Една от терасите на НДК приюти два пчелни кошера и се включи в инициативата „1 000 000 кошера“ на фондация „Имам си кошер“, която иска да запази пчелните популации.

51308366b986373a7e96742f895c34ae

“1 000 000 кошера по целия свят може и да звучи като химера, но ние вярваме, че можем да запалим 1 000 000 души в отглеждането на пчелите, грижейки се поне за един кошер и те да бъдат свързани в мрежа помежду си”, каза основателят на фондацията Трифон Михайлов. Той, както и другите двама съоснователи на фондацията – Петър Петров и Стефан Златев са хора с различни професии, но ги е обединил стремежът за опазването на пчелните популации и природата.

Над 70% от растенията зависят от пчелите. Без тях няма да има природа, живот и бъдеще. Благодарение на тях разполагаме с голяма част от храната ни, както за нас, така и за животните. Пчелите са отговорни за опрашването на памука, от който се правят голяма част от нашите дрехи. Не на последно място, това е индустрия за 200 млрд. долара в целия свят. Само за пет години пчелите у нас са намалели наполовина. 

“Представете си изцяло ново отношение към пчелите. Отглеждането им не просто в кошер, от който само и единствено да взимаме пчелния продукт, а кошер, който да е удобен за пчелите и тяхното отглеждане като домашни любимци”, разясни концепцията младият ентусиаст. Панорамната тераса на НДК е идеална за кошерите, не само заради южното й изложение, а и защото е в близост на доста паркове. Кошерите ще могат да бъдат разгледани след предварителна уговорка, като те са идеални за всички желаещи, включително и деца, които искат да се запознаят отблизо с пчелите.

От 90-те години насам се наблюдава устойчив спад в популацията на пчелните семейства по света и България не прави изключение от тази тъжна статистика. Екипът на “Имам си кошер” вярва, че всеки може да помогне, защото “не е страшно да гледаш пчели, страшното е да не гледаш”!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара