За 2021 г. дерматолозите са единодушни, че предстоят по-големи, по-добри и по-интелигентни иновации и новооткрити съставки. Технологиите в козметичната и естетичната индустрия ще продължат да ни удивляват. След като пандемията промени потребителските навици в грижата за кожата, се очаква и през новата година тенденциите в красотата да продължат да следват тази нова осъзнатост и отговорност към здравето.

Според данни Nielsen над 40% от потребителите са включили повече продукти в домашната си грижа за кожата през изминалата година. Изследването показва и че все повече хора предпочитат козметични продукти с естествени и чисти съставки.

Заедно с дерматолога от Amber Beauty Club доц. Весела Райкова ви представяме 9 големи тенденции в грижата за кожата, които ще доминират през 2021 г.

  • Устойчиви съставки и опаковки

Eкологичността ще остане важен фактор за съставките на продуктите и дизайна на опаковките. Много марки доказаха, че устойчивостта и елегантността не се взаимоизключват. И докато години наред пластмасата за еднократна употреба беше предпочитана в тази невероятно разточителна индустрия, марките за красота повече от всякога включват рециклирани и многократно зареждащи се опаковки в своите продуктови линии. Редица козметични брандове поеха ангажимент да преминат към 100% рециклируеми опаковки през следващите години. Очакванията са още козметични компании да последват примера през новата година и след време тази тенденция просто да се превърне в норма.

Проучванията показват, че марките за грижа за кожата, рекламиращи прозрачността на съставките, набират популярност. Потребителите настояват да знаят какво има в техните продукти и с право. Този допълнителен натиск накара компаниите да се насочат към по-устойчиви формули. Твърде вероятно е скоро коприненият протеин да замени петролните химикали в сапуна. През следващата година много компании ще използват основно ботанически съставки, като масло от коноп, морски зърнастец, ший, екстракт от репички. Със сигурност продуктите с екстракт от коноп ще бъдат в пресечната точка на устойчивост, новост и ефективност.

  • По-обикновеното е по-добро

Списъкът на съставките, както и броят на стъпките в процедурите за грижа за кожата ще продължат да се редуцират през 2021 г. Тъй като много козметичните формули вече предлагат най-мощни чисти съставки и методи, потребителите нямат нужда от многоетапност в грижата. Малък брой на съставките означава по-малко възможности за нежелани реакции и по-малко дразнещи аромати и добавки. Съкращаването на списъка със съставки ще доведе и до намаляване на отпадъците, тъй като кризата с пластмасовите опаковки за еднократна употреба ще продължава да се задълбочава.

  • Грижа за кожата, фокусирана върху микробиома

Интересът към кожния микробиом ще продължи да се разраства и през 2021 година, подсилен и от новата информираност за цялостното здраве през продължаващата пандемия. Една от големите тенденции в грижата за кожата ще е насочена към разработване на цялостен подход за стимулиране на здравословен микробиом. Учени, дерматолози и компании от козметичната индустрия са единодушни, че микробиомът и микроорганизмите, които го поддържат, са бъдещето на дерматологията и грижата за кожата. Здравият и балансиран микробиом означава здрава кожа. И обратно, дисбалансът в микробиома може да предизвика безброй кожни заболявания, включително акне и екзема. Например има връзка между акнето, някои медикаменти против акне (по-специално изотретиноин) и микробиома. Например изотретиноинът помага на акнето, тъй като балансира и микробиома на кожата.

„Здравето на микробиома е модерна дума от години, но има сериозни индикации, че пробиотичната грижа за кожата ще бъде голяма тенденция през следващата година. На пазара вече има козметични продукти, които комбинират пробиотици и пребиотици (т.е. синбиотици), за да балансират по-ефективно микробиома.“, сподели доц. Весела Райкова

Докато грижата за кожата, благоприятна за микробиома, преминава към масовия пазар, доц. Весела Райкова препоръчва при избор на продукти да търсите такива с клинични проучвания. Те гарантират, че продуктите са подходящи за възстановяването на микробиома.

  • Скинимализъм или кожа без грим

Една пандемия по-късно и кожата без грим се завръща. Pinterest нарича тенденцията „новия блясък“ в доклада си за 2021 г, според който хората ще продължат избягват грима, като заложат на естествената красота и оставят естествената текстура на кожата да блести.

  • Усъвършенствана защита от синя светлина

След като пандемията изцяло дигитализира живота ни, за да спрат вредното въздействие на синята светлина върху кожата, много компании откриват все по-иновативни съставки. Известна като високоенергийна видима (HEV) светлина, синята светлина се излъчва от дигиталните екрани и от слънцето, заедно с UV лъчите. HEV и UV светлината могат да причинят фотостареене. Когато синята светлина проникне в кожата, се генерират реактивни кислородни молекули, които увреждат нашето ДНК и активират появата на хиперпигментации.

Креативни съставки като морски екстракти, куркума и водорасли, създават по-ефективен защитен филм върху кожата. Други блокери на синя светлина включват железен оксид, цинков оксид (макар и с по-високи нива, отколкото в много конвенционални формули за SPF), както и специфични антиоксиданти и витамини.

  • Грижа за кожата чрез неутрализиране на възпалението

Най-честите причинителите на възпаление са факторите на начина на живот като замърсяване, безпокойство, стрес, тютюнопушене, лоша диета и излагане на слънце. От една страна маскнето, има възпалителен компонент, поради това че предизвиква зачервяване, пъпки и дразнене. А като добавим и осезаемия стрес, свързан с пандемия, който обостря екземите, розацеята и псориазиса, уртикарията, херпеса на устните и други кожни обриви, веднага можм да си обясним тенденцията с нарастване на продуктите с успокояващи съставки.

Козметичните продукти с противовъзпалителни, антимикробни и овлажняващи свойства ще продължат да се развиват през 2021 г. Хроничното възпаление с ниска степен може да доведе до по-бързо стареене на кожата, тъй като с течение на времето може да разгради колагена и еластина, като лиши кожата от влажност и плътност.

  • Всички видове грижа за ръцете

Няма как да не се отбележи, че измиването на ръцете никога не е било по-важно, а дезинфектантът за ръце никога не е бил по-популярен. Можем да очакваме още креативни опции за дезинфекция, подхранващи формули за борба с микробите, които да оставят кожата еластична. Подобно на пика в дезинфектантите, се изстреляха и продажбите на сапуни за ръце с фокус върху възстановяването на сухи и прекалено сухи ръце. Кремовете за ръце също ще продължават да бъдат разбираемо популярни, без аромати и други потенциални дразнители. Категорията, свързана с ръцете, която привлече и ще продължава да привлича с най-голямо внимание, са маските за ръце. Интересът на потребителите към тези маски е нараснал с на 600% процента между февруари и март 2020 г.

  • Кремове за възстановяване на кожната бариера

В отговор на стресовите фактори през последните месеци се забелязва увеличаване на кремовете, насочени към възстановяването на кожната бариера, както от укрепващ, така и от защитен характер. Отслабената бариера на кожата може да е резултат от различни фактори (студено време, предпазни маски, някои добавки и аромати) и обикновено води до зачервяване, сухота и сърбеж.

„За укрепването на кожната бариера помагат липидите, които обичат серамидите и хиалуроновата киселина. Кремовете, създадени специално за възстановяване на кожната бариера, съдържат серамиди и са чест избор сред нас дерматолозите. През 2021-ва ще се избягват и ароматите, за да се минимизира риска от дразнене на отслабена бариера.“, обясни дерматологът доц. Весела Райкова

Според нея ще продължи разработването на кремове, които да предпазват кожата от замърсяванията в градската среда и да осигуряват бариера, която би спомогнала за намаляване на обострянето на контактен дерматит. Те запечатват влагата и могат да предотвратят дехидратацията на кожата. Козметични продукти с липиди, хиалуронова киселина, глицерин, витамини и дори билкови екстракти като лайка, успокояват кожата, която дълги часове е била покрита с маска.

  • Козметични процедури за “zoom face”

Zoom ефектът от пандемията увеличи търсенето на козметичните процедури, които коригират проблеми като пачи крак, тъмни кръгове и торбички под очите, бръчки по челото. Естетичните процедури в зоните около очите бяха особено популярни през изминалите месеци. Дерматологът доц. Весела Райкова разкри, че едни от най-търсените процедури в Amber Beauty Club през декември са пилингите и мезотерпиите за околоочен контур, микронидлинг, лазерен лифтинг и уплътняване на зоната на очите с Alma-Q, повдигане на горен клепач с радиочестотен лифтинг с Accent Prime, инжектиране на ботулнов токсин.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара