Забелязали ли сте какво огромно пространство в мрежата е задръстено от публикации, посветени на флирта? По света съществуват 287 500 различни рецепти как да приготвим палачинки и два пъти по толкова – как да свалим пъпчивата нова колежка от сектор „Продажби“. Стотина тетрабайта с умозрителна „любовна педагогика“ обещават да превърнат всеки непохватен задръстеняк в изкусен и неотразим Казанова! Мигар легендарният любовчия или Дон Жуан са се обучавали в интернет… Всяко женско сърце е непристъпна бастилия. Крепост, която копнее да бъде превзета… А копнежът е толкова силен, че за по-сигурно хвърлят отгоре стълба от здрави въжета. Още през Ренесанса ешафодът оряза броя на мераклиите. Мосьо Гилотен довърши черната работа. И историята, нали е жена – като Клио, все тъй очаква новия Конан Завоевателя. И понеже варварите взеха зелена карта, а и рицарите на крал Артур са от друго време, бастилията се е превърнала в мол, където всяко удоволствие има цена. Понякога непостижима, друг път – с евтина сезонна разпродажба.

heart-alarm-clock-with-love-1422046

Когато си млад и хубав, флиртът е чиста загуба на време. Все едно е да застанеш пред парадния вход на КТБ и да чакаш да ти върнат депозита с преференциална лихва. Когато си млад и хубав, нямаш нужда дори от преференциална лихва. Всички жени са твои, с изключение на Кончита Вурст и няколко активистки от „Джемини“. Животът е сън и едва на сутринта, вместо „Довиждане!“, питаш за името й… Дори и да ти се иска да пофлиртуваш, то ще е някак припряно, докато ти донесат бъргъра в „Бърза закуска“.

Ала „млад и хубав“ не е пожизнено почетно звание,

а временно състояние на плътта и артериалното налягане. После идват „местните избори“, от които разбираш, че не си сред първите десет в мажоритарната листа. За да спечелиш, трябва и малко акъл! Всъщност политиците, които крадат на поразия, са гепили и някои иновации в предизборната пропаганда от онова култово „парче“ – „га яди кифтетата, ни рива“. Формулата „любов срещу кюфтета“ и днес хваща дикиш в някои крайни квартали на Европейския съюз, уви! Но нека оставим чалгарската профанация на флирта и потърсим естетиката, която го приобщава към изкуството.

Да, да, изкуството да общуваме също има своите правила и норми, но няма рецепти за гарантиран успех, защото любовта не е палачинка все пак… Колкото и да въртите, скъпи дами, оная изтъркана грамофонна плоча, че любовта на мъжа минава през стомаха му. Днес, при тия глобално разкрепостени нрави тя слезе по-надолу.

Но аз, жертва на своя осемдесетарски романтизъм, обичам да флиртувам. Дори смятам, че един майсторски флирт с непристъпна дама доставя далеч по-голямо удоволствие от последващите, монотонно повтарящи се движения на тялото, които според Коелю траят 11 минути. Флиртът е черешката на тортата, еманация на екстаза, съкровеното тайнство на споделения грях, ех.. По време на флирт чувствам приятния гъдел, че още живея, че още ще бъда!

Лятото е най-разгулният сезон за маниакалните флиртаджии. Мнозина тръгват на море и взимат хавлия, четка за зъби, плажно масло, а забравят ония малки досадни неща, как им беше името… Ах, да, предразсъдъци.

Още по пътя авантюристът инкасира две-три свалки

Ей-така, за да поддържа добрата си форма. Когато ваканцията е семейна, флиртът има и профилактичен ефект, заздравявайки брака. Но понякога благоверните съпрузи тъй здраво се пускат по улея на водната пързалка, че съгрешенията помежду им набъбват до хандбален резултат.

Веднъж, преди години, пътувах с влак от Москва до София. Техните спални купета са смесени. Паднах се с две рускини – една отдолу и една отгоре. И двете млади, хубави, но много омъжени. Отиваха на почивка в Турция. Флиртът започна с „Подмосковные вечера“ и красная икра. Първата вечер пихме за дружбата и спах долу, а втората пихме за съпружеската вярност и… спах горе. Но сега си мисля, че имах огромен късмет. Я си представете, че бях се паднал в купе с двама чеченци…

Флиртът с непозната крие куп рискове и сериозни опасности, но и невероятни възможности. Номерът е да заобиколим опасностите, да уловим възможностите за шлифера и да се приберем навреме за вечеря. Някога, подир успешен флирт с преподавателката си, успях да взема изпита по старобългарски. А след неуспешен флирт с една красива манекенка изтървах самолета за Амстердам и прекарах цяла нощ в чакалнята на терминала, обграден от потни и некъпани индуси… Ефектът е умопомрачителен. Все едно жена ти да замине командировка, а ти да си поръчаш момиче за дребни удоволствия. И в тоя момент на вратата ти да цъфне тъщата с два големи куфара…

В нета някой си бе направил труда да подреди 10-те най-ефектни лафа за бърз и ефективен флирт.

Запомнил съм само един:

„Вярвате ли в любовта от пръв поглед, или да мина някой друг път?“

Ако ще сваляш зарзаватчийки от Слатинската борса – става, но ако пред теб стои интелигентна, изискана дама, просто забрави. Истинската жена бързо ще оцени качествения флирт. И особено – чувството ти за хумор. Ще оцени дори абсурда да бъдеш онзи, който няма как да си, ала си вярваш тъй силно, че и другите да ти повярват… Да речем си в лоби бара на случаен хотел. Чакаш скучен роднина да го разведеш из София, а отсреща сяда импозантна хубавица, за която единственото нещо, което знаеш със сигурност, е, че никога повече няма да я срещнеш. Какво ще сториш? Имаш нищожните две-три минути, които шансът дава само веднъж! Ето какво направих аз. Станах прав и взех да се разхождам нервно, колкото да скъся разстоянието. После извадих телефона и набрах въображаем номер. И започнах делови разговор на висок глас с още по-въображаем приятел:

– За продажба вече са обявени някои плажове на Пелопонес, виж, моля те, колко струват яхтените пристанища в Епидавър и на остров Идри! Да, аз купих вече бившата американска военна база в Иракли на остров Крит. Но какво ще правим със стадионите за Олимпийските игри през 2004 година, да. Няма да ги оставим на Меркел или арабските шейхове, в никакъв случай! Моля те, провери търговете и ме дръж в течение…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ефектът от този кратък разговор бе потресаващ. Сякаш Халеевата комета бе минала с бръснещ полет, отнасяйки любимия ми шестоъгълен паметник пред НДК и две неприлично високи сгради в Манхатън… Жената отсреща ме гледаше тъй влюбено, както дори президентът не е гледал бащицата Борисов.

Излизахме няколко пъти, изживяхме бурна, но кратка страст. Все пак заплатата ми на журналист не позволява да поддържам дълго време илюзията за толкова висок стандарт.

В любовта пиарът играе огромна роля, но само в началото. После идва рутината… И сърцето отново закопнява за нови галактики. За онзи звезден флирт, подир който Дженифър Лорънс ще ме покани на вечеря в Плаза, в онова диамантено сепаре над Сентръл парк, а аз ще й обяснявам свенливо, че обикновено не вечерям с непознати и ми е за първи път…

Всяко женско сърце е непристъпна бастилия. Крепост, която копнее да бъде превзета. А копнежът е толкова силен, че за по-сигурно ти хвърлят отгоре стълба от здрави въжета…

Гледай да не се обесиш, все пак!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара