Едни казват, че никой не е умрял от липса на секс. Други само след седмица въздържание започват да „лазят“ по стената и да се кълнат, че „без секс няма живот“. Защо така? И с какво може да се замести любовната наслада, ако е възникнала неотложна нужда?

Първо да видим какво превръща секса в приятно и донякъде обсебващо занимание. Интимната близост стартира мощни и разнообразни биохимични процеси, казват учените. Например рязко се увеличава производството на хормони, които пряко дирижират изпитването на удоволствие (допамин) и повишават настроението (серотонин). А по време на оргазъм се отделят и хормоните на щастието – ендорфини, предизвикващи чувство на еуфория. Ето заради тази вълшебна комбинация от естествени „психотропни“ вещества наричат секса най-безопасния антидепресант в света.

За щастие същите тези хормони се отделят не само при секс. Има и алтернативни варианти за утоляване на половото напрежение. Ако чак толкова се наложи.

Как да повишите серотонина

 • 1. Хапнете хляб, банан, шоколад, броколи или тлъста риба –  всички тези храни са източници на аминокиселината триптофан, която стимулира синтеза на серотонин.
 • 2. Послушайте весела песен, съветва английският психолог Томас Каморо. Този любознателен учен изследвал как музиката променя нивата на серотонина в кръвта на слушателите и даже въвел формула: S (ниво на серотонин) = Р (сила на звука) + Pos (позитивно звучене) + Т (тоналност)+ ВРМ (темпо) +1 (приятни асоциации).
 • 3. Изправете осанката. През 1994 година учени доказват, че високият социален статус и чувството за гордост повдигат нивата на серотонина. Този хормон винаги е в по-големи количества при началника, отколкото у подчинения. Победата на любимия отбор автоматично дава мощен изблик на серотонин. А най-лесният начин да го предизвикате сами е да ходите с изпънат гръб – самочувствието се асоциира с гордата осанка и когато я поддържаме, ние се чувстваме по-уверени в себе си.

Как да повишите допамина

 • 1. Устройте си малък пир с любимото си блюдо. Допаминът не е придирчив, нивото му започва да расте само при мисълта за предстоящото кулинарно удоволствие – при това в същата степен в каквато и по време на секс.
 • 2. Отдайте се на шопинг. Учените отдавна са установили, че точно допаминът носи неповторимото разтоварващо усещане от пръскането на пари по магазини.
 • 3. Включете се в игра надпревара – без значение дали ще е покер с приятели или „Стани богат“, важно е изживяването на перспективата за победа и печалба.

Как да повишите ендорфините

С тях е най-лесно – освен секса, производството им се подпомага от предостатъчно други занимания и вещи:

 • 1. Сладости, особено шоколад. Неслучайно във Франция дори се продава марка шоколад, реклами-рана като „Заместител на секса“.
 • 2. Спорт. Количеството ендорфини, отделяни при интензивна тренировка, е сравнимо с количеството непосредствено след полов акт.
 • 4. Стрес. След преживяване на напрегната ситуация организмът също произвежда ендорфини. В случая стресът може да се организира както ви е удобно: затрупване с работа, сложна компютърна игра, лов и т. н.
 • 5. Изкуство. Гледането на филм, театрална постановка, слушането на музика с особено силен за вас емоционален заряд задействат отделянето на ендорфини.
 • 6. Пари. Когато ги има, човек се чувства спокоен. А какво повече му трябва, за да е щастлив?!
 • 7. И накрая – смях – простичък, евтин и безопасен начин да си осигурите доза ендорфини.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара