Само една стена с нов тапет или пребоядисана в интересен цвят ще промени напълно излъчването на интериора. Какво да изберем – боя или тапет? И двата варианта имат предимства, а комбинацията им може да бъде интересен акцент в дома.

Последните модели тапети имитират естествени материали 

През последните години модата на тапетите периодично се връща. Новите технологии и материали дават невероятни функционални възможности: лесно поставяне, покриване на дефектите на стената, постигане на разнообразни ефекти, лесна поддръжка, негоримост. Дизайнът на тапетите смело прехвърля границите на въображението, като не се залага толкова на цвета и десена, колкото на интересните релефи. Тапетите имитират различни естествени материали: мазилки, плочки, мозайки, камък, седеф, кожа, дърво.

Актуални са и така наречените 3D ефекти, които придават дълбочина на стената и фигурите сякаш се движат. Много модерни са “невидимите” шарки – те се постигат с игра на различни текстури и се виждат само при определен ъгъл и светлина. Новите колекции са с нестандартни мотиви – всички се уморихме от цветя, точки и райета. Графитите и стрийт култура влязоха вкъщи. Бароковите класически елементи отново са на дневен ред, но с нова, модерна и изчистена линия. Фототапетите преживяват истински ренесанс, но новите модели вече не са “фото”. В много случаи става въпрос за колажи, 3D изображения, художествени произведения. Използват се едри образи и цветовете са сведени до минимум.
Много марки предлагат цели серии, в които тапетите са допълнени от подходящ текстил и бои. На пазара се предлагат няколко типа тапети. Моделите на хартиена основа с винилно покритие са особено устойчиви и практични, тъй като позволяват миене дори с четка. Сходни са тапетите с ПВЦ покритие, които също позволяват измиване. Новост са флийс тапетите с ПВЦ или винилно покритие, които се отличават със специфичната си основа от нетъкан текстил. В сравнение с тапетите на хартиена основа, те се поставят по-лесно и позволяват прикриване на несъвършенства по повърхностите. Хартиените тапети са най-евтини, но по-лесно се нараняват, износват и изсветляват. Тапетите за бани, кухни и мокри помещения също са с хартиена основа, но с дебело ПВЦ покритие, разработено за влажни места. Залепването става със специални лепила. Задължително фугите между тапетите се намазват със силикон.

Новите бои „дишат“ и трудно се цапат 

Как да изберем качествена боя? Добрите продукти се нанасят бързо, не избледняват с времето, цапат се трудно и се почистват лесно, нямат вредни емисии. Качествените предложения от доказани марки задължително са с ниско съдържание на летливи органични съединения и са безвредни за здравето. Боите за различните помещения са с една и съща основа, но с допълнителни съставки – латекс, тефлон, силикон и т.н. Те се делят най-общо на два вида: Алкидната (блажна) боя запечатва стените и затова се използва много рядко при домашни условия. Тя е подходяща за оцветяването на дърво, метал и пластмаса. Обикновените полимерни бои са най-масовите. Малко хора знаят, че всички те са “дишащи” и появата на конденз и мухъл зависи от изолацията, дограмата, грунда, а не от качествата на боята.

В зависимост от добавките се говори за акрилни, латексови, винилови, тефлонови, силиконови, силикатни и т.н. Например, за тефлона е характерно, че отблъсква мръсотията, затова е подходящ за кухни, а силиконът отблъсква водата и е добър избор за мокри помещения. Латексът е еластичен, не задържа микроорганизми и се почиства лесно и е подходящ за дневни, спални, коридори. Благодарение на високата им въздухо- и паропускливост, силикатните бои често са предпочитани за места с висока влажност. Боите на винилова основа пък са огнеустойчиви. Обикновено за тавани се използва матова боя, а за стените – сатенена или с блясък. Специалистите на- помнят, че матовата боя се замърсява по-лесно, но прикрива по-добре недостатъците на повърхността.

Как да изберем? 

Как да подберем тапетите и боите? Според традиционните препоръки слънчевите помещения е добре да бъдат в студени тонове, а северните – в топли. Това правило обаче е доста относително при днешната богата палитра сложни тонове и множеството други елементи в помещението. Съществена роля при избора на цвета играе и размерът на стаята. Малкото помещение ще се “разшири“, ако стените са в студени тонове. Едрият и ярък рисунък намаляват обема, тапетите на вертикални райета сякаш “повдигат” тавана, а напречните линии разширяват помещенията.

От сп. „Наш дом“ 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара