Как да избегнем преяждането?

За да не се стига до тежест и болки в стомаха и до допълнителни здравословни проблеми, е препоръчително да спазваме следните правила през предстоящите празници:

  • Трябва да оставяме поне 3-4 часа пауза между храненията, вместо да сядаме от една трапеза на друга. Този период ще даде време на организма да смели храната и да се подготви за новия прием. Непрекъснатото ядене претоварва храносмилането и причинява многобройни проблеми.
  • Ако на масата има сурови зеленчуци и плодове, започнете от тях. Ако ги приемете след ядене, те ще ферментират и ще доведат до болки в корема, подуване, газове и други неприятни усещания.
  • Не смесвайте различни по вид храни, тъй като комбинацията им ще затрудни храносмилането. По-добре се насочете към един вид храни на обедното хранене, а към друг вид – на вечерното.
  • Заместете готовите храни, полуфабрикатите, бързите храни или пърженото със здравословно приготвено домашно ястие, печено на фурна, приготвено на пара или задушено.

Какво да правим, ако все пак преядем?

Ако все пак се чувствате преяли след новогодишните празници, ето някои съвети на специалистите какво да правите след това, за да се почувствате по-добре и да избегнете вероятността преяждането с всичките му негативни последици да се превърне в лош навик.

1. Правете постепенни промени

Много хора се стремят драстично да преминат към здравословно хранене, като изхвърлят от менюто си всички калорични и нездравословни храни. Това изглежда логично, но е нереално, тъй като ентусиазмът стига за ден-два. Затова започнете да правите промените плавно, като си набелязвате малки цели, които да достигате и да надграждате с нови.

Например, ако консумирате много краве масло, го заменете със зехтин на обяд. Ако обичате макарони, можете да заместите сиренето в тях с маслини и гъби. Можете да си поставите за цел да замените две от вечерите в седмицата с плод или чаша кисело мляко. Всеки ден си поставяйте нова лесна за постигане цел, която да ви води до постепенно преминаване към по-здравословно хранене.

2. Богати на фибри храни

Богатите на фибри храни, като пълнозърнести, бобови, зеленчуци и плодове носят чувство на ситост, стабилизират нивата на кръвна захар и прогонват глада. Най-доброто решение е тези храни да заемат мястото на сладките и мазни храни в менюто ви. Богатите на фибри храни са изключително полезни за тялото, тъй като се борят с възпалението и са богати на антиоксиданти.

Най-добрата закуска след преяждането предната вечер е смутито от зеленолистни зеленчуци, тъй като то съдържа високо съдържание на фибри, които ще съдействат за по-бързото очистване на организма от натрупаните шлаки, има ниско съдържание на захар и е пълно с основни витамини и хранителни вещества, от които организмът не бива да бъде лишаван.

3. Съставяне на здравословно седмично меню

Съставянето на меню, съдържащо здравословни ястия, които да ядете на закуска, обед и вечеря, както и  варианти за здравословни десерти, ще ви мотивира да устоявате по-лесно на изкушенията и ще ви мотивира да се придържате към здравословното хранене. Съставете си план, който да включва ястия, които желаете да готвите през седмицата, както и продуктите, от които се нуждаете.

Това ще ви спести безцелното лутане в магазините и купуването на излишни и нездравословни храни, които да съсипят изградените досега добри навици. Можете дори предварително да разгледате седмичната билла брошура или онлайн брошурите на други супермаркети, да потърсите евентуални намаления на необходимите продукти, за да направите по-лесно и бързо своя избор.

Надяваме се, че предоставените тук съвети ще съдействат за по-добрия избор на храни през предстоящите празници и ще ви мотивират да се храните по-здравословно.

От сайта на Станимир Михов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара