Д-р Ильо Стоянов има дългогодишна практика като общ хирург и кардиохирург. От 1996 г. работи и специализира естетична пластична хирургия в Прага, Лондон и Бон. Член е на българската Асоциация по пластично-реконструктивна и естетична хирургия.

plastic_surgery_1

Какво трябва да знае една жена, когато реши да увеличава бюста си? Какви са първите стъпки?

Първата стъпка е да си запише час за консултация, по време на която ще обсъди с хирурга си желанието да й се постави имплант. По време на консултацията се определят правилният размер имплант, видът на импаланта, методът на поставяне на импланта. Също така ще бъдат предписани изследвания, които трябва да се направят преди самата операция – кръвна картина, електрокардиограма, мамография и др.

Какво трябва да знаем за имплантите?

Съществуват различни импланти, които отговарят на индивидуалните нужди. Самият имплант представлява силиконов плик, който може да бъде пълен със силиконов гел или с физиологичен разтвор. По отношение на формата имплантите са кръгли и анатомични, с гладка или леко грапава повърхност, като съществува огромно разнообразие от профили и размери.

Как да изберем правилната форма и големина на импланта?

Правилната форма и големина се избират само с помощта на хирурга по време на консултацията, като под внимание се вземат освен желанието на пациента и анатомичните особености на тялото. Не би стояло естетично, ако на момиче, което тежи 49 кг, се поставят огромни импланти.

Какви са начините на поставяне на имплантите и как решавате какъв метод ще приложите на своите пациентки?

Най-общо казано, има два начина на поставяне на имплантите: под гръдния мускул и над него. В почти 99% от случаите, в които оперирам, поставям импланта под гръдния мускул. По този начин се предотвратяват някои нежелани реакции като контрактури, изместване на импланта, нагъване на повърхността на кожата (риплинг), а и не на последно място така изглежда естетически по-добре и естествено. По отношение на местата за достъп при поставяне на импланта има няколко варианта. Единият е чрез разрез по гънката под самата гърда (инфрамамарно), това и най-често използваният метод, другият е с разрез на границата между ареолата и зърното (периареоларно) и в подмишницата (аксиларно). Има и един четвърти метод, при който разрезът се прави в пъпната ямка, и той остава почти незабележим. Това е така нареченият T.U.B.A. метод, при който самият имплант се вкарва през разреза, направен в пъпната ямка. Недостатъкът при този метод, е че могат да се използват само салинни импланти (пълни с физиологичен разтвор).

breasts-799889_640

Чували сме за много импланти с неясен произход и изобщо за инжектиране на различни вещества в гърдите с цел уголемяване.

Бих посъветвал всички жени, които решат да уголемяват бюста си: бъдете по-внимателни при избора си на пластичен хирург и начина на уголемяване на гърдите. Не инжектирайте вещества в свободна форма или филъри. Информирайте се много и се консултирайте с няколко специалисти, преди да пристъпите към интервенция. Тук ще цитирам едно изследване на Британската асоциация на естетичните пластични хирурзи (BAAPS), проведена сред 26 хирурзи. Всеки един от трима е видял жени, страдащи от усложнения след процедура с инжекционен филър.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара