Ако искаме да изглеждаме здрави и атлетични, добра идея е да погледнем как се хранят хората, които вече са го постигнали – спортистите и атлетите. Неслучайно те разпределят храненията си на 4-6 малки порции през целия ден. Защо? Причините са много и в рамките на статията можете да прочете, кои са те.

1. Честото хранене помага да си набавите всички калории за деня, без да се насилвате

Ако стоите по цял ден и не извършвате никаква физическа работа, няма да се нуждаете от толкова хранене, защото калориите, които трябва да консумирате няма да са толкова много.

Ако погледнем един атлет, който прави кардио сутрин и по-късно през деня тренировка, говорим за доста повече калории. Чрез честото хранене по 5-6 пъти на ден, лесно можете да си набавите всичко необходимо, без да се насилвате с 3 огромни хранения. Когато тренирате, горите много калории и изчерпвате мускулния гликоген. Следователно трябва да заредите тялото с по-голямо количество храна.

Колкото по-често и интензивно тренирате, толкова повече храна трябва да изяждате, за да може да се възстановите. Колкото по-големи и активни сте, толкова по-големи ползи имате от това.

2. Честото хранене ви осигурява необходимото количество протеин

Протеинът е важен за всеки. Той е градивен елемент и всеки човек се нуждае от различно количество. Силовите тренировки изискват по-голямо количество протеин и честото хранене e перфектният начин да разделите равномерно приема на белтъчини, защото, ако приемете голямо количество протеин наведнъж, няма да го усвоите пълноценно.

Обикновено се усвояват по 20-30 грама (при нетрениращи) и 30-40 (при трениращи) наведнъж. Изключение прави периодът след тренировка. В този момент мускулите са много чувствителни и могат да усвоят по-голямо количество белтъчини (до 40-60 грама).

Другата полза е високият термичен ефект на протеина. При бялото месо този ефект е най-силен: около 30% от калориите се изгарят за разграждане и усвояване на храната.

3. Честото хранене регулира апетита и глада

Когато дълго време сте без храна, гладът може да се окаже доста голям проблем. Най-често в този случай, хората нарушават своят режим и хапват нещо незфравословно.

Ако хапвате нещо на всеки 3-4 часа, няма да имате такъв проблем, защото времето за хапване винаги е наблизо. Дори и да почувствате глад, винаги може да си кажете „Мога да изчакам, защото следващото хранене е скоро“.

4. Честото хранене ви осигурява постоянен поток на гориво

Всеки, който е опитал този принцип, винаги е казвал, че има много повече енергия от преди. Ако имате проблем с регулирането на кръвната захар и страдат от хипоглеикемия, трябва да опитате този подход и ще видите страхотни резултати.

Честото хранене с натурални, бавноусвоими въглехидрати, фибри, чист протеин и малко количество от полезни мазнини ще стабилизира кръвната захар и ще елиминира резките пикове и спадове в нивата на енергия.

5. Честото хранене спомага мускулния растеж и предпазва от катаболизъм

Ако се храните 5-6 пъти на ден, ще имате по-голям мускулен растеж от традиционното хранене (закуска, обяд и вечеря).

Чрез честото хранене ще давате на организма всичко необходимо, за да изгражда повече мускулна тъкан.

6. Честото хранене помага за по-добро здраве и за изгарянето на мазнини

Някой хора смятат, че честото хранене води до болестни състояния на вманиаченост. Наистина може да има такива последствия, но аз смятам, че има повече ползи от това, отколкото отрицателни страни.

Лично при мен честото хранене изгради добри хранителни навици и чувство за ред и стриктност, а и ми помогна с изгарянето на мазнините, предпазвайки мускулите ми от разпад!

Вие сте на ход!

А вие колко пъти се храните дневно? Пробвали ли сте да се храните по-често? Споделете в коментарите!

от сайта на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара