Илиана Коева е родом от Търговище, но завършва в Пловдив през 1999 г. Висшия институт по хранително-вкусова промишленост. Работи като технолог във Винпром Търговище и минава там през всеки етап на производството на тихи и пенливи вина до високоалкохолни напитки. Специализира във Франция, Италия, Калифорния. Работата й през 2006-а в Bella Vineyards and Wine Caves недалеч от Сан Франсиско запалва интереса й към маркетинга и винения туризъм. Заживява в Харманли, където съпругът й е технолог на изба Малката звезда.

Постепенно узрява идеята им за собствена винарна. „Тракийско вино“ се появява на бял свят през 2014 г., а през 2019 г. отварят единствената по рода си „Енотека Сакар“ в Харманли – клуб ресторант, предлагащ качествена кухня, винени дегустации и условия за всякакви събития. Дъщеря им Николета следва право в Софийския Университет.

Какво е виното за теб?

Начин на съществуване. У дома от сутрин до вечер се говори за вино – както за проблемите, съпътстващи производството и реализацията му, така и за хубавите моменти, когато виното се отблагодарява, за да предложи прекрасен краен продукт за радост на хората.

Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин, например?

Виното е древна напитка, но тя е винаги модерна и актуална. Споменава се многократно в библията, затова е и божествена – с него се правят много ритуали. Виното ме омагьоса, защото обичам да общувам, а то несъмнено е социална напитка – събира общности, сплотява и винаги е интересна тема на разговори.

Кой кого откри: ти – виното или то – теб? 

В началото виното откри мен с помощта на добрите ми учители, докато бях начинаещ технолог. А днес всекидневно го преоткривам и вече се допълваме взаимно.

Мислиш ли, че в България има двоен стандарт по отношение на заплащането и възможностите за реализация на жените?

Не смятам. По-скоро наблюденията ми са, че има професии, в които се предпочитат жени, а в други – мъже. Това зависи и от спецификата на работата.

Как се роди идеята за Шато Коларово? Къде се намира избата днес в развитието си?

След като се върнах от Сонома в Калифорния, където натрупах опит и самочувствие, дойде идеята за собствен проект. Заедно със Стоян Стоянов, който е собственик и инвеститор на Шато Коларово, преустроихме една мандра в селото през 2009 г. Вече 11 години си партнираме, като всеки отговаря на неговия ресор. Започнахме с 50 дка мерло от стария коларовски масив. Сега имаме 400 дка отлично гледани лозя с огромно разнообразие от сортове. От белите отглеждаме шардоне, вионие, тамянка, мускат, русан, марсан, а от червените: мерло, каберне совиньон, каберне фран, мавруд, малбек, пети вердо, сира, гренаш, мурведр. Грижим се с огромна любов за всички тях и това се усеща по интереса към нашите вина.

Има ли други дами в екипа ви и какви са техните отговорности?

Шато Коларово е малка бутикова винарна и екипът ни е почти камерен. Аз лично работя с двама души – Мариана и Нурхан, а в новия ни фирмен магазин в Стара Загора, работи Стефка.

Трудно ли е да си жена в тази професия?

Трудно е да си жена в България изобщо, не само в нашата професия, защото трябва да съчетаваш много отговорности едновременно – на майка, съпруга и професионалист. Има и предимства, и недостатъци. Жените имат по-изострено обоняние, което ги прави по-добри дегустатори. Освен това притежават чар и интуиция, а тя често помага, тъй като в нашата професия не винаги 2+2=4. Сред недостатъците са дългите часове работа, особено по време на гроздобера, усилният физически труд, умората. Важното е да се намери балансът, работа да носи удовлетворение и да се превръща в рутина. Аз лично се научих да живея в мир със себе си.

Виното запазена територия ли е? За кого? Какво мислиш за представянето на жените на винената сцена в България?

Виното е космополитна и универсална напитка. Всеки, който има желание и интерес, може да се представи на винената сцена. През последните години виждам все повече жени, които определят облика и визията на българското винарство. Те са не само технолози, но и успешни агрономи, управители на винарски комплекси, мениджъри, търговци, автори, пишещи за вино, организатори на събития.

Има ли винена култура в България? Трудно ли се предава винено знание от жена?

Според мен българите имат винена култура. От всички нас, заетите в този бранш, зависи тя да се подобрява все повече. Парченцата от пъзела ги имаме, само трябва да ги подредим. Жените са по-добри и по-търпеливи учители и лесно предават знания на младите. Но да не забравяме, че и за това се иска взаимност.

Кое беше най-предизвикателното събитие през изминалите 10 години?

Със създаването на Шато Коларово се осъществи мечтата ми да творя сама, да се доказвам и преоткривам себе си. Въпреки трудностите, мисля, че сме здраво стъпили на земята и продължаваме напред. Аз съм маратонец, а не спринтьор – вече 20 години работя това, което искам и което ме прави щастлива.

Коя е Илиана, извън винения контекст?

Извън виното съм вглъбена, сериозна, анализираща, обичам усамотението и простичките неща. Потъвам в природата и книгите, помагам за различни каузи, доколкото ми стигат силите.

Кой и какво те вдъхновяват?

Дребни на пръв поглед неща: чаша хубаво вино, красива история, мил жест, величествен пейзаж, трепет на клонка, някоя птичка или красиво цвете. Като човек на изкуството, както сама се определям, в главата ми цари хаос от идеи, затова обичам наоколо ми да е безупречно чисто и подредено, за да не се разсейвам допълнително.

Кое е виното, което те описва най-добре като личност?

Старо купажно червено, което става все по-хубаво с годините. Остротата и твърдостта на младото буйно вино се замени с кадифената мекота на бутилковото отлежаване. Различните сортове в купажа са се интегрирали в перфектна комбинация, тъй че виното доставя неимоверно удоволствие и ти се иска още, и още. След всяка глътка се открива нов нюанс от неговата същност.

Каква е винената 2020 година?

Въпреки първоначалната й колеблива първа половина, се очертава да е наситена и интензивна като цяло. С колеги от Южен Сакар организираме много винени мероприятия заедно – едно от тях е екстремният винен тур 4х4, който вече се провежда ежемесечно. Шато Коларово участва и във фестивали из цялата страна със своя емблематичен подвижен винен бар. Непрекъснато посрещаме гости в избата. В Енотека Сакар в Харманли наред с вкусната храна и качественото вино предлагаме обучителни семинари и тематични винени вечери.

Мегалит Мерло

Виното притежава наситен, тъмно рубинен цвят с мек оттенък. Атрактивни аромати в носа: конфитюр от червени плодове (череша и касис), карамел, кафе, тютюн,  кедър и ванилия. Заоблено, сочно плодово с добър баланс и кадифени танини. Много дълъг послевкус , доминиран от подправки и ванилия. Едно типично вино за региона на Харманли, впечатляващо с елегантност и завършеност. Виното е от собствени 45-годишни лозя при редуциран добив от 500 кг от декар. Отлежавало е 18 месеца във френски бъчви.

В началото на 70-те години на XX век известният австрийски професор Мозер обикаля България и препоръчва в харманлийското село Коларово да се засади сортът Мерло. До края на десетилетието са засадени 7000 дка лозя – най-големият запазен стар масив (на едно място) в България. Днес се отглежда от две кооперации и Шато Коларово е съ-собственик на част от тях. Мерлото е емблема на избата и е горд носител на куп международни отличия. Независимо от реколтата или конкурса, винаги се нарежда на едно от първите места.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара