Научени сме, че всичко хубаво в живота се постига с много усилия. Че успехът изисква труд и пот. Че no pain, no gain (без болка няма победа). Научени сме така и цял живот се опитваме да доказваме тази максима.

half-apple-1189247Решаваме, че искаме да отслабнем и избираме свирепи диети от типа „вода с гарнитура половин ябълка“, защото как ще отслабнем, ако не гладуваме и не ни е трудно? Има и по-модерна разновидност на същото – детоксикация чрез гладуване, лечение чрез гладуване. Не ви ли звучи като изкупление чрез гладуване? Или наказание чрез гладуване?

Наистина ли вярвате, че за да направите нещо добро за тялото си, трябва първо да го измъчите? Аз не вярвам. Науката също. Впрочем тя отдавна доказа, че отслабването чрез отрицателен калориен баланс не може да се случи. Колкото до изчистването от токсини чрез гладуване, рисковете от него най-общо надхвърлят ползите. Нека разберем защо е така.

Защо не е успешно отслабването чрез гладуване?

За да отговоря на този въпрос, първо ще изясня причините, поради които човек трупа килограми. Разбира се, на първо място в списъка са излишните калории, но по-важно в случая е какво всъщност кара хората да преяждат и да приемат повече храна, отколкото е нужна на тялото им? Затова има много причини – социални (лесно достъпната, евтина индустриална храна), емоционални (използването на храната като компенсаторен механизъм и средство за утеха) и физиологични (най-вече дисбаланс в комуникацията между мозъчни невротрансмитъри като допамин и синтезираните в червата хормони като герлин, който регулира апетита и желанието за храна).

Съществуват обаче и други причини за качване на нежелани килограми – системно вътрешно възпаление в тялото, ендокринни и метаболитни дисфункции, хранителни алергии и непоносимости.

Според най-новите научни изследвания друг фактор, изключително допринасящ за световната епидемия от затлъстяване, е дисбаланс в чревния микробиом, т.е. екосистемата от микроорганизми, населяващи червата ни. Учените убедително доказаха, че тези микроорганизми влияят върху метаболизма, регулират апетита, разхода на енергия, дейността на жлезите с вътрешна секреция, локалната имунна защита в червата и инсулиновата резистентност. Дисбалансът в чревната микрофлора може и често пъти води до качване и задържане на излишни килограми.

plate-series-1325535-1919x1625

Ето защо много хора неуспешно се опитват да отслабнат, прилагайки принципа на негативния калориен прием – рестриктивни диети, т.е. гладуване и ускорено изразходване на калории чрез много спорт. Не че има нещо лошо в редовния спорт и движение, но ако комбинацията от спорт и диета при вас както при хиляди други не води до трайно отслабване, то причината не е нито във волята, нито в постоянството и упоритостта ви, а в нарушения екобаланс на червата ви.

Защо не е ефективна детоксикацията чрез гладуване?

Детокс чрез сокове, чай, Мадал Бал (кленов сироп) и всякакви други течни диети добиха особена популярност през последните години както по света, така и у нас. Идеята на този тип режими е да се даде „почивка“ на храносмилателната система, да се отмият от тялото токсините, да се оставят патогенните микроорганизми в тялото без храна.

Прилагани за период от 1 до 3 дни всякакви разтоварващи режими са добра и като цяло безрискова практика. Всяко по-дълго гладуване обаче крие рискове за здравето, особено ако не се прилага под медицинско наблюдение.

Безспорно, концепцията за лечебно гладуване е стара и е помогнала на много хора да подобрят здравето си, но това със сигурност не е система, която човек следва да прилага сам у дома си! Гладуването само с цел изчистване има на свой ред няколко основни слабости.

На първо място, ползите от него не са научно доказани. Независимо колко популярно е детоксицирането чрез сокове и всякакъв друг вид гладуване, зад тях не стоят убедителни научни доказателства.

Ако се замислим, самата идея за „почивка“ на храносмилателната система е противоречива, защото ако следваме същата логика, би трябвало да спрем да дишаме, за да дадем почивка на дихателната си система, или да се обездвижим, за да си почине двигателната ни система…

plate-series-1325540-1919x1625При гладуването с цел детокс не се приемат никакви или почти никакви протеини. Човешкото тяло обаче се нуждае от протеини всеки ден, за да се обновяват и възстановяват клетките в него. В черния ни дроб действа система от изчистващи ензими, които разграждат токсините до водоразтворима форма, която може да бъде изхвърлена през урината. Липсата на протеини възпрепятства синтеза на тези ензими.

Гладуването на сокове, или т.нар. „фрешове“ крие и други негативи. Обикновено тези фрешове се правят от плодове, а всички плодове са изключително богати на фруктоза – плодова захар. Фруктозата е дизахарид, който бързо и лесно се разгражда в организма до монозахарид, или иначе казано, глюкозата повишава инсулина и киселинността в организма, създава подходяща среда за развитие на гъбички и изтощава минералните запаси на тялото.

Тези, които правят детокс на зелени зеленчукови сокове, също не са застраховани от негативни ефекти. Зелените сокове съдържат гоитрогени и могат сериозно да влошат състоянието на хора с проблеми с щитовидната жлеза. Хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, също е добре да се въздържат от прекалена употреба на зелени сокове, защото те са богати на витамин К, а той може да намали ефективността на медикамента. Бременни и кърмещи жени, хора с отслабен имунитет и такива, имащи проблеми с бъбреците, сърцето или черния дроб, също не бива да се подлагат на гладуване.

Какво всъщност е решението?

Независимо дали искате да се освободите от излишни килограми ефективно и завинаги, или искате да изчистите тялото си от токсични натрупвания и да възвърнете енергията и жизнеността си, решението не минава пред допълнително изтощаване на тялото чрез гладуване, а през подкрепа и възстановяване на вътрешния баланс, равновесие и възстановителни сили.

Човешкото тяло не е стерилен остров, а сложна екосистема, в която живеят приблизително 100 трилиона микроорганизми. Огромна част от тях обитават червата, но други са разположени по кожата, косата, ноктите и други части на тялото ни. Върху 6 квадратни сантиметра кожа има повече от 600 000 бактерии. Тази комбинация от бактерии, вируси, гъби и всякакви микроорганизми е част от т.нар. човешки микробиом.

Модерната наука недвусмислено доказа, че балансът и биоразнообразието в тази еко-система са в основата на човешкото здраве. Съществуват стотици механизми, чрез които микроорганизмите вътре в нас ни пазят от болести, помагат ни да поддържаме теглото си, да разграждаме и усвояваме храната си, да синтезираме витамини, да се освобождаваме от токсини и т.н.

След разкодирането на човешкия геном, учените се заеха с идентифицирането и характеризирането на микроорганизмите, населяващи човешкото тяло. Проектът, известен като Human Microbiome Project (HMP) и воден от д-р Джефри Гордън, е стартиран през 2008 г. от Националния институт на здравето в САЩ, продължава 5 години и има общ бюджет от 173 милиона долара.

Разкритията на този проект са революционни и променят завинаги перспективата, през която възприемаме човешкото здраве. Оказва се, че много малко екосистеми на планетата са толкова сложни и многообразни като тази в човешкото тяло. Видовете микроорганизми, населяващи само дебелото ни черво, са почти толкова, колкото биологичните видове в дъждовната гора на Амазонка. За значението и последиците от HMP може да се напише много, но най-важният извод е необходимостта от промяна в парадигмата за здравето и оптималното тегло – ключът към тях не е във фокусирането единствено върху човека, а върху сложното взаимодействие между нас и микроорганизмите, които съжителстват с нас и са част от нашия микробиом.

Много са факторите, по които с начина си на живот влияем негативно върху вътрешната си екосистема. Част от тези тях обхващат – раждането чрез секцио, липсата на кърмене, приемът на медикаменти и особено антибиотици, ваксините, консумацията на индустриална храна, но също и гладуването, химикалите в козметиката и битовата химия, ежедневният стрес, физическата ни активност, личните ни взаимоотношения и др.

И макар да нямаме контрол върху много от тези фактори, например как сме родени или в колко стресова среда живеем, начинът ни на хранене до голяма степен зависи от нас и е възможност да повлияем позитивно своя микробиом, а също така здравето и теглото си. Старата максима „ние сме това, което ядем“, днес би следвало да звучи като „ние сме това, което ТЕ ядат“.

Поддържането на оптимално тегло и оптимално здраве минава през възстановяване и поддържане на биоразнообразието на вътрешната екосистема, възстановяването на баланса между отделните микроорганизми и увеличаване на броя им.

Постигането на този ефект обикновено изисква прилагането на индивидуален терапевтичен хранителен протокол (комбинация от храни и добавки), изготвен от специалист и свързан с индивидуалното начално състояние на всеки. Терапевтичните протоколи не са диета и не са свързани с гладуване. Тяхната цел е оздравяването, възстановяването и балансирането на чрeвната микрофлора. Прилагането на подобен протокол може да продължи от няколко седмици до няколко месеца до постигане на желаните ефекти – оптимално тегло и изчезване на болестни симптоми (трудности с храносмилането, хормонални дисбаланси, ПМС, главоболия и мигрени,  възстановяване на нивата на жизненост и енергия).

Все пак има някои общи принципи, чието спазване ще ви помогне да се погрижите за вътрешната си екосистема и те включват:

  • избягване на консумацията на рафинирани индустриални храни – тестени и сладки изделия, подсладени напитки, животински продукти, съдържащи антибиотици и хормони;
  • минимален прием на захар и захар-съдържащи продукти;
  • избягване на глутена – протеина, съдържащ се в пшеницата, ръж и ечемик;
  • редовна консумация на пробиотични храни – кисело мляко, кефир, кисело зеле и други ферментирали зеленчуци, мисо, кимчи и др.;
  • ежедневен прием на разнообразие от зеленолистни и други ферментирали зеленчуци, качествени протеини и полезни мазнини;
  • избягване на стреса във всичките му форми – емоционален, но също и физиологичния стрес от резки промени в начина на хранене, гладуване, дехидратация и недоспиване.

Иначе казано, не е необходимо да ни е трудно и мъчително, за да е успешно. Тялото ни не се нуждае от допълнителен стрес и лишения, а от нежна и любяща грижа, подкрепа, внимание, почивка, подходяща храна и редовно движение, за да бъде в перфектна форма и перфектен баланс.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара