерно е и от гледна точка на потенциал, комплексност и хармония, се дава предпочитание на блендовете, Но аз си имам своите сортове фаворити. Ако ме бяхте питали преди 7 г., щях да отговоря: Кортен Каберне фран. Сега обаче Кортен Сира е виното, за което мога да кажа: богатство, изящество, сила, равновесие, хармония. Вино, което те кара да бъдеш себе си и те връща към корените ти.

Елина: Моето вино е Boutique Collection Merlo&Malbec. Намирам концепцията на серията и характера на това вино за много близка до мен. Лимитирани вина от селектирани лозя в ограничени партиди. Създадени с внимание към всеки детайл, както всички бутикови неща. Вина с ярка индивидуалност. Merlo&Malbec е чувствен бленд с темперамент и финес между два много респектиращи и благодатни за развитие във времето сорта. Вино със собствен стил и потенциал.

С какви винени проекти ще бъде изпълнена 2021?

Елина: Следващата година е юбилейна за „Домейн Бойар“ – ставаме на 30. Обновихме етикета на вината от едноименната ни серия DOMAINE BOYAR. Ще пуснем и нова марка вина ZAGORE.

Планирам да превърна избата в Сливен в произведение на изкуството. Още не мога да ви издам тайната, но ще е може би най-грандиозният ми и вдъхновяващ проект в Домейн Бойар. Идеята ще вдъхнови създаването на нова артистична серия вина с фокус върху местните сортове.

Надявам се след днешните трудни времена целият винарски бранш да излезе по-сплотен и осъзнат. Заедно да превърнем българското вино в още по-сериозен фактор на международната сцена, защото вината ни са страхотни и има какво да покажат.

Boutique Merlot & Malbec 2018

Наситен гранатово-червен цвят. Благороден и комплексен нос с акценти на черни плодове, тъмен шоколад и подправки. Елегантно и хармонично тяло с кадифени, зрели танини, финес и барикова зрялост.

Кортен Сира 2018

Произход на гроздето: Селектиран лозов масив, Тракийска Низина

Гроздобер15-19 Септември 2018

Отлежаване: 7 месеца в подбрани френски дъбови бъчви

Тъмен, гранатово-червен цвят с дълбочина. Интензивен плодов аромат с изключителна сортова изява на касис, нюанси на зряла смокиня и тъмен шоколад. Вкусът показва невероятен баланс и финес, галеща мекота, кадифени танини, запомнящ се сочен плод и елегантен финал. Едно вино с бъдеще.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара