Второто издание на безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори RUN4EU ще се проведе на 12 май в София. То се провежда в рамките на “Kaufland София Полумаратон“ и е част от честванията на Деня на Европа. Инициативата се организира от Спортен клуб „Бегач“, Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.

Основна цел на RUN4EU е чрез бягане и активен начин на живот да се преодолеят част от проблемите, произтичащи от обездвижването и нездравословния начин на живот сред учениците. Едва 7% от българите се занимават редовно със спорт и физическа активност, по данни на „Евробарометър“ от 2017 г. В същото време нивата на затлъстяване в страната нарастват, като този проблем започва все по-сериозно да застрашава и децата в училищна възраст. Според статистическата агенция, равнищата на наднормено тегло и затлъстяване сред младежите са се повишили с две трети в периодите 2005—2006 г. и 2013—2014 г. и са достигнали 20%. Макар че този показател се запазва нисък сред момичетата (12%), затлъстяването сред момчетата е третото най-високо в ЕС (след Малта и Гърция) и достига 28%.

„Физическата активност и спортът са най-добрият начин за постигане на добро физическо и психическо здраве, и помагат за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването. Те играят важна роля за предотвратяване и на други здравословни проблеми“, казаха от Представителството на Европейската комисия у нас.

За да насърчи спорта сред най-младите и да им помогне да избегнат здравословни проблеми, Представителството на Европейската комисия отново предприема конкретни действия, част от които е инициативата RUN4EU. Отвореното събитие е насочено към ученици и училищни отбори, които индивидуално или отборно могат да се включат в състезания по бягане, лекоатлетически игри и предизвикателства.

Дисциплините, в които могат да участват учениците, са бягане на 600 метра, 5 км, 10 км и предизвикателния полумаратон (21,1 км). Сформиралите училищен отбор ще могат да се включат и в щафета, по време на която 4 състезателя изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км).

Освен възможността да станат част от голямо спортно събитие, учениците ще получат и специалните бегачески тениски на инициативата, медали, както и други подаръци. Най-бързите в съответните категории ще бъдат наградени по време на церемония в края на събитието.

Стартовете на всички състезания от RUN4EU са по ново трасе, а дългите дистанции (от 5 до 21,1 км) започват от специална арка, която ще бъде разположена край Орлов мост. За най-малките са предвидени и специални игри и предизвикателства, които, заедно с бягането на 600 м, ще се проведат на стадион „Васил Левски“. Всички състезания и игри, част от RUN4EU, са напълно безплатни за учениците, като за участие в тях е необходимо предварително записване.

„Бягането е най-естественото движение за хората, включително и за най-младите. Ако искате детето да има изправена стойка, правилни координационни движения в пространството, да развие хармонична и здрава мускулатура, да играе и да се забавлява докато спортува, горещо препоръчвам да го насочите към бягането. Една от възможностите да го направите е то да участва индивидуално или заедно със свои съученици в предстоящото издание на RUN4EU в София.“ – съветва детският треньор по лека атлетика Магдалена Христова от „Приорити Спорт“, която е един от съорганизаторите на събитието.

„Спортът е един прекрасен начин да създаваме приятелства, да проявим солидарност и уважение към другите, но и да покажем отговорност към нашето собствено здраве. Затова да бъдем активни – да спортуваме, да се движим, да поемем отговорност за собственото си здраве. Но да не забравяме, че също толкова важно е да бъдем граждански активни, да изразяваме и отстояваме своите позиции и да гласуваме. Само така можем да поемем отговорност за самите нас и за бъдещето си.“ – призова Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Регистрацията за RUN4EU продължава при засилен интерес. За всички ученици участието е безплатно и се изисква единствено регистрация, която може да се направи от родител или учител на уебсайта: https://sofiahalfmarathon.com/.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара