Домашното насилие е тема, болезнено позната в реалността, но по-скоро табу за обсъждане в обществото. Митовете около насилието са много, но фактите говорят сами: статистиката е категорична, че всяка четвърта жена в България е била подложена на вербално или физическо насилие.

oppression-458621_640

Кои са причините за проява на агресия в семейството? Психологът Гергана Манолова разказва за профила на мъжа насилник, неговата гледна точка и начините, по които можем да овладеем агресията.

Кой мъж е способен да прояви агресия? Как да го разпознаем сред останалите?

Насилникът се разпознава по малките неща още в началото на връзката. Често той е с избухлив характер или непостоянни настроения, мъже, на които околните са им виновни, или такива, които смятат, че не получават уважението, което околният свят им дължи.

Насилникът омайва, очарова, пленява – съвсем буквално – за да постави под своя власт жената, да й докаже, че прави всичко за нейно добро. Той се стреми да внуши на жената, че тя трябва да остави живота си, личните си дела и мненията си в неговите ръце.

Контролът и патологичната ревност често са показатели на насилника. На него му се иска жената да се съобразява с него във всичко – от това какви приятели ще има и къде ще работи, до това какви завеси ще избира и как ще простира дрехите му. Всяко неподчинение той тълкува като липса на уважение към него, а това го ожесточава.

Насилникът е ограничаващ, контролира финансите на жената до себе си, срещите й, облеклото й, като през цялото време й казва, че го прави за нейно добро и защото знае по-добре от нея.

При първите контакти склонният към насилие мъж може да бъде нежен и ласкав, но бъдете внимателни за признаци на обсебване – желание от негова страна да прекарвате цялото си време с него, да се грижите за него, да преустроите живота си според това, което той смята за най-добро за вас.

Обърнете внимание и на взаимоотношенията му с околните. Избягват ли го в службата? Може би често крещи по колегите си и е склонен към заплахи. Изглежда ли готов да вдигне огромен скандал в ресторанта, ако храната не пристигне достатъчно скоро? Оплаква ли се постоянно, че „никой не го оценява”, че „някой ден ще видят те”, може би сте попаднали на бъдещ или настоящ насилник.

Обърнете внимание какво е поведението му с другите жени в живота му. Ако майка му е безгласна буква, подчинена на капризите на сина си, той вероятно е свикнал да доминира и смята, че мястото на жените е да бъдат негови слугини. Ако сестра му или бившите му са наплашени от него, не допускайте вие да стигнете това положение – просто си тръгнете, без дори да изясните обстоятелството. Той ще използва съмнението ви, за да ви убеди, че това е обикновено неразбирателство или че всички са против него.

Има ли начин да спрем проявата на насилие, преди да се прояви?

Не допускайте мъжът до вас да ви натяква, че единствено вие сте виновна за неговото поведение. Всеки сам избира как да се държи – ако се стигне до насилие, то се е случило заради неговата неспособност да контролира темперамента си. Приемете своята част от отговорността, но не и вината. Наистина има двойки, които сякаш взаимно нажежават емоциите си, докато единият прекрачи границата. Ако установите, че скандалите ви ескалират и се страхувате, че един ден някой ще посегне, прекъснете връзката навреме и приемете, че явно с този мъж сте като експлозивна химическа реакция.

Дори да изпитвате страх, не го показвайте. Мъжът насилник е хищник и ще го използва, за да ви контролира. Вместо това намерете как да полеете агресията му със студена вода – дали като използвате рационални аргументи, дали като се държите студено, а можете и да го предупредите, че ако ви посегне, ще си тръгнете и ще се оплачете в полицията. Поставяйте този ултиматум само ако сте сигурни, че ще го изпълните – повечето насилници са страхливи, но има и такива, които няма да обърнат внимание на предупреждението, ако го сметнат за несериозно.

Ако ситуацията се влошава пред очите ви и виждате, че мъжът отсреща не се владее, напуснете незабавно – излезте навън, обадете се на някого да дойде да ви вземе. Отделете нужното време за успокояване на страстите и когато се върнете, много внимателно преценете дали да не тръгнете завинаги, като можете да се посъветвате и с психолог. Дори партньорът ви да ви уверява горещо, че никога няма да прибегне до физическо насилие, не бързайте да приемате гаранциите му. Поставете му условие като психотерапия или консултации със семеен терапевт, и то само ако решите, че действително искате да запазите отношенията си.

В противен случай направете същото, както и при най-малката проява на домашно насилие – просто си тръгнете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара