Първият по рода си балкански пролетен винен празник, който обединява ритмите и виното от красивите земи на България, Гърция и Северна Македония, ще се проведе на 11 май. Благодарение на успешния старт през 2017 г и многобройните си почитатели, Орбелус Ритъм & Вино ще се състои за трети път.

Традиционно, специални гости ще са тримата любимци на Балканския полуостров: виртуозните етно-джаз музиканти: Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Танос Ставридис.

Наред с уникалните виртуози от България, Гърция и Република Северна Македония, любителите на интересни винени изживявания ще имат възможност да дегустират и непознати винени сортове.

Орбелус е в сърцето на Долината на Струма, която е уникална със своята природа и почви. Тук, в това кътче на България, е единственото място, където средиземноморският климат, заедно с песъкливите земи на мелнишкия регион и седемте планини, които го обграждат, създават перфектната комбинация за уникални локални сортове вино като ранна мелнишка лоза (Мелник 55), широка мелнишка лоза и сандански мискет. Мелник 55 е краткото име на сорта ранна мелнишка лоза, който показва годината, в която е създаден в експерименталната лаборатория в Сандански като кръстоска между широка мелнишка лоза и френския сорт Валдиге. Сортът е изключително подходящ за климатичните условия на региона и от него се правят ароматни и пивки вина, подходящи за отлежаване и стил доближаващ се до този на мерло. Орбелус, освен че е първата био-сертифицирана изба в България е и една от първите, които се посвещава активно на локалните сортове. Освен Мелник 55 и сандански мискет често вината са купажи в интересен бълграски вариант с интернационални сортове като каберне совиньон и шардоне: френски си партнират с локални, и акцентират удачно върху нюансите на автентичния тероар.

Изба Флориан от Гърция близо до Солун, всъщност е семеен проект на германци, с дългогодишен опит във винопроизводството. Откриват прекрасния тероар на Епаноми, в северна Гърция преди няколко години и стават едни от любимците на локалната винена публика. Техните вина са забележителни, заради невероятната комбинация между западен ноу-хау и любовта към сортовете и тероара на южната ни съседка.

Основана през 1998 година като първата частна изба в Македония и намираща се на права линия на запад от Сандански, в Неготино, днес изба Бовин е едно от големите имена в местното вино. Сериозната им продукция от над милион бутилки се изнася в 36 страни, а сортовете, с които работят се простират от вранец и смедеревка през каберне совиньон и мерло до санджовезе и пти вердо.

Третото издание на Орбелус Ритъм & Вино ще се проведе на 11 май, събота, от 18.00 часа пред винарска изба ОРБЕЛУС, с. Кромидово.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара