Световноизвестният баварски празник на бирата „Октоберфест” започна тази събота по традиция с отпушване на първото буре от кмета на Мюнхен Дитер Райтер.

oct

На кмета бяха нужни само два удара, за да потече бирата, от която еднолитрова халба бе поднесена най-напред на премиера на Бавария Хорст Зеехофер. Миналата година кметът трябваше да удари четири пъти с дървения чук.

Още преди официалното начало на 16-дневния фестивал (до 4 октомври), който се очаква привлече 6 милиона посетители, шатрите на „Терезиен визе” вече бяха препълнени. Някои ентусиасти започнаха да се редят на опашки за бира преди изгрев. Еднолитрова халба, която местните наричат „мас”, струва от 10 до 10,40 евро.

Тази година германските власти се опитват да предотвратят срещи между подпийналите хора и изморените бежанци на гарата в Мюнхен. Миналите два уикенда в града са пристигнали 20 000 мигранти на гарата, за да бъдат регистрирани и нахранени.

През седмицата германската полиция се пренасочи към граничните пунктове, за да поеме пристигащите мигранти на австрийската граница и да ги разпредели на влакове към други германски градове, без да спират в Мюнхен. Така градската полиция ще трябва да се справя само с обикновените за бирфеста проблеми: спящи пияни, сбивания, дребни кражби и забравени вещи.

Първият „Октоберфест” се е състоял на 12 октомври 1810 г. по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Организиран оттогава почти всяка година, фестивалът обаче е бил отменян 22 пъти поради войни, холерни епидемии или във връзка с хиперинфлацията в Германия през 20-те години на 20-и век

Facebook Twitter Google+

0 Коментара