Проф. д-р Шнайдер-Щиклер има над 20-годишен опит в различни университетски клиники, като в момента практикува във Wiener Privatklinik, Виена. Нейната професионална експертиза включва широки познания в диагностиката и лечението на заболявания в цялата УНГ област.

Проф. Шнайдер, какво представлява алергията към амброзия?

Амброзията е един от основните причинители на поленови алергии по света. Амброзията е плевелна трева, произлизаща от Северна Америка. Тя представлява заплаха за пациентите страдащи от алергия, тъй като всяко растение може да произведе до 1 млрд. зърна от полен годишно, а поленът е силен алерген. Също така, растенията амброзия се срещат сравнително често.

Кога е сезонът на амброзията и кога причинява най-много алергии?

Амброзията започва да цъфти през средата на юли и продължава през есента.

Как възниква алергията към амброзия?

Контактът с полените на амброзията причинява първо алергична реакция, а после се проявяват типичните симптоми на алергия.

Кои са най-често срещаните симптоми?

Алергичен риноконюнктивит, алергична астма, хриптене, екзема.

Кои са причинителите на алергия?

Това могат да бъдат генетични фактори, предразполагащи към алергия, както и излагането на алергени (полени, домашен прах, косми от домашни любимци), мръсен въздух, микроби.

Колко често се среща алергията към амброзия?

В САЩ над 25% от населението е чувствително към амброзия. Тя е привнесена в Европа от там. Също така, проучвания са открили, че полените най-вероятно ще се увеличат като брой поради климатичните промени, които създават условия за по-дълъг период на цъфтеж. Очаква се населението, засегнато от алергии в Европа, да се удвои – от 33 до 77 милиона, до 2041-2060 година.

Как се поставя диагноза? Какви изследвания са нужни?

Анамнестични данни, кожен тест, лабораторни изследвания.

Какво е лечението?

Лекуват се симптомите чрез различни медикаменти – антихистамини и левкотриенови антагонисти. Прилагането на глюкокортикоиди също се е доказало ефикасно в много клинични проучвания. Също така, специфичната имунотерапия и сублингвалната имунотерапия са доказани методи.

Какви са рисковете при алергия?

Възможно е да се развие хроничен риносинозит, намалено качество на живота, астма, конюнктивит.

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 година и базирана във Виена, е една от най-големите австрийски болници. Болницата предлага повече от 30 различни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 легла, операционен блок с 4 операционни зали, модерни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и ядрена хирургия), физиотерапия и възстановяване по международни стандарти. Медицинският екип е съставен от повече от 250 признати австрийски експерти, които прилагат интердисциплинарен подход към всеки случай.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара